Διεθνής Τύπος: Κριτική στον Τζόνσον για το «τέλος» των περιορισμών – Νόμος για την σεξουαλική συναίνεση στην Ισπανία

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος των μέτρων στις 19 Ιουλίου. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ή τώρα ή ποτέ», λέει ο Τζόνσον. Οι περιορισμοί θα είναι παρελθόν στις 19 Ιουλίου καθώς η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι για την ατομική τους ασφάλεια. Στους Times διαβάζουμε: «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε του κανόνες για τον κορονοϊό», είπε ο Τζόνσον την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν στις 19 Ιουλίου αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανεμελιάς.

Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τζόνσον σαρώνει τους περιορισμούς σε ένα στοίχημα για τον κορονοϊό». Το Big Bang, όπως αποκαλείται το τέλος των μέτρων έχει χαρακτηριστεί ως ανεύθυνο ενώ υπάρχουν εκκλήσεις για αναθεώρηση. Τέλος, ο Independent: «Ή τώρα ή ποτέ για την άρση των περιορισμών, λέει ο Τζόνσον». Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα σταματήσουν αυτό το μήνα – αλλά ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι μπορεί να ξαναεπιβληθούν αν στο μέλλον φανούν νέες μεταλλάξεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο νόμος του ‘μόνο το ναι είναι ναι’ τιμωρεί σαν έγκλημα την παρενόχληση στο δρόμο». Θα επιβάλλονται ποινές για κοινωνική εργασία. Ο νέος νόμος έχει σαφή διατύπωση για την σεξουαλική συναίνεση, που πρέπει να είναι ελεύθερη και ξεκάθαρη, ενώ προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής και γενετήσιας βίας. Και η El Mundo: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί τον Αραγονές για απάτη αν δεχθεί τους ηγέτες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας». Το οικονομικό όργανο αμφισβητεί ότι η υποστήριξη της καταλανικής κυβέρνησης ισοδυναμεί με εγγύηση για τα κατασχεμένα της διαδικασίας της ανεξαρτησίας.

Στη Γαλλία, η Le Monde κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Συντάξεις: η μεταρρύθμιση που διχάζει την κυβέρνηση». Ο φάκελος των συντάξεων θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του Μακρόν με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να διατηρήσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή αλλά η κυβέρνηση διχάζεται τόσο για το περιεχόμενο του κειμένου όσο και για το χρονοδιάγραμμα: να εφαρμόσουν τις αλλαγές το φθινόπωρο ή να τις μετατρέψουν σε προεκλογικό debate. Και η Le Figaro: «Ο Μακρόν διστάζει να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις πριν τις προεδρικές εκλογές». Ο γάλλος πρόεδρος δέχεται την Τρίτη τους κοινωνικούς εταίρους ενώ θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις 14 Ιουλίου. Άνθρωποι στο περιβάλλον του Μακρόν ανησυχούν για μια κοινωνική έκρηξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Εμβόλια: δένω με επιδέσμους άρα εμβολιάζομαι;», αναρωτιέται σκωπτικά η εφημερίδα, αφού εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς εργαζόμενους. Η κυβέρνηση, επίσης, θέλει να δώσει νέα ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία για να αποφύγει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, η Humanité: «Οι δικαστές στα πρόθυρα κατάρρευσης». Βουτηγμένοι μέσα στην καθημερινότητα των δικαστηρίων, αντιμέτωποι με την έλλειψη μέσων και κατανόησης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η CDU κατηγορεί τους Πράσινους για αθέμιτη εκλογική εκστρατεία». Ο επικεφαλής της CDU, Άρμιν Λάσετ, είπε ότι ο τόνος των αντιπάλων του θυμίζει Τραμπ. Ο πολιτικός διευθυντής των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, απάντησε ότι οι κατηγορίες είναι υπερβολικές. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Το τέλος των περιορισμών είναι εν όψει». Όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι περιορισμοί θα αρθούν, είπε το υπουργείο Υγείας, το πιθανότερο από Σεπτέμβριο. Τέλος, η Die Welt: «Οι εμβολιασμένοι πρέπει επιτέλους να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους». Η Ένωση Ιατρών Ασφάλισης Υγείας είπε ότι ακόμα και όταν αρθούν οι περιορισμοί, η θέληση για εμβολιασμό θα διατηρηθεί ψηλά.

Στην Ιταλία, στην La Repubblica διαβάζουμε για το νέο νόμο ενάντια στην ομοφοβία: «Νομοσχέδιο Τζαν, η πρόκληση του Δημοκρατικού κόμματος». Μάχη γίνεται για τις τροποποιήσεις που υποστηρίζουν ο Σαλβίνι και το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Οι δημοκρατικοί λένε ότι είναι μια παγίδα, το κείμενο πρέπει να έρθει προς ψήφιση ως έχει. Η La Stampa γράφει για το χάος με τα εμβόλια: «Έτσι αγνοούν οι περιφέρειες το επιστημονικό συμβούλιο». Τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα απλώνεται σε δέκα χώρες της ΕΕ, στην Ιταλία οι περιφέρειες αδιαφορούν για τις συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου. Η Corriere de la Sera γράφει: «Το Λονδίνο ανοίγει ξανά τα πάντα, αλλά εδώ στην Ιταλία χρειαζόμαστε προσοχή». Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος του lockdown στις 19 Ιουλίου, αποδίδοντας την αναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα στην επιτυχία των εμβολίων. Και τέλος, η Il Messaggero: «Το κορίτσι της Ιταλίας». Ο λόγος για την Ραφαέλα Καρά, που πέθανε σε ηλικία 78 ετών την Δευτέρα. Ο σύντροφός της σε ανακοίνωση είπε ότι «τώρα είναι σε έναν καλύτερο κόσμο».

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η διαμάχη στον OPEC βάζει στο προσκήνιο τα ΗΑΕ και αυξάνει τις τιμές». Ο OPEC απέτυχε και τρίτη φορά να βγει από το αδιέξοδο για την παραγωγή πετρελαίου καθώς οι συγκρούσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνταράσσει τις αγορές. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Συγκρούσεις σε σχολείο βάζουν τη Βόρεια Βιρτζίνια στο προσκήνιο του πολιτισμικού πολέμου». Η κριτική φυλετική θεωρία και τα δικαιώματα των τρανς ατόμων πυροδοτούν εντάσεις στην πολιτεία Λάουνταουν. Οι Financial Times έχουν κύριο τίτλο: «Ο Τζόνσον αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις εναντίον της άρσης των περιορισμών». Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή στην κανονικότητα, πράγμα που οι Εργατικοί χαρακτηρίζουν ως ανεύθυνη πολιτική την στιγμή που τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Και τέλος οι New York Times: «Τα ατυχήματα της Tesla βαθαίνουν τις ανησυχίες για τον αυτόματο οδηγό». Παρά τα θανατηφόρα ατυχήματα η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το σύστημα αυτόματης οδήγησης είναι ασφαλές.

Ετικέτες