Διεθνής Τύπος: Μάχη Ορμπάν και ΕΕ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων – Μέρκελ και Μακρόν διχάζουν την Ευρώπη για τη Ρωσία

Διεθνής Τύπος: Μάχη Ορμπάν και ΕΕ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων – Μέρκελ και Μακρόν διχάζουν την Ευρώπη για τη Ρωσία

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για την διαμάχη μεταξύ Ουγγαρία και ΕΕ για τον ομοφοβικό νόμο που ψηφίστηκε: «Δικαιώματα LGBT: ο ευρωπαϊκός διχασμός». Ο νόμος που πέρασε στην Ουγγαρία, που εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την πορνογραφία και την παιδοφιλία προκαλεί δυσφορία στην ΕΕ. Δεκαεπτά χώρες-μέλη συνυπέγραψαν κείμενο καταδίκης του νόμου, που συζητείται στη σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο ‘θετικός διαχωρισμός’ κερδίζει λύκεια και σχολές». Στο Παρίσι, οι κανόνες της εγγραφής κάνουν αβέβαιο το μέλλον των λυκείων της ελίτ αφού θέτουν ως προτεραιότητα την κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα από την αριστεία. Στα πανεπιστήμια, το μοντέλο αξιοκρατίας είναι σε υποχώρηση.

Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η μετάλλαξη Δέλτα θα τσιμπήσει». Μόνο το εμβόλιο μπορεί να φρενάρει αυτή τη νέα εκδοχή του κορονοϊού που θα κυριαρχήσει το καλοκαίρι. Τέλος η Humanité: «Η αριστερά ελπίζει σε ένα ξάφνιασμα των πολιτών». Η συμμετοχή των πολιτών θα είναι το κλειδί του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή. Η αριστερά αλλά και η Λεπέν θέλουν να πιστέψουν στην έκπληξη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για την πρόταση Μέρκελ για στενότερες σχέσεις με την Ρωσία: «Η γερμανο-γαλλική προσέγγιση στην Ρωσία διχάζει την ΕΕ». Η Μέρκελ θέλει άμεση επαφή με την Μόσχα, τη στιγμή που οι χώρες της Βαλτικής θάλασσας αντιτίθενται σε μια συνάντηση με τον Πούτιν. Η Die Welt έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ορμπάν: αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων». Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δεκαέξι επικεφαλής κυβερνήσεων γράφουν επιστολή προειδοποίησης προς τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος αποκρούει τις επικρίσεις και απαντά με δικές του ερμηνείες για τον ομοφοβικό νόμο. Τέλος η Süddeutsche Zeitung: «Η φροντίδα στο σπίτι γίνεται πιο ακριβή». Το Ομοσπονδιακό Εργασιακό Δικαστήριο αποδίδει στους φροντιστές τον κατώτατο μισθό. Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια δεν μπορούν να λάβουν φροντίδα στο σπίτι τους.

