Διεθνής Τύπος: Μαζική απεργία εκπαιδευτικών στη Γαλλία – «Εξόριστος» από τη βρετανική βασιλική οικογένεια ο πρίγκιπας Άντριου

Διεθνής Τύπος: Μαζική απεργία εκπαιδευτικών στη Γαλλία – «Εξόριστος» από τη βρετανική βασιλική οικογένεια ο πρίγκιπας Άντριου

Στη Γαλλία, η Πέμπτη ήταν ημέρα μεγάλης κινητοποίησης των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων. Η Humanité γράφει σχετικά: «Εθνική εκπαίδευση: μαζική κινητοποίηση».  Απεργία ιστορικών διαστάσεων από εκπαιδευτικούς και σχολικό προσωπικό. Πολλές διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της Γαλλίας. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Εμβολιασμός: η τέταρτη δόση υπό αμφισβήτηση». Η κυβέρνηση αμφισβητεί την ανάγκη για νέα δόση για τους πιο ευάλωτους και τους γηραιότερους πολίτες. Εκτός από το Ισραήλ, τη Δανία και την Χιλή, οι περισσότερες Δυτικές χώρες δεν έχουν αποφασίσει την στρατηγική τους. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Όμικρον: η ελπίδα να τελειώσει επιτέλους η πανδημία». Με το νέο κύμα να φαίνεται λιγότερο φονικό από τα προηγούμενα, ο ιός μπορεί να μας αφήνει ένα κάποιο περιθώριο και να γίνει όπως η κοινή εποχική γρίπη. Τέλος, η Libération: «Ινταλγκό-Τομπιρά: ένα ντούο στο δρόμο». Η Ανν Ινταλγκό υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμά της, ενώ η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά θα μπει στην προεκλογική καμπάνια το Σάββατο. Ο διχασμός της Αριστεράς συνεχίζεται, λέει η εφημερίδα.                                                                                      

Στη Βρετανία, ο πρίγκιπας Άντριου χάνει τη θέση του στη βασιλική οικογένεια εξ αιτίας της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου που τον βαραίνει. Η Daily Telegraph γράφει: «Η βασίλισσα ‘παγώνει’ τον Άντριου». Ο Δούκας της Υόρκης εξορίστηκε από την βασιλική ζωή καθώς χάνει όλα τα προνόμια και τους τίτλους. Στους Times διαβάζουμε: «Ο Άντριου ταπεινώνεται καθώς η βασίλισσα του παίρνει τους τίτλους». Η βασίλισσα Ελισάβετ «ξήλωσε» τα επίτιμα στρατιωτικά αξιώματα και τα βασιλικά προνόμια του Δούκα της Υόρκης την Πέμπτη, μετά από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που βαραίνει τον πρίγκιπα και βλάπτει την βασιλική οικογένεια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η βασίλισσα ξηλώνει τους στρατιωτικούς και βασιλικούς ρόλους από τον Άντριου». Η βασίλισσα προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να προστατέψει την βασιλική οικογένεια καθώς ο πρίγκιπας Άντριου θα πάει σε δίκη για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης κοπέλας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Λάουτερμπαχ: η κατάσταση πολιορκίας μπορεί να λυθεί μόνο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Η μόνιμη επιτροπή εμβολιασμού STIKO συστήνει την ενισχυτική δόση για παιδιά από 12 ετών. Η αντιπολίτευση επικρίνει την πολιτική κατά του κορονοϊού. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ιστορική ετυμολογία». Στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τα εγκλήματα του καθεστώτος στη Συρία, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν υψηλόβαθμο μυστικό πράκτορα. Ήταν συνένοχος για τα βασανιστήρια 4.000 ανθρώπων. Τέλος, η Die Welt: «Κριτική στην αλλαγή πορείας του υπουργού Μεταφορών». Ο Φόλκερ Βίσινγκ βασίζεται τώρα στην ηλεκτροκίνηση. Το CDU θεωρεί την δήλωσή του ως αθέτηση υπόσχεσης από το FDP.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα υποστηρίζει την Αγιούσο και εμπλέκει την δικαιοσύνη με τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Η πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, θέλει να μοιράσει τα 140 δις ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις περιφέρειες της Ισπανίας,  κάτι που δεν έχει γίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση καθορίζει τιμή 2,94 ευρώ για τα τεστ, 50% περισσότερο από την Ευρώπη». Η κυβέρνηση καθόρισε την Πέμπτη ανώτατη τιμή στα τεστ αντιγόνου ενώ δεν απελευθερώνει την πώλησή τους. Παράλληλα, 30.000 ανήλικοι βιώνουν το σύνδρομο του «long Covid», ενώ μερικοί συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα μετά από 18 μήνες.

Στην Ιταλία, η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας δυσκολεύει τις σχέσεις ανάμεσα στα δεξιά κόμματα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η δεξιά διχάζεται για την προεδρία». Ο Μπερλουσκόνι επανένωσε τη Μελόνι και το Σαλβίνι, επικρατεί όμως σκεπτικισμός για την υποψηφιότητά του στο συνασπισμό της δεξιάς. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Η στρατηγική των περιφερειών για να αποφύγουν την κόκκινη ζώνη». Οι περιφερειάρχες λένε ότι δεν μετράνε πλέον στα κρούσματα τους ασυμπτωματικούς. Παράλληλα, ο ΕΜΑ βάζει φρένο στην τέταρτη δόση, ενώ το αντιβιοτικό Zitromax (αζιθρομυκίνη) έχει γίνει ανάρπαστο από τα φαρμακεία. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ιός, η μάχη για τα δεδομένα». Οι ειδικοί είναι διχασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται τα δεδομένα της πανδημίας. Το ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο λέει ότι οι ασυμπτωματικοί θα ελέγχονται με τεστ.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει για την μερική ανατροπή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων: «Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τον κανόνα εμβολιασμού του Μπάιντεν». Οι δικαστές σταματούν την υποχρέωση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αλλά την επιτρέπουν για υγειονομικούς εργαζόμενους. Στους New York Times διαβάζουμε για το ίδιο θέμα: «Οι δικαστές αντιστρέφουν την υποχρέωση εμβολιασμού για τις μεγάλες εταιρείες». Πλήγμα αποτελεί η απόφαση για την ατζέντα του Μπάιντεν, ενώ η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς παρέμεινε. Η Washington Post κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Οι κατηγορίες για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στοχεύουν εξτρεμιστές». Ο Στιούαρτ Ρόουντς, επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Oath Keepers, συνελήφθη την Πέμπτη με τις κατηγορίες ότι ηγήθηκε τις πολύμηνης προσπάθειας έντασης της βίας που οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο. Τέλος, οι Financial Times: «Η ρωσική απειλή στην Ουκρανία επιμένει καθώς οι συνομιλίες με τη δύση βρίσκουν αδιέξοδο». Οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου δεν έγιναν δεκτές, ενώ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην διπλωματία. Το ενδεχόμενο πολέμου επηρεάζει τις αγορές.

Documento Newsletter