Διεθνής Τύπος: Μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ για υπονόμευση του Ανώτατου Δικαστηρίου – Αύξηση της σεξουαλικής βίας στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προώθησε τις αλλαγές που θέλουν μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερισχύει των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους ισραηλινούς πολίτες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «100.000 διαμαρτύρονται στο Ισραήλ για να σταματήσουν την παράκαμψη του Δικαστηρίου». Η πρόταση του Νετανιάχου θα αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Φόβοι για το Σύνταγμα στο Ισραήλ». Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, γύρω από την Κνεσέτ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για περιορισμό της δικαστικής εξουσίας. Τέλος η Washington Post: «Ο CDC λέει ότι τα έφηβα κορίτσια είναι ‘βουτηγμένα’ στο τραύμα». Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της σεξουαλικής βίας, ενώ 1 στα 3 κορίτσια έχουν εκφράσει σοβαρές αυτοκτονικές σκέψεις.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γκίφεϊ θέλει να εξερευνήσει τη συνέχιση του αριστερού συνασπισμού του Βερολίνου». Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, λέει ότι: «Πολιτικά, η Γερουσία έχασε την πλειοψηφία της». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Δύσκολο τεστ για το συνασπισμό-φανάρι». Η πέμπτη κατά σειρά ήττα του FDP σε πολιτειακές εκλογές επιδείνωσε τις συγκρούσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το ποιος θα καθίσει στο Κόκκινο Δημαρχείο του Βερολίνου στο μέλλον είναι ακόμα ανοιχτό. Τέλος, η Die Welt: «Ισραήλ: Οξείες διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης». Ο πρόεδρος Χέρτζογκ προειδοποιεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για «συνταγματική κατάρρευση». 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H RAF είναι έτοιμη να καταρρίψει κινεζικά μπαλόνια». Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταρριφθεί οποιοδήποτε μπαλόνι μπει στον εναέριο χώρο της Βρετανίας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η αστυνομία έχασε ευκαιρίες να συλλάβει τον Κάουζενς ως ύποπτο σεξουαλικής κακοποίησης». Ο δολοφόνος της Σάρα Έβεραρντ δηλώνει ένοχος σε κατηγορίες για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Στον Independent διαβάζουμε: «Σοβαρό πλήγμα για τους Τόρις, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒ λέει ότι οι Εργατικοί είναι το κόμμα των επιχειρήσεων». Ο Πωλ Ντρέκσλερ, πρώην επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας, λέει ότι ο Κιρ Στάρμερ εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες από ό,τι ο Ρίσι Σούνακ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η αστυνομική χρήση των κινεζικών drone ‘βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας’». Οι αξιωματούχοι προτρέπονται να παραμένουν σε επιφυλακή με την τεχνολογία καθώς η δύναμη κρούσης καλείται να επανεξετάσει τον εξοπλισμό της.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Περιφερειακές εκλογές: Άδειες κάλπες, νίκη της Μελόνι». Με τη συμμετοχή πιο χαμηλή από ποτέ (40%), η Δεξιά κατακτά άνετα τη Λομβαρδία και το Λάτιο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μετά την καταμέτρηση, η Δεξιά τα παίρνει όλα». Ο Φοντάνα επιβεβαιώνει την επανάληψη της θητείας του στη Λομβαρδία, ο Ρόκκα παίρνει το Λάτιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H περιφέρεια του Λατίου πηγαίνει δεξιά». Ο Φραντσέσκο Ρόκκα είναι ο νέος πρόεδρος της περιφέρειας, αφού οι Αδερφοί της Ιταλίας σαρώνουν στις εκλογές. Επίσης, ο Ατίλιο Φοντάνα, που ανήκει στη Λέγκα του Βορρά, “παίρνει” τη Λομβαρδία με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς». Ο Φοντάνα κερδίζει στη Λομβαρδία, ο Ρόκκα κατακτά το Λάτιο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τουρκία: η ζωή μες τους θανάτους». Ο απολογισμός του σεισμού έχει ήδη ξεπεράσει τους 35.000 νεκρούς. Οι συγγενείς περιμένουν από τα συνεργεία να σώσουν τους τελευταίους επιζώντες. Στη Libération διαβάζουμε: «Μισέλ Ουελμπέκ: Έρευνα σε μια κατηφόρα». Η εφημερίδα ερευνά τον κατήφορο του γνωστού γάλλου συγγραφέα: μίσος για το Ισλάμ, φιλίες με την ακροδεξιά, συμμετοχή σε ταινία-πορνό… Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: το τελεσίγραφο των συνδικάτων». Την τέταρτη μέρα κινητοποιήσεων, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, μέχρι και 2,5 εκατομμύρια κόσμος υπολογίζεται ότι κατέβηκε στο δρόμο, ενώ τα σωματεία απειλούν να «παγώσουν» τη Γαλλία στις 7 Μαρτίου. Τέλος, η Le Figaro: «Ιδιωτικοί ιατροί σε απεργία: οι λόγοι της μεγάλης παθογένειας». Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση της τιμής της επίσκεψης είναι σε αδιέξοδο, οι προσπάθειες της Βουλής να νομοθετήσει σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης αυξάνει την ένταση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Κίνα και ΗΠΑ ανταλλάσσουν κατηγορίες παραβίασης του εναέριου χώρου τους». Το Πεκίνο ανακοινώνει 10 υπερπτήσεις αμερικάνικων μπαλονιών και η Ουάσινγκτον προειδοποιεί για ένα κινεζικό σχέδιο κατασκοπίας σε 40 χώρες. Και η El Mundo: «Το ‘μπουμ’ των sugar babies». Η εφημερίδα  αναδεικνύει το φαινόμενο της κεκαλυμμένης πορνείας.