Στη Βρετανία, ‘βόμβα’ στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό έβαλε η καγκελάριος. Οι Times γράφουν σχετικά: «Η ΕΕ απειλεί να χαλάσει τις διακοπές». Διεθνής συμπαράσταση για την πρόταση της Μέρκελ να περνάνε καραντίνα οι Βρετανοί τουρίστες. Η κίνηση είναι πιθανό να έγινε παρά το γεγονός ότι τα ισπανικά νησιά μπήκαν στην πράσινη λίστα. Στον Guardian διαβάζουμε: «Τα ταξίδια έγιναν πιο εύκολα αλλά η αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία προκαλούν φόβο στην ΕΕ για την διάδοση του κορονοϊού». Η κυβέρνηση προσπάθησε να σώσει την περίοδο των διακοπών αίροντας τους περιορισμούς σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς. Η κίνηση αυτή κινδυνεύει να υπονομευτεί από την πρόθεση για αυστηρότερους ελέγχους από την Ευρώπη. Και ο Independent για το ίδιο θέμα, γράφει: «Η ΕΕ έτοιμη να μπλοκάρει το σχέδιο του πρωθυπουργού για διακοπές στο εξωτερικό». Τα ταξίδια στην Ευρώπη μπορεί να συνοδευτούν από καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Βρετανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λονδίνο σώζει μόνο τις Βαλεαρίδες ως ασφαλή τουριστικό προορισμό». Το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας είναι στην πορτοκαλί λίστα, με σκληρούς περιορισμούς. Και η El Mundo: «Μέρκελ και Μακρόν διχάζουν την ΕΕ για το ‘ξεπάγωμα’ των σχέσεων με Πούτιν». Ανοίγει μια κρίση η πρόταση των δύο ηγετών για αλλαγή των σχέσεων με τη Ρωσία, με μια σειρά από συνόδους που θα «εξασφαλίσουν την σταθερότητα της Ευρώπης».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η μάχη των δικαιωμάτων στην ΕΕ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στην Ουγγαρία: ‘τα μέτρα αντι-LGBTQ αποτελούν διάκριση και πρέπει να αποσυρθούν». Ο Ντράγκι λέει ότι πρόκειται για μια παλιά ιστορία καταπίεσης. Η απάντηση του Ορμπάν είναι ότι οι κανονισμοί δεν αφορούν τους ομοφυλόφιλους και ότι η στάση της ΕΕ είναι υποκριτική. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Η Ευρώπη ενάντια στον Ορμπάν για τα δικαιώματα». Ρήγμα σχετικά με τον ομοφοβικό νόμο στην Ουγγαρία. Δεκαεπτά χώρες εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα απαράδεκτο. Η Ουγγαρία επιμένει ότι δεν θα το αλλάξει.

Η La Stampa κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Σχολεία και ελευθερία του λόγου: αλλάξτε το νόμο Τζαν». Αφού το Βατικανό υποχώρησε και δε ζητά πλέον την αλλαγή, την σκυτάλη πήραν ο Σαλβίνι και ο Ρέντσι, που πιέζουν για να αλλάξει η ρύθμιση. Το Δημοκρατικό κόμμα και τα 5 Αστέρια έτοιμα να συμφωνήσουν. Τέλος, η Il Messaggero: «Η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα». Τα κρούσματα αυξήθηκαν δέκα φορές μέσα σε ένα μήνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Λιγότερο εκτεθειμένοι οι εμβολιασμένοι.

Στις ΗΠΑ, η υπογραφή του σχεδίου ανάκαμψης των υποδομών και η κατάρρευση ενός συγκροτήματος κατοικιών στην Φλόριντα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Φόβοι για βαρύ τίμημα σε ζωές μετά την κατάρρευση πύργου στην Φλόριντα». Άγνωστοι είναι ακόμα οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάρρευση του δωδεκαώροφου κτιρίου, που σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο, με δεκάδες ακόμα να αναμένεται να ανασυρθούν νεκροί. Τουλάχιστον 99 άτομα αγνοούνται. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι νίκησε στη συμφωνία». Ο πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη τη συμφωνία που θα διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις υποδομές της χώρας. Οι Financial Times γράφουν: «Ο Μπάιντεν εξασφαλίζει την συμφωνία για τις δαπάνες». Ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με δικομματική αντιπροσωπεία γερουσιαστών την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο για να υπογράψει τη συμφωνία για το σχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών, ύψους άνω του ενός τρις. δολαρίων. Τέλος, οι New York Times: «Η συμφωνία ύψους $1,2 τρισεκατομμυρίων οριστικοποιήθηκε για την επισκευή των υποδομών». Ο Μπάιντεν συνδέει τη συγκεκριμένη συμφωνία με το γενικότερο σχέδιο δαπανών για υγεία, παιδεία και κλιματική αλλαγή.

Documento Newsletter