Διεθνής Τύπος: Κρυφή συμμαχία των βιομηχανιών καπνού και πετρελαίου στη Γαλλία – Σε κρίση οι Συντηρητικοί στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Κρυφή συμμαχία των βιομηχανιών καπνού και πετρελαίου στη Γαλλία – Σε κρίση οι Συντηρητικοί στη Βρετανία

Στη Γαλλία, η Le Monde αποκαλύπτει τις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν «ανθυγιεινά» κομμάτια του εγχώριου επιχειρείν: «Η κρυφή συμμαχία μεταξύ της βιομηχανίας καπνού και πετρελαίου». Ψεύτικες καταναλωτικές οργανώσεις υπερασπίζονται το ‘άτμισμα’ (vaping) και παίζουν βαρύνοντα ρόλο στις κανονιστικές ρυθμίσεις του κλάδου. Αυτές οι οργανώσεις βασίζονται σε χρήματα από τις καπνοβιομηχανίες και σε δίκτυα των μεγιστάνων του πετρελαίου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πώς να προστατέψεις τις καταθέσεις σου από τον πληθωρισμό». Η άνοδος του κόστους ζωής επηρεάζει τις αποδόσεις και ροκανίζει το κεφάλαιο. Ακίνητα, ασφάλειες ζωής και άλλες λύσεις υπάρχουν για να σωθεί η περιουσία των γάλλων πολιτών. Η Libération έχει τίτλο: «Ουδετερότητα άνθρακα: πώς θα την επιτύχουμε χωρίς ζαβολιές;». Η ιδέα να εξισορροπήσουμε τις εκπομπές αερίων με την φύτευση δέντρων ήταν δελεαστική, αλλά στην COP26 είναι ισχυρή η πίεση να καταφύγουμε σε πιο αποτελεσματικές λύσεις. Τέλος, η Humanité: «Οι επαναστατημένοι των αγροκαλλιεργειών». Οι εργαζόμενοι είναι αρκετοί που οργανώνονται για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς. Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ από την απεργία τους, που κρατά εδώ και 57 ημέρες.

