Στη Γαλλία, η γράφει Le Figaro: «Ο Μακρόν κυριάρχησε, η Λεπέν έπαθε σοκ». Το debate έδωσε την ευκαιρία στο γάλλο πρόεδρο να εκδηλώσει την εμπειρία του και να δείξει πόσο καλά κατέχει τα θέματα. Συχνά αμυνόμενη, η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν είχε την ψυχραιμία που συχνά έχανε στην τηλεμαχία του 2017. Στη Libération διαβάζουμε: «Ποτέ δε θα είναι υψηλού επιπέδου». Κατά προσέγγιση όταν το θέμα ήταν σχετικό με αριθμούς, ενώ ήταν κατά περίπτωση αλαζονική, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκρούστηκαν σε ένα ανάστατο τετ-α-τετ την Τετάρτη το βράδυ. Η Le Monde έχει τίτλο: «Μακρόν, ένα εύθραυστο προβάδισμα για το δεύτερο γύρο». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα ο Μακρόν έχει ένα προβάδισμα με 56% των προτιμήσεων εναντίον 44% της Λεπέν. Αυτή η διαφορά βασίζεται στην χωρίς ενθουσιασμό υποστήριξη των αριστερών ψηφοφόρων που θέλουν μπλοκάρουν το δρόμο της Λεπέν προς την προεδρία, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Humanité: «Έχουν υποτάξει την άκρα δεξιά». Η εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες από ενώσεις, συνδικαλιστές, φοιτητές, αιρετοί και φεμινιστές: όλοι έχουν την πικρή εμπειρία της πολιτικής των λεπενιστών και των συμμάχων τους.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Πούτιν προειδοποιεί με την δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου». “Σκεφτείτε και δεύτερη φορά”, φέρεται να είπε ο ρώσος πρόεδρος στους δυτικούς, ενώ η αποστολή των ΗΠΑ στους G20 αποχωρεί από την συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η Ρωσία πιέζει στο ανατολικό μέτωπο καθώς η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία». Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν σημαντικές κατακτήσεις στο πεδίο της μάχης την Τετάρτη στην ανατολική Ουκρανία ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Στους New York Times διαβάζουμε: «Το ρωσικό μπαράζ επιθέσεων θέλει να αποδυναμώσει τις αμυντικές γραμμές στα ανατολικά». Παράλληλα, το Κρεμλίνο στέλνει μήνυμα στη Δύση με τη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου. Τέλος, οι Financial Times: «Το Netflix λαβώνεται καθώς η βουτιά στις εγγραφές σοκάρει την αγορά streaming». Δύο εκατομμύρια πελάτες είναι έτοιμοι να αφήσουν την πλατφόρμα, πηγαίνοντας την πίσω μια δεκαετία, ενώ η αξία της μετοχής της μειώνεται κατά 40%.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το σκάνδαλο γύρω από τις σεξιστικές επιθέσεις βυθίζει την αριστερά σε κρίση ηγεσίας». Η συν-επικεφαλής του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιγκ-Βέλσοβ παραιτήθηκε, κάνοντας έκκληση για ανανέωση στο κόμμα, ενώ επέκρινε την διαχείριση του σεξισμού στους κόλπους του, μετά από τις κατηγορίες ακόμα και για βιασμούς για μια σειρά από στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύντροφος της έτερης συν-επικεφαλής του Die Linke, Γιανίνε Βίσλερ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κριτική στον Σολτς δεν σταματά». Πολιτικοί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατηγορούν τον καγκελάριο για διστακτικότητα και απαιτούν να δοθούν ταχύτερα όπλα στην Ουκρανία. Αλλά η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό. Τέλος, η Die Welt: «Ο αντισημιτισμός φτάνει στην mainstream κοινωνία». Το ομοσπονδιακό γραφείο για την προστασία του συντάγματος προειδοποιεί σε μια νέα έκθεση: οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν ριζοσπαστικούς χώρους.
Στην Ισπανία, η El País γράφει, σε έναν ασυνήθιστα ευθύ τόνο: «Η Λεπέν πουλά μετριοπάθεια για να μειώσει την απόσταση με τον Μακρόν». Στο αποφασιστικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο γάλλος πρόεδρος επετέθη στην ακροδεξιά πολιτικό για τις σχέσεις της με τη Μόσχα: “εσείς εξαρτάστε από την ρωσική εξουσία και από τον Πούτιν”. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν απειλεί την Δύση με ένα πύραυλο που μπορεί να φτάσει στις ΗΠΑ». Ο Sarmat II που εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά την Τετάρτη από τη Ρωσία έχει την δυνατότητα να φτάσει την Ουάσινγκτον αφού μπορεί να ταξιδέψει 10.000 χιλιόμετρα και να μεταφέρει 15 πυρηνικές κεφαλές.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κούρσα στους εξοπλισμούς». Ο Πούτιν προκάλεσε τη Δύση με τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού πυραύλου, ενώ οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συμπόνια για τη Μαριούπολη». Η εφημερίδα ταξιδεύει στην πόλη που έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, με τις πληγές στα σώματα και τις ψυχές των κατοίκων της να είναι ακόμα ανοιχτές. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Η πρόκληση του Πούτιν». Οι Ρώσοι δοκιμάζουν τον πύραυλο “Σατανά”, όπως έχει ονομαστεί από τα δυτικά Μέσα. Ο πύραυλος αυτό μπορεί να διανύσει 3.000 χλμ σε 23 λεπτά, ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι δεν τον φοβούνται. Τέλος, η Corriere della Sera: «Επιβραδύνεται η πρόοδος των Ρώσων στο Ντονμπάς». Στην αρχή της δεύτερης φάσης του πολέμου, τα στρατεύματα είναι σε στασιμότητα. Παράλληλα, το Κίεβο αναμένεται να λάβει περισσότερα όπλα, ενώ ο Πούτιν δοκιμάζει ένα νέο υπερ-όπλο.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο Τζόνσον αποτυγχάνει να μπλοκάρει την έρευνα του Partygate καθώς οι βουλευτές του κάνουν ανταρσία». Ο βρετανός πρωθυπουργός, ψηφοφορία δεν κατάφερε να “τρενάρει” την ψηφοφορία που θα γίνει αυτή την Πέμπτη -από την οποία θα λείψει αφού βρίσκεται στην Ινδία- για την έρευνα σχετικά με τα πάρτι εν μέσω κορονοϊού πριν την έκδοση της τελικής έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού, Σου Γκρέι. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Ο Πούτιν δοκιμάζει το ‘πιο θανατηφόρο όπλο παγκοσμίως’». Ο πύραυλος Satan II μπορεί να μεταφέρει 12 πυρηνικές κεφαλές και μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στον κόσμο. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών αναμετρώνται στο τετ-α-τετ». Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε την Μαρίν Λεπέν στο ζωντανό τηλεοπτικό debate πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής. Τέλος, οι Times: «Ο Χάρι σνομπάρει τον Κάρολο σε τηλεοπτική συνέντευξη». Ο δούκας του Σάσεξ και γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα αρνήθηκε να απαντήσει αν του έχουν λείψει ο πατέρας του και ο αδερφός του, προκαλώντας σάλο στην κοινή γνώμη της Βρετανίας.