Διεθνής Τύπος: Μαχητικά αεροσκάφη ζητά ο Ζελένσκι από τη Βρετανία – Υπερκέρδη για τις πετρελαϊκές το 2022

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Δώστε μας φτερά για την ελευθερία». Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους βουλευτές και το βασιλιά σε μια ιστορική επίσκεψη στη Βρετανία. Επικαλέστηκε τον Τσόρτσιλ στην ομιλία του, ενώ ο πρωθυπουργός εξετάζει αν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά του. Ο Guardian έχει τίτλο: «Δώστε μας φτερά: ο Ζελένσκι κάνει έκκληση για βρετανικά τζετ σε μια ιστορική ομιλία». Ο ουκρανός πρόεδρος έδωσε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στο κοινοβούλιο ζήτησε από τη Βρετανία την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, με το Ρίσι Σούνακ -που προηγουμένως ήταν αρνητικός στο να στείλει τζετ- να δίνει εντολή στο υπουργείο Άμυνας να καταρτίσει μια έκθεση για το αν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα του Ζελένσκι. Στον Independent διαβάζουμε: «Ιστορική χειραψία που μπορεί να στείλει βρετανικά τζετ στην Ουκρανία». Ο πρωθυπουργός απαντά στην επείγουσα έκκληση του Ζελένσκι στη Βουλή: «Δώστε μας τα φτερά της ελευθερίας». Τέλος, η Daily Telegraph: «Δώστε μας φτερά για ελευθερία». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανοίγει το δρόμο για την αποστολή τζετ στην Ουκρανία μετά την έκκληση Ζελένσκι στη Βουλή, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πετρέλαιο: τα υπερκέρδη των μεγάλων στο μικροσκόπιο». Οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έβγαλαν το 2022 κέρδη ρεκόρ, που ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι το περασμένο έτος είχε κέρδη 19,5 δις, 28% μεγαλύτερα από το προηγούμενο έτος. Η Humanité γράφει: «Ειδικά καθεστώτα: Έχουμε ματώσει για τις συντάξεις μας». Η εφημερίδα βάζει στο κάδρο τα βαρέα επαγγέλματα, στα συνταξιοδοτικά συστήματα που καταγγέλλουν οι φιλελεύθεροι για δικαιώματα που παρουσιάζονται ως αδικαιολόγητα. Στη Libération διαβάζουμε: «Προσπαθώ να βρω λέξεις να περιγράψω το ακατονόμαστο». Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από το ημερολόγιο ενός ουκρανού στρατιώτη, του Τιμούρ Τζαφάροφ, που είναι ένας 27χρονος μουσικός. Εδώ κι ένα χρόνο καταγράφει τη ζωή του στην οποία μπερδεύονται ο θυμός, η κούραση και το μίσος για τους Ρώσους. Τέλος, η Le Figaro φιλοξενεί συνέντευξη του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος λέει ότι: «Με το να μας βοηθάνε, οι Ευρωπαίοι βοηθούν τους εαυτούς τους». Ο Ζελένσκι εκλιπαρεί τους δυτικούς ηγέτες να εξοπλίσουν τη χώρα του μέχρι την τελική ήττα της Ρωσίας, αφού κι ο Πούτιν «προτείνει το ίδιο αλλού».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς επαινεί τις προτάσεις ασύλου της φον ντερ Λάιεν». Το Βερολίνο ελπίζει για μεταρρύθμιση του ασύλου της ΕΕ. Ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, λέει ότι «ο καγκελάριος πρέπει να με προσκαλέσει στη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η μηχανή λογοκρισίας». Η Ρωσία διαγράφει την κριτική στο διαδίκτυο – για παράδειγμα για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ελέγχει το περιεχόμενο ακόμη πιο αυστηρά. Τέλος, η Die Welt: «Μοιραία κατασκευαστικά λάθη οδήγησαν σε καταστροφή». Ο υψηλός κίνδυνος σεισμού για την Τουρκία είναι γνωστός. Ωστόσο, οι κανόνες αγνοούνται. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι φωνές κάτω από τα χαλάσματα σωπαίνουν ενώ η ελπίδα αργοπεθαίνει». Καθώς οι μέρες περνούν, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία μειώνονται σημαντικά. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν προσπαθεί να προσεγγίσει τους λευκούς χωρίς πτυχίο». Υπόσχεται να αυξήσει τους μισθούς στις δουλειές του “μπλε κολάρου”. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Έκκληση Ζελένσκι».  “Δώστε μας φτερά για την ελευθερία”, είπε ο ουκρανός πρόεδρος στους βρετανούς βουλευτές και τους λόρδους. Τέλος η Washington Post: «Μπάιντεν και Μεξικό εργάζονται για μια συμφωνία». Ένα νέο σχέδιο για τα σύνορα είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών. Προβλέπεται να απελαύνονται ακόμα και μη Μεξικανοί στο Μεξικό.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σύνοδος κορυφής χωρίς την Ιταλία». Στη συνάντηση στο Παρίσι, ανάμεσα σε Ζελένσκι, Μακρόν και Σολτς έλειπε η Μελόνι, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης και τη μετανάστευση, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ζελένσκι, τουρνέ στην Ευρώπη». Τώρα ενωθείτε για την Ουκρανία, λέει ο ουκρανός πρόεδρος, που κάνει μια πρώτη στάση στο Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι συνάντησε Μακρόν και Σολτς. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «O Ζελένσκι στο Λονδίνο και το Παρίσι για τα τζετ». Ο ουκρανός πρόεδρος συνάντησε το βασιλιά Κάρολο της Βρετανίας, τον Μακρόν και τον Σολτς. Παράλληλα, η Μόσχα προειδοποιεί ότι έτσι, η Ευρώπη ρισκάρει. Τέλος, η Corriere della Sera: «H βοήθεια και οι διαμαρτυρίες: ο Ερντογάν μπλοκάρει το Twitter». Η οργή των Τούρκων ενάντια στον πρόεδρο της χώρας οδηγεί τον τελευταίο σε κινήσεις απελπισίας, ενώ τα θύματα από τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία αυξάνονται συνέχεια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Podemos βρίσκουν μια έξοδο από την άβυσσο». Ο Φέλιξ Μπολάνιος και η Μαρία Χεσούς Μοντέρο γεφυρώνουν το χάσμα των δύο κυβερνητικών εταίρων, που προέκυψε μετά τη μονομερή έγκριση της τροποποίησης του νόμου κατά των βιασμών από τον Σάντσεθ. Και η El Mundo: «Το Μονκλόα καλεί το Bildu και το ERC να απομονώσουν τους Podemos στον εσωτερικό του πόλεμο». Το Σοσιαλιστικό κόμμα επιδιώκει να τους πείσει να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμισή του για το νόμο κατά των βιασμών, γνωστό και ως ‘νόμος του μόνο το ναι είναι ναι’ (solo si es si), που αντιτίθεται από τους Podemos. Αυτοί, με τη σειρά τους, αγωνίζονται για να προσελκύσουν εταίρους, ώστε να υποχωρήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα. 

Ετικέτες