Διεθνής Τύπος: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ταϊβάν – Προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: «Κόκκινος» συναγερμός στην Ταϊβάν – Προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Κίνα ξεκινά ασκήσεις με αληθινά πυρά, ουσιαστικά αποκλείοντας την Ταϊβάν». Η Κίνα περικύκλωσε την Ταϊβάν με δοκιμές πυραύλων και προκάλεσε τις άμυνες του νησιωτικού κράτους με τα πολεμικά της πλοία, σε απάντηση στην θεωρούμενη ως πρόκληση της επίσκεψης Πελόζι στο νησί. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ποινή εννιά ετών στην Γκράινερ δίνει βαρύτητα στην ανταλλαγή». Η ποινή που επιβλήθηκε στην μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ από ρωσικό δικαστήριο την Πέμπτη για κατοχή κάνναβης πιέζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για μακρά ύφεση καθώς αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα». Η ύφεση αναμένεται να διαρκέσει 15 μήνες, ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει το 13%. Τέλος η Washington Post: «Η Γκράινερ δέχεται ποινή 9 ετών». Η υπόθεση της παίκτριας μπάσκετ δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Κίνα ξεκινά στρατιωτικούς ελιγμούς στα ανοιχτά της Ταϊβάν». Η κυβέρνηση της Ταϊβάν θεωρεί παράλογες τις ενέργειες του Πεκίνου ενώ η Ιαπωνία βλέπει την εθνική της ασφάλεια να απειλείται. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η εποπτική αρχή επικρίνει τα πυρηνικά σχέδια της Βαυαρίας». Στη διαμάχη σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του αντιδραστήρα Isar 2, ο επικεφαλής επόπτης παραπονέθηκε για χαλαρό χειρισμό των κανόνων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της εποπτικής πρακτικής. Τέλος, η Die Welt: «Χάος στο αεροδρόμιο: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης απέτυχε». Οι Τούρκοι προσωρινοί εργαζόμενοι θα έπρεπε να θέσουν υπό έλεγχο το πρόβλημα των αποσκευών, αλλά μόνο λίγοι έρχονται, αναφέρει η εφημερίδα. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Κίνα πολιορκεί την Ταϊβάν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά». Η Ταϊπέι καταγγέλλει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις περιλαμβάνουν θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό του νησιού. Αρκετοί πύραυλοι φτάνουν στα νερά της Ιαπωνίας. Και η El Mundo: «Κινεζικοί πύραυλοι πετούν πάνω από την Ταϊβάν και πέφτουν στα ιαπωνικά ύδατα». Η επιχείρηση Επανένωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της Πελόζι επευφημείται από τη σκληρή πτέρυγα του Κόμματος του Σι Τζινπίνγκ, που απαιτεί να πάρει ταϊβανέζικα νησάκια.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Βρετανία ολισθαίνει σε κρίση». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι προειδοποιεί για μακρά ύφεση. Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη σπρώχνει προς τα πάνω τους λογαριασμούς των στεγαστικών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προειδοποιεί για πληθωρισμό 13%». Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να προκαλέσει ύφεση που προβλέπεται να κρατήσει πάνω από έναν χρόνο, ενώ τα νοικοκυριά αναμένεται να δουν το εισόδημά τους να πιέζεται προς τα κάτω με δυναμική που είχε να φανεί από τη δεκαετία του 1960. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία θα έχει μπει σε χρονιά ύφεσης μέχρι τα Χριστούγεννα». Η Τράπεζα προβλέπει τη μεγαλύτερη πτώση στα λαϊκά εισοδήματα εδώ και 60 χρόνια. Τέλος, η Daily Telegraph: «H ύφεση θα προκαλέσει πτώση-ρεκόρ στο εισόδημα». Οι οικογένειες δέχονται προειδοποιητικά σημάδια για ένα μεγάλο σοκ στα οικονομικά τους καθώς ο πληθωρισμός χτυπά υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σύννεφα στον ορίζοντα». O Ντράγκι φάνηκε συγκρατημένος για το μέλλον της χώρας: «Η πολιτική και γεωπολιτική μας αβεβαιότητα βαραίνει το μέλλον, μαζί με την ανάπτυξη της Ιταλίας χάρη στη διεθνή αξιοπιστία». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εργασία και συντάξεις, η ασπίδα του Ντράγκι». Το διάταγμα για την βοήθεια κατά της ακρίβειας φτάνει τα 17 δισεκατομμύρια, με κονδύλια για το ρεύμα και την βενζίνη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ντράγκι: Για την Ita θα αποφασίσουμε εμείς». Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν θα αφήσει το μέλλον των ιταλικών αερογραμμών στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, ενώ ζητά νέες προτάσεις για εξαγορά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι: Η Ιταλία αναπτύσσεται περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά τα σύννεφα είναι ορατά». Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η εποχή του συνδρομητικού ποδοσφαίρου». Χρειάζεται κανείς να κάνει πληρώσει πολλές συνδρομές, σε διαφορετικά κανάλια, για να παρακολουθήσει τους αγώνες του γαλλικού πρωταθλήματος, πράγμα απαγορευτικό για την πλειονότητα των φιλάθλων. Στη Libération διαβάζουμε: «Κατρίν Κολονά: “Η Ευρώπη δεν είναι ο μόνος στόχος του ρωσικού ιμπεριαλισμού”». Ουκρανία, Ταϊβάν, Αφρική. Η υπουργός Εξωτερικών αναλύει στην εφημερίδα τις μεγάλες κρίσεις που απειλούν τον πλανήτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: η τελική συμφωνία με την Δεξιά». Βρέθηκε τελικά ο συμβιβασμός το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του προεδρικού στρατοπέδου και της Δεξιάς. Επίσης, με την στήριξη των δύο στρατοπέδων, πέρασε το σχέδιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Τέλος, η Le Figaro: «Μια ιστορική ξηρασία πλήττει ολόκληρη τη Γαλλία». Μετά από ένα χειμώνα και μια άνοιξη πολύ ξηρούς, το θερμό καλοκαίρι κινδυνεύει να εξαντλήσει τα υδάτινα αποθέματα. Οι καλλιέργειες κινδυνεύουν και οι κοινότητες ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό στους κατοίκους τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter