Διεθνής Τύπος: «Μακρόν, απέτυχα…» – Η γαλλική κυβέρνηση αναζητά διέξοδο από το τέλμα

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μπορεί η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο;». Ανάμεσα στην αποτυχία της αντεπίθεσης και της χαλαρότητας της Δύσης, το καθεστώς του Κιέβου δέχεται σφοδρές επικρίσεις. Την Τρίτη, ο Ζελένσκι προσπάθησε να πείσει την Ουάσινγκτον. Στη Libération διαβάζουμε: «Μακρόν, απέτυχα στη μεταρρύθμισή μου!». Η άρνηση της Συνέλευσης να εξετάσει τον μεταναστευτικό νόμο που υπερασπίζεται ο Ζεράλ Νταρμανέν ρίχνει σκληρό φως στις δυσκολίες του αρχηγού του κράτους. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Νόμος για τη μετανάστευση: Ο Ζεράλ Νταρμανέν αποτυχαίνει». Η απόρριψη της εξέτασης του νόμου έπιασε το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπίνης. Τέλος, η Le Figaro: «Νόμος για τη μετανάστευση: Ο Μακρόν αναζητά διέξοδο από το τέλμα». Μετά την ανατροπή του νόμου, ο γάλλος πρόεδρος ελπίζει σε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγά του και τους Ρεπουμπλικανούς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σούνακ επιβιώνει της ανταρσίας της Ρουάντα αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα». Η πολιτική για το μεταναστευτικό περνάει μετά βίας από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ αποφεύγει μια μεγάλη ανταρσία για το νομοσχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα – για τώρα». Ο πρωθυπουργός αντιμέτωπος με εβδομάδες χάους καθώς οι δεξιοί Τόρις απέχουν από την ψήφιση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ νικά τους αντάρτες της Ρουάντα». Ο πρωθυπουργός αγκαλιάζει τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς ούτε μια ψήφος Τόρι δεν ήταν κατά.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Τουσκ στοχεύει η Πολωνία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ». Ο νέος πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σκληρός αγώνας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα». Η COP28 στο Ντουμπάι έπρεπε στην πραγματικότητα να ορίσει τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αλλά δεν υπάρχει λέξη για αυτό στο πρώτο σχέδιο της τελικής δήλωσης. Η κατακραυγή είναι τεράστια. Τέλος, η Die Welt: «Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο μιας νέας κρίσης». Οι γειτονικές χώρες απελαύνουν μαζικά πρόσφυγες. Η Γερμανία δέχεται 188 πολίτες από το Πακιστάν. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η έκκληση του Ζελένσκι στο Κογκρέσο δεν σπάει το αδιέξοδο για τη βοήθεια». Ο ουκρανός πρόεδρος δέχτηκε τη συμπάθεια των Αμερικανών αλλά όχι κάποια σαφή στήριξη. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η μάχη της Γάζας μαίνεται καθώς το Ισραήλ προειδοποιεί για ένα νέο μέτωπο». Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο βορρά ενώ οι μάχες με τη Χαμάς εντείνονται. Τέλος η Washington Post: «Η έκκληση για την Ουκρανία δεν έχει απήχηση στο Λόφο». Το Κογκρέσο δεν έχει πειστεί ακόμα ότι η βοήθεια στο Κίεβο θα πιάσει τόπο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Επίθεση Μελόνι σε Ντράγκι». Η πρωθυπουργός ενάντια στον πρώην πρωθυπουργό: «Έβγαζε φωτογραφίες με το Μακρόν και το Σολτς, αλλά στην Ιταλία δεν έκανε τίποτα». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δημοκρατικό κόμμα και Ντράγκι, η επίθεση της Μελόνι». «Στην Ευρώπη δεν είναι μόνο φωτογραφίες και λίγα λόγια», ανέφερε η Μελόνι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον πρώην πρωθυπουργό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Στήριξη στον Ζελένσκι, εντάσεις με Τελ Αβίβ». Ο Μπάιντεν επιτίθεται στον Νετανιάχου, λέγοντας ότι χάνει τη στήριξη του κόσμου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Μπάιντεν αποκηρύσσει τον Νετανιάχου». Δεν θέλει δύο κράτη, το Ισραήλ χάνει τη συναίνεση του κόσμου, πρέπει να αλλάξει κυβέρνηση, σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος για τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Κογκρέσο εγκρίνει την αμνηστία σε μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση». Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε με πλειοψηφία 178 ψήφων. Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι σύμμαχοί του ζητούν από την δεξιά να απέχει από υπερβολές. Και η El Mundo: «Η Πολωνία θα επιστρέψει στον αγώνα για χάρη της Ευρώπης». Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τείνει το χέρι προς τις Βρυξέλλες.

Ετικέτες