Στη Βρετανία, ο Τζόνσον περνά δύσκολες στιγμές, αντιμετωπίζοντας την οργή των βουλευτών του για την υποχώρηση σχετικά με την αναμόρφωση της επιτροπής δεοντολογίας για να προστατέψει τον βουλευτή Όουεν Πάτερσον στην υπόθεση λόμπινγκ. Η Daily Telegraph γράφει: «Ο Πάτερσον παραιτείται μετά την αντίδραση των βουλευτών». Η Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για την μεταρρύθμιση της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων καθώς η υπόθεση λόμπινγκ ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οι Times έχουν τίτλο: «Ο πρωθυπουργός αντιμέτωπος με κομματικές αντιδράσεις μετά την αναστροφή για την αποπομπή». Ο Τζόνσον κατηγορείται ότι έκανε ζημιά στην εμπιστοσύνη προς το κόμμα ενώ ο Πάτερσον παραιτείται εξ αιτίας της υπόθεσης λόμπινγκ. Στον Guardian διαβάζουμε: «Οι Τόριδες βυθίζονται σε κρίση μετά την αναστροφή για τους κανόνες δεοντολογίας». Ο Όουεν Πάτερσον παραιτείται μετά την προσπάθεια να τον καλύψουν στην υπόθεση λόμπινγκ, ενώ βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος χαρακτηρίζουν την υποχώρηση του Τζόνσον από τη δημιουργία νέας επιτροπής δεοντολογίας ως «αυτογκόλ». Τέλος, ο Independent: «Οργή των Τόριδων καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει αναστροφή στην υπόθεση διαπλοκής». Ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε χθες αντιμέτωπος με την οργή από βουλευτές του κόμματός του. Οι βουλευτές ένιωσαν «να τραβιέται το χαλί από τα πόδια τους» όταν έμαθαν ότι ο Τζόνσον δεν θα φτιάξει καινούρια επιτροπή δεοντολογία, που θα κυριαρχείται από Συντηρητικούς.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Βάδη Βυρτεμβέργη σκοπεύει να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους φροντιστές». Η καγκελαρία λέει ότι τα υποχρεωτικά τεστ θα ήταν μια καλύτερη λύση. Παράλληλα, οι ενισχυτικές δόσεις γίνονται μετά από έξι μήνες. Η έχει τίτλο Süddeutsche Zeitung: «Οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό πέφτουν σε τέλμα». Επειδή δεν υπάρχει πρόοδος σχετικά με την κλιματική προστασία και τα οικονομικά, οι Πράσινοι θέλουν να επεκτείνουν την περίοδο των συνομιλιών. Τώρα είναι αμφίβολο αν ο καγκελάριος της χώρας επιλεγεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Και η Die Welt: «Αυτό είναι το σχέδιο του Σπαν για τον χειμώνα κορονοϊού». Ο υπουργός Υγείας θέλει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, τεστ και ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κορονοϊός, το τέταρτο κύμα χτυπά την Ευρώπη». Περίπου 6.000 κρούσματα στην Ιταλία, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για την λήψη της τρίτης δόσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κορονοϊός, το τέταρτο κύμα μπορεί να κοστίσει 500 χιλιάδες θανάτους». Η έκρηξη στα κρούσματα τρομάζει τον ΕΜΑ. Ο ρυθμός νέων μολύνσεων αυξάνεται ανησυχητικά ειδικά στα ανατολικά της ΕΕ. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Εμβόλιο στα παιδιά μέσα στα Χριστούγεννα». Κύμα αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη, μικρότερο στην Ιταλία. Η επιτροπή εμβολιασμού λέει ότι έρχονται οι πρώτες δόσεις για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Επίσης, οι παιδίατροι αναφέρουν ότι «πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά πέντε ετών». Τέλος, η Corriere de la Sera: «Είμαστε στο τέταρτο κύμα». Η Ευρώπη το επίκεντρο της πανδημίας, ενώ η Ιταλία αντιστέκεται. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Στη ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Οι κλιματικοί στόχοι σε κίνδυνο αφού ΗΠΑ και Κίνα απορρίπτουν τη συμφωνία για τον άνθρακα, προειδοποιεί η ΙΕΑ». Οι ΗΠΑ και η Κίνα απέρριψαν την συμφωνία που πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο για την σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα. Έτσι, οι ελπίδες να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων είναι «κοντά στο μηδέν», λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η οδηγία για τους υπάλληλους θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου». Οι επιχειρήσεις με 100 ή παραπάνω υπαλλήλους θα πρέπει να λαμβάνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να απαιτούν εβδομαδιαία τεστ. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Αγώνας ταχύτητας προς την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις δαπάνες». Οι Δημοκρατικοί κάνουν αγώνα δρόμου για να ενωθούν καθώς η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, πιέζει για να φέρει το σχέδιο ύψους $1,75 τρις προς ψήφιση ακόμα και σήμερα. Τέλος, οι New York Times: «Ένα κέντρο για διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων είναι τώρα εστία μετάδοσης κορονοϊού». Ο λόγος για την πόλη της Τεργέστης στην Ιταλία, η οποία ήταν το κέντρο διαμαρτυριών από αντιεμβολιαστές όταν η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μισό εκατομμύριο πολίτες από την Μαδρίτη σε λίστες αναμονής μέχρι και 18 μήνες». Τα στοιχεία για την κοινότητα σπάνε όλα τα ρεκόρ. Όλη η Ισπανία υποφέρει από την αύξηση της ζήτησης υγειονομικών υπηρεσιών εν μέσω κορονοϊού. Και η El Mundo: «Σάντσεθ και Ντίαθ υποκύπτουν στην εργασιακή ρύθμιση που απαιτεί η ΕΕ». Η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο απορρίπτει τις προτάσεις της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ σχετικά με την προσωρινότητα και την υπερεργασία.

Documento Newsletter