Διεθνής Τύπος: Κοινωνική κατακραυγή για Μακρόν – Κίνα και Ρωσία εμβαθύνουν τις σχέσεις τους

Διεθνής Τύπος: Κοινωνική κατακραυγή για Μακρόν – Κίνα και Ρωσία εμβαθύνουν τις σχέσεις τους

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «O Μακρόν επιλέγει την καταστολή». Ο γάλλος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του αυτή την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα. Πιο πληγωμένη όσο ποτέ, η κυβέρνηση επαφίεται στην αστυνομία για να καταστείλει το κοινωνικό κίνημα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν στην παγίδα». Μια μεταρρύθμιση που πέρασε με τη βία, μια πρόταση μομφής που αποφεύχθηκε και ένα κοινωνικό κίνημα που διαρκεί: ο πρόεδρος, πληγωμένος, πρέπει να απευθυνθεί στους Γάλλους αυτή την Τετάρτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: το IPCC δίνει την τελευταία προειδοποίηση για τον πλανήτη». Η ομάδα των ειδικών, που εξέδωσαν τη Δευτέρα τη σύνθεση οχτώ χρόνων έρευνας, λέει ότι ο πλανήτης έχει μια τελευταία ευκαιρία να λάβει τα μέτρα που θα περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου παραπάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τέλος, η Le Figaro: «Η οικονομία παγιδευμένη από την αύξηση των επιτοκίων». Η αύξηση του κόστους της πίστης από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στοιχίζει στην ανάπτυξη και αρχίζει να αποσταθεροποιεί τις χρηματαγορές.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η συνάντηση Πούτιν-Σι αναδεικνύει την αυξανόμενη πρόκληση στη Δύση». Ο κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε στη Μόσχα το ρώσο πρόεδρο για να επιβεβαιώσει την εμβάθυνση των πολιτικών σχέσεων και του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την πρόκληση της κυριαρχίας των ΗΠΑ. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Σι και ο Πούτιν συσφίγγουν τους δεσμούς εναντίον της Δύσης». Ενώνουν τις οικονομίες τους για να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της Δύσης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H First Republic στηρίζεται στην υπόσχεση της Γέλεν για επιπλέον υποστήριξη στις μικρές αμερικανικές τράπεζες». Η υπουργός Οικονομικών βοηθάει τον τραπεζικό τομέα, καθώς δίνει υπόσχεση για εγγύηση των καταθέσεων. Τέλος η Washington Post: «Η συνάντηση δεν προσφέρει τίποτα για την Ουκρανία». Σι και Πούτιν δίνουν έμφαση στους οικονομικούς δεσμούς, ενώ δεν δόθηκε κάποια ώθηση στο σχέδιο ανακωχής που διαφήμιζε το Πεκίνο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το χάπι και το διάφραγμα φαίνεται ότι ανεβάζουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού». Έρευνα για τα αντισυλληπτικά δείχνει ότι η χρήση τους αυξάνει κατά 25% τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τζόνσον αντιμέτωπος με τη μάχη για πολιτική επιβίωση στην ακρόαση για το Partygate». Η υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι δεν είχε την πρόθεση να παραπλανήσει τους βουλευτές. Στον Independent διαβάζουμε έναν άκρως δηκτικό τίτλο: «Η εκρηκτική πυραμίδα μπούρδας του Μπόρις». Η εφημερίδα αναφέρεται στην απολογία του Μπόρις σχετικά με το αν παραπλάνησε τη Βουλή όταν ενημέρωσε ότι δεν παραβίασε κανένα κανόνα περί lockdown, στη γνωστή υπόθεση των κορονοπάρτι. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο ‘υποκριτής’ Στάρμερ θα αποφύγει το φόρο στη σύνταξη». Ο αρχηγός των Εργατικών επωφελείται από την ειδική συμφωνία που εξαιρείται από το πλαφόν που ζητάει για τους άλλους πλούσιους αποταμιευτές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Νερό, η μεγάλη σπατάλη». Ξηρασία, υδατική καταστροφή στην Ιταλία. Ένα στα δύο υδραγωγεία χάνεται ενώ η κατανάλωση είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Τρία εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο χορήγησης νερού με το δελτίο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όπλα στην Ουκρανία, ο ‘πάγος’ της Λέγκας». Το Κίεβο απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο του Σι. Το Λονδίνο στέλνει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που σχολίασε: «Θα τελειώσει άσχημα αυτό». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μεταναστευτικό, το ΝΑΤΟ μπαίνει στο πλάνο». Ο ΓΓ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρει ότι θα βοηθήσει την ΕΕ στην Αφρική, αναχαιτίζοντας τους διακινητές και τις κινήσεις του Κρεμλίνου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν εξετάζει το σχέδιο του Σι». Συμφωνία για το μοντέλο της ειρήνης, ενώ ο ρώσος πρόεδρος προσεκλήθη στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κίνα δεν είναι αμερόληπτη.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Μακρόν ψάχνει την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο χωρίς να παραιτηθεί η πρωθυπουργός». Ο γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με πολιτική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της έγκρισης δια της βίας του νόμου για τις συντάξεις. Και η El Mundo: «Η συγχώνευση της Credit Suisse πνίγει την UBS με τεράστιες απολύσεις». Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις τους επόμενους μήνες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ευθύνονται για αμέλεια στο σκάνδαλο του ντίζελ». Η απόφαση του ΔΕΚ κατά της Mercedes ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αξιώσεις αποζημίωσης για τους αγοραστές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κίνα και Ρωσία ενισχύουν τη συμμαχία τους». Στη Μόσχα, ο Σι Τζινπίνγκ τονίζει τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών και προσκαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα. Και οι δύο συμφωνούν για τις επενδύσεις και τον ενεργειακό εφοδιασμό, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα. Τέλος, η Die Welt: «Η ‘Τελευταία Γενιά’ σκέφτεται να ιδρύσει κόμμα». Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και το FDP αμφιβάλλουν για την πίστη της ομάδας στη δημοκρατία. Οι Πράσινοι είναι χαλαροί.

Documento Newsletter