Διεθνής Τύπος: Μαζικές διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Κόντρα ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Διεθνής Τύπος: Μαζικές διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Κόντρα ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο φεμινισμός επιδεικνύει τη δύναμή του παρά την πολιτική ρήξη». Οι κινητοποιήσεις της 8ης Μαρτίου γεμίζουν τους δρόμους σε όλη την Ισπανία. Και η El Mundo: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα προειδοποιεί τους Podemos ότι ‘σκοτώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό’». Οι σοσιαλιστές εκτιμούν ότι η επιθετικότητα της αντιπαράθεσης για την αλλαγή του νόμου «μόνο το ναι είναι ναι» μπορεί να θέσει τον συνασπισμό σε κίνδυνο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Τόρις σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις απελάσεις με παρελκυστική τακτική». Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική καθυστέρησης για να αποκρούσει κάθε προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να καταρρίψει το σχέδιο του Ρίσι Σούνακ για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ αντιμέτωπος με την ΕΕ για το ‘παράνομο’ σχέδιο ασύλου». Η Ύλβα Γιόχανσον, επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, είπε στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, ότι το σχέδιο για την αναχαίτιση των μικρών βαρκών στη Μάγχη πάει ενάντια στο διεθνές Δίκαιο. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μάχη των μικρών βαρκών». Η υπουργός Εσωτερικών προειδοποιείται από τους ίδιους τους υπαλλήλους της ότι το σχέδιο δεν θα δουλέψει. Παράλληλα, η υπουργός παραδέχεται ότι μέχρι και 80.000 μετανάστες θα φτάσουν στις ακτές της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο Μακρόν απειλεί ότι θα χρεώσει εκατομμύρια τη Βρετανία για να σταματήσει τις ροές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ισχυρισμοί του Χάνκοκ για διαρροή από κινεζικό εργαστήριο λογοκρίθηκαν». Οι αξιωματούχοι είπαν στον υπουργό να αλλάξει τα απομνημονεύματά του για να αποφύγει να προκαλέσει προβλήματα με το Πεκίνο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Tο Βερολίνο προειδοποιεί για βιαστικά συμπεράσματα στην υπόθεση Nord Stream». Το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας είχε ερευνήσει το γιοτ. Ενώ το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς για δολιοφθορά. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ιράκ βασίζεται στη βοήθεια της Δύσης». Κατά την επίσκεψή της στη Βαγδάτη, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ υπόσχεται ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στη βοήθεια. Εσωτερικές εντάσεις, διαφθορά, προβληματικές υποδομές – οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Τέλος, η Die Welt: «Το SPD θέλει «νέα συνεργασία» με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Στη Βαρσοβία, ο ηγέτης του κόμματος Κλίνγκμπαϊλ προωθεί ένα σχέδιο που προβλέπει ηγετικό ρόλο για τη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι γυναίκες ξαναμπαίνουν στο εργατικό δυναμικό, προσθέτοντας δύναμη στην οικονομία». Οι Αμερικανίδες επιστρέφουν στην εργασία και βοηθούν την οικονομία να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, εκτιμά η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ενότητα στην παγκόσμια μέρα της γυναίκας». Διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και εορτασμοί έλαβαν χώρα την Τετάρτη σε όλο τον κόσμο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Volkswagen αναστέλλει την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στην Ευρώπη καθώς αναζητεί στήριξη €10 δις από τις ΗΠΑ». Η κατασκευάστρια περιμένει την απάντηση της ΕΕ ενώ το σχέδιο των Βρυξελλών φαίνεται άσχημο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Μελλοντικός κίνδυνος από την υποχώρηση κανονισμών για τον κορονοϊό». Οι αξιωματούχοι της Υγείας προειδοποιούν για τις εξουσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, οι οποίες περικόπτονται από μηνύσεις.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το Ισραήλ παραμένει μια στιβαρή δημοκρατία». Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέπτεται την Ιταλία και δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα: «Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, γιατί η δικαστική εξουσία δεν πρέπει να είναι παντοδύναμη», ανέφερε στο δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Μολινάρι. Επίσης, είπε ότι «έχει έρθει η στιγμή η Ρώμη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Γεωργία, άνεμος απ’ την Ευρωπη». Η Τυφλίδα στους δρόμους για να πει ‘όχι’ στη ρωσική επιρροή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Έρχεται η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ». Μηδενικοί φόροι στα είδη πρώτης ανάγκης, ελαφροί φόροι στο γάλα και τα ζυμαρικά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κορονοϊός, το χάος των ερευνών». Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για έλλειψη συμπαγούς σχεδίου για την πανδημία. Το Μπέργκαμο ερευνά τρεις πρώην υπουργούς ενώ στη Ρώμη αρχειοθετούνται οι κατηγορίες για την κυβέρνηση Κόντε.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φύγαμε για να κρατηθούμε στη ζωή». Οι απεργίες οργανώνονται και συνεχίζονται κόντρα στη συνταξιοδοτική ρύθμιση με στόχο την κλιμάκωση σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Στη Libération διαβάζουμε: «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: Μακρόν, ακούς;». Χωρίς να έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος έχει τεθεί προ της προκλήσεως να δεχθεί τα συνδικάτα. Τα οποία, σε μια σειρά από κλάδους, εξακολουθούν να επιδιώκουν το μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: τα συνδικάτα καλούν τον Μακρόν». Παντού στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο μέχρι 3 εκατομμύρια πολίτες στο δρόμο. Τέλος, η Le Figaro: «Πρέπει να φοβόμαστε το κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok;». Έπειτα από υποψίες ότι η εφαρμογή μπορεί να κάνει κατασκοπία υπέρ του Πεκίνου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την έχουν καταργήσει ενώ ετοιμάζεται πρόβλεψη για την κατάργηση της και στις ΗΠΑ.

Documento Newsletter