Διεθνής Τύπος: «Κύμα» λιτότητας στη Βρετανία – Προειδοποιήσεις για εμφύλιο στο Ιράν

Διεθνής Τύπος: «Κύμα» λιτότητας στη Βρετανία – Προειδοποιήσεις για εμφύλιο στο Ιράν

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Φορολογικός πόνος για χρόνια που έρχονται». Οι Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με μια πτώση-ρεκόρ στο βιωτικό τους επίπεδο καθώς ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Ο Guardian έχει τίτλο: «Από το κακό στο χειρότερο». Η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πτώση στο βιοτικό της επίπεδο μετά το σχέδιο του Χαντ να κάνει περικοπές δαπανών ύψους 30 δις λιρών και αυξήσεις σε φόρους ύψους 25 δις. Στον Independent διαβάζουμε: «Μερικά ζοφερά χρόνια μπροστά μας». Ο Χαντ λέει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2% μέχρι το 2024. Παράλληλα, το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας αυξάνεται στις 3.000 λίρες από τον επόμενο Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει αυξημένους λογαριασμούς από του χρόνου. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η ρητορική του Όσμπορν… με τις πολιτικές του Μπράουν». Ο λογαριασμός του κράτους πρόνοιας αυξάνεται κατά £90 δισεκατομμύρια καθώς ο Χαντ προστατεύει τους συνταξιούχους απέναντι στον πληθωρισμό, όμως πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους με αυξήσεις φόρων.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει κατεύθυνση και αυξάνει τους φόρους, περικόπτει τις δαπάνες καθώς οι τιμές αυξάνονται». Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σαρωτικές αυξήσεις στους φόρους και περικοπές σε δαπάνες, αποτελώντας έτσι την πρώτη μεγάλη οικονομία της Δύσης που επιστρέφει στη λιτότητα μετά από χρόνια δημοσιονομικής χαλαρότητας λόγω πανδημίας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Πελόζι αφήνει το πόστο της μετά από 2 δεκαετίες». Αλλά θα μείνει στο Κογκρέσο, ενώ ο Τζέφριζ των Ρεπουμπλικάνων προαλείφεται για τη θέση της. Τέλος, στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Χαντ ανοίγει το δρόμο για χρόνια δυσκολιών». Η ύφεση μέσα στο 2023 αναμένεται να φτάσει το 1,4% ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει μεσοσταθμικά το 7,4%.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Ιράν προειδοποιεί για έναν εμφύλιο πόλεμο». Οι μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζονται στη χώρα για εβδομάδες. Οι Φρουροί της Επανάστασης αποκαλούν επίσης τη Γερμανία «Σατανά». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις». Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ουκρανία έχει υποστεί μαζικές ζημιές. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, υπάρχει συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών. Τέλος, η Die Welt: «Κριτική στη χρηματοδότηση των τεστ πολιτών». Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θέλει να επεκτείνει την χορήγηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το κόστος των τεστ κορονοϊού. Δεν συμφωνούν όλοι στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σοβινιστικός τοπικισμός». Η μεταρρύθμιση του υπουργού Περιφερειακών Υποθέσεων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, για περισσότερη αυτονομία στις περιφέρειες της Ιταλίας διχάζει. Οι περιφερειάρχες του Νότου εξανίστανται, καθώς θεωρούν τη μεταρρύθμιση έναν «αντισυνταγματικό α λα καρτ φεντεραλισμό». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Είναι δυνατή η ειρήνη μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου». Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τις δύο εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενώ υπογραμμίζει ότι «αυτός ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι παράλογος». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πλαφόν στις επιταγές στήριξης σε μετρητά». Το όριο των 5 χιλιάδων ευρώ θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη στήριξη των πολιτών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πακέτο στήριξης, είναι περίπου 30 δισ». Η Μελόνι καλεί σε πολιτικό συμβούλιο για το σχέδιο στήριξης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να επιλύσει γρήγορα τον νόμο περί βιασμού». Τα κριτήρια που θα θέσει το δικαστήριο τις επόμενες εβδομάδες για τη μείωση των ποινών ενδέχεται να ποικίλλουν. Και η El Mundo: «Tο Μονκλόα επιδεικνύει την ανικανότητά του με τις εκπτώσεις ποινών στους κακοποιητές». Η κυβέρνηση περιμένει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο και η εισαγγελία, η οποία προς το παρόν περιορίζεται στη συλλογή «πληροφοριών». Η αριστερά αφήνει ήσυχη την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, ενώ η κριτική ακούγεται στους Ποδέμος και το Σοσιαλιστικό κόμμα απαιτεί «σεβασμό» από τα δικαστήρια.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η αδύνατη γιορτή του ποδοσφαίρου». Το μικρό κράτος της Αραβικής χερσονήσου έχει βασίσει τη διοργάνωση του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο πάνω σε ένα πακτωλό χρημάτων και σε ένα μεγάλο σωρό από πτώματα εργατών, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Πιο όμορφη ζωή: γαλλική μυθοπλασία». Η τηλεοπτική σειρά «Plus belle la vie», που σκιαγράφησε με τρόπο δίχως προηγούμενο και χωρίς ταμπού τη γαλλική κοινωνία κλείνει τον κύκλο της μετά από 18 σεζόν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενεργειακή κρίση: τα όρια της ασπίδας στην ακρίβεια». Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού με μικρή επιτυχία, ειδικά για τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο. Τέλος, η Le Figaro: «Λεωφορεία, τρένα, μετρό: η μεγάλη ατονία των Γάλλων». Ανασφάλεια, καθυστερήσεις, ακριβά κόμιστρα: η υποβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας δηλητηριάζει την καθημερινότητα των Γάλλων, όπως δείχνει δημοσκόπηση που έγινε για χάρη της εφημερίδας.

Ετικέτες

Documento Newsletter