Διεθνής Τύπος: Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο – Η Ρωσία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς

Διεθνής Τύπος: Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο – Η Ρωσία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς

Στη Γαλλία, ο έντυπος Τύπος ασχολείται με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Η Le Figaro γράφει: «Μακρόν-Λεπέν, νέα μονομαχία». Ο γάλλος πρόεδρος περνά στο δεύτερο γύρο με ένα καλό προβάδισμα από τη Λεπέν, που αυξάνει και αυτή τα ποσοστά της. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν κυριαρχεί στην αριστερή ψήφο, ενώ ο Ζεμούρ και η Πεκρές πληρώνουν το τίμημα της επιλογής της χρήσιμης ψήφου. Στην Humanité διαβάζουμε: «Όχι εκείνη». Με το 23% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν περνάει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν, που πήρε το 28% των ψήφων. Ο κίνδυνος να δούμε την υποψήφια της ακροδεξιάς πρόεδρο της χώρας είναι μεγαλύτερος από ποτέ, γράφει η εφημερίδα. Η Libération έχει τίτλο: «Αυτή τη φορά, υπάρχει πραγματικός φόβος». Λαμβάνοντας το 28,5% των ψήφων, ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν περνά στο δεύτερο γύρο με τη Λεπέν που παίρνει 23,6%, αφήνοντας τρίτο το Ζαν Λουκ Μελανσόν με 20,3%. Όμως μετά από μια προεδρική θητεία που “έγερνε” δεξιά, ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι πιο δύσκολος για το Μακρόν. Τέλος, η Le Monde: «Προεδρικές εκλογές: τα θέματα που διαμόρφωσαν την προεκλογική καμπάνια». Σε αυτή την προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία, η αγοραστική δύναμη των πολιτών αναδείχθηκε στο σημαντικότερο θέμα. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας επικράτησε πάνω στην ανασφάλεια και τη μετανάστευση, που ήταν τα κύρια θέματα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.

 Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Επαναληπτικές εκλογές στη Γαλλία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν». Ο γάλλος πρόεδρος κερδίζει τον πρώτο γύρο. Συντριβή Ρεπουμπλικανών και Σοσιαλιστών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Γαλλία μπροστά στη μονομαχία Μακρόν-Λεπέν». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο νυν πρόεδρος προηγείται στις εκλογές. Για την Ευρώπη, το αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Τέλος, η Die Welt: «Οι Ρώσοι φοβούνται». Η ζωή της άλλαξε από τότε που διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη ρωσική τηλεόραση. Στην πρώτη της συνέντευξη στην εφημερίδα, η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα εξηγεί γιατί έπρεπε να κάνει αυτό το βήμα και τι πυροδοτεί η προπαγάνδα του Κρεμλίνου στον πληθυσμό.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Ο Μακρόν αντιστέκεται στην πίεση της Λεπέν στον πρώτο γύρο». Ο γάλλος πρόεδρος και η υποψήφια της ακροδεξιάς θα κονταροχτυπηθούν για άλλη μια φορά στις 24 του μήνα. Ο αριστερός Μελανσόν ήρθε στην τρίτη θέση και ζητά από τους ακόλουθούς του να μην ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο. Τα παραδοσιακά κόμματα καταποντίστηκαν. Και η El País: «Ο Μακρόν αντιστέκεται και θα αντιμετωπίσει τη Λεπέν για τη γαλλική προεδρία». Ο γάλλος πρόεδρος κέρδισε τον πρώτο γύρο απέναντι στην ακροδεξιά πολιτικό.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Γαλλία ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν». Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο απερχόμενος πρόεδρος ήρθε πρώτος με 28,2% ενώ η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερη με 23%. Αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν, που ήρθε τρίτος με 21% και ζητά από τους ψηφοφόρους τους να μην στηρίξουν τη Λεπέν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πρόκληση για την Ευρώπη». Ο Μακρόν κέρδισε στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ηλύσια, η ώθηση του Μακρόν». Στις γαλλικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος ήρθε πρώτος απέναντι στη Λεπέν, η οποία υφίσταται τις συνέπειες τις σχέσεις της με τον Πούτιν: όλοι είναι απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς, εκτός από τον Ερίκ Ζεμούρ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Μακρόν μπροστά, η Λεπέν πιο κοντά». Ο γάλλος πρόεδρος θα έχει την υποστήριξη των Πρασίνων και των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, η αντισυστημική ψήφος αγγίζει το 50%.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Ουκρανία πιέζει για περισσότερα όπλα». Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλης στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχοι φοβούνται ότι η μάχες θα κλιμακωθούν. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ουκρανία, η Ρωσία επανεξοπλίζεται στο νέο μέτωπο». Η Μόσχα στοχεύει να καταλάβει το υπόλοιπο Ντονμπάς εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της στον συμβατικό πόλεμο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν στις διαδρομές εξόδου, στα δυτικά της Ουκρανίας». Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν αμάχους στην ανατολική Ουκρανία την Κυριακή, καθώς χιλιάδες πολίτες διαφεύγουν προς τα δυτικά της χώρας. Η Μόσχα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για μια μεγάλη επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Τέλος, οι Financial Times: «Η αύξηση της τελευταίας στιγμής της Λεπέν τη βάζει στο δεύτερο γύρο με το Μακρόν». Η γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός θα αντιμετωπίσει τον κεντρώο πρόεδρο. Παράλληλα, τα γαλλικά παραδοσιακά κόμματα καταποντίστηκαν.

 Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι γαλλικές εκλογές στην κόψη του ξυραφιού μετά την μετά βίας νίκη του Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς ταπεινώθηκαν. Στο Guardian διαβάζουμε: «Μακρόν και Λεπέν αντιμέτωποι στη μάχη για το μέλλον της Γαλλίας». Στο δεύτερο γύρο ο γάλλος πρόεδρος με την ακροδεξιά διεκδικήτρια του προεδρικού θώκου. Ο Μακρόν βάζει τον εαυτό του με την προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην μισαλλόδοξη, εθνικιστική πολιτική της Λεπέν. Ο Independent έχει τίτλο: «Οι τράπεζες τροφίμων στο ‘όριο αντοχής’ τους καθώς η ζήτηση αυξάνεται». Περισσότερες από 55 τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την μεγάλη αύξηση της ζήτησης, καθώς η ανάγκη για τροφοδότηση σε ορισμένες τράπεζες έχουν διπλασιαστεί από τον περασμένο χρόνο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ αντιμέτωπος με έρευνα για τα οικονομικά του συμφέροντα». Ο υπουργός  Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στέλνει επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον για να ζητήσει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα σε όλες τις καταστάσεις σχετικά με τις επενδύσεις του.

Documento Newsletter