Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Ο Μπάιντεν προσφέρει κλάδο ελαίας στον Πούτιν με την πρόταση για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ αναζητούν διπλωματική λύση με τη Ρωσία καθώς ο φόβος για εισβολή στην Ουκρανία δεν κοπάζει. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Pfizer λέει ότι η ενισχυτική δόση αντιμετωπίζει την Όμικρον». Τα τεστ της BioNTech δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπλοκάρει την μετάλλαξη. Όμως οι δύο δόσεις αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικές. Η Washington Post έχει τίτλο: «Οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να βοηθήσουν να σταματήσουν την Όμικρον, σύμφωνα με μελέτες». Μελέτες από τις φαρμακευτικές δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα μετάλλαξη. Και τέλος, οι New York Times: «Το ΝΑΤΟ στοιχειώνεται από την υπόσχεση στην Ουκρανία καθώς ο Πούτιν καραδοκεί». Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά απλός εταίρος, επομένως σε περίπτωση εισβολής, η συμμαχία δεν μπορεί να στείλει στρατεύματα, πράγμα που απέκλεισε και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος.
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε καινούρια μέτρα για την πανδημία εν μέσω κατακραυγής για το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια αυστηρού lockdown τον Δεκέμβριο του 2020. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός εκκινεί το σχέδιο Β καθώς το πάρτι-σκάνδαλο περικυκλώνει τη Ντάουνινγκ Στριτ». Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να ισχύουν τα εμβολιαστικά διαβατήρια και η εργασία από το σπίτι. Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το πάρτι και η βοηθός του που αστειεύτηκε παραιτήθηκε. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Μην πάτε στη δουλειά, αλλά πηγαίνετε σε πάρτι». Οι παράλογοι νέοι κανόνες της κυβέρνησης και του εναλλακτικού σχεδίου της προκαλούν άμεσες αντιδράσεις. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την επιστροφή στην εργασία από το σπίτι». Οι κανόνες σημαίνουν εμβολιαστικά διαβατήρια και περισσότερες μάσκες, ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται για ένα εκατομμύριο κρούσματα της Όμικρον. Τέλος, ο Independent: «Ο Τζόνσον αυστηροποιεί τους κανόνες για να αντιμετωπίσει την Όμικρον». Συστάσεις για εργασία από το σπίτι και τα εμβολιαστικά διαβατήρια για τα μεγάλα event θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, το μεγάλο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ». Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει χαρακτηριστεί από την πρόεδρο της Κομισιόν ως ένα αποδεκτό θέμα συζήτησης, ενώ Ελλάδα, Αυστρία και Πολωνία έχουν ήδη πάρει ανάλογα μέτρα. Στη Γερμανία, ο καγκελάριος είναι υπέρ του μέτρου, ενώ Βέλγιο και Τσεχία έχουν άλλη άποψη. Η Ιταλία σταδιακά μειώνει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στους ανεμβολίαστους με του σούπερ πράσινο πάσο. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Μακρόν θέλει να κάνει την Ευρώπη βήμα εκστρατείας για το 2022». Ο γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει αυτή την Πέμπτη τις προτεραιότητές του για την γαλλική προεδρία της ΕΕ. Παρουσιάζεται έτσι η ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι μιας και η προεκλογική εκστρατεία επιταχύνει. Η Libération έχει σήμερα κύριο θέμα: «Ακυρωμένες συναυλίες: οι φανατικοί καθολικοί αναγεννούν την λογοκρισία». Η μουσικός Άννα φον Χάουσβολφ αναγκάστηκε να ακυρώσει εμφανίσεις της σε εκκλησίες στη Ναντ και το Παρίσι καθώς φονταμενταλιστές πίεσαν να μη γίνουν οι συναυλίες. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ανησυχία αλλά ενθαρρύνονται από το δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα. Τέλος, η Humanité: «Ένας ψυχρός πόλεμος σε εκδοχή Μπάιντεν». Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επανακαθορίσει την διαχωριστική γραμμή στις διεθνείς σχέσεις για να πάει κόντρα στην άνοδο της Κίνας.
Στη Γερμανία, η Μέρκελ αφήνει τα ηνία της χώρας μετά από 16 χρόνια στον Σολτς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς ψηφίστηκε καγκελάριος». Έγινε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του νέου συνασπισμού. Επίσης, η πρώην καγκελάριος Μέρκελ εύχεται σε όλους ένα καλό ταξίδι στο Παρίσι. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Για το καλό της χώρας». Ο Όλαφ Σολτς είναι ο ένατος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τη μεγάλη ευθύνη της θέσης και ευχήθηκε καλή αρχή. Τέλος, η Die Welt: «Ομαδική φωτογραφία με παραφωνίες». Υπάρχει ένα εορταστικό κλίμα στην Μπούντεσταγκ για την εκλογή του Όλαφ Σολτς και των υπουργών του, ειδικά στο SPD. Όμως δεν υπάρχει πραγματικό πνεύμα αισιοδοξίας. Γιατί τα διαφορετικά μέρη της κυβέρνησης ‘φανάρι’ ήδη συγκρούονται, αναφέρει η εφημερίδα.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι αυτόνομες κοινότητες σημειώνουν το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ιστορία τους». Οι κοινότητες της Ισπανίας έκλεισαν τον Σεπτέμβριο με θετικό ισοζύγιο ύψους πάνω από 9 δις ευρώ. Τα έσοδα από το κράτος είναι πίσω από αυτό το δίχως προηγούμενο αποτέλεσμα. Και η El Mundo: «Ο καγκελάριος Σολτς υπόσχεται ένα καινούριο ξεκίνημα». Ο σοσιαλδημοκράτης θα κυβερνήσει με έναν τρικομματικό συνασπισμό στην εποχή μετά τη Μέρκελ. Θα προσπαθήσει να κάνει μια κλιματική επανάσταση, να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό και να επιτρέψει την ψήφο στους νέους 16 ετών.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κυβέρνηση αναζητά περισσότερα εμβόλια». Η εμβολιαστική εκστρατεία φτάνει τις 500 χιλιάδες δόσεις την ημέρα και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100 εκατομμύρια. Όμως τα αποθέματα αρχίζουν να τελειώνουν και το Παλάτι Κίτζι πιέζει τις φαρμακευτικές. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι ακολουθεί σκληρή γραμμή με τα συνδικάτα». Ο ιταλός πρωθυπουργός περιμένει από τα εργατικά σωματεία να αλλάξουν στάση για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα κατεβαίνει σε διάλογο μαζί τους. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Η μετάλλαξη Όμικρον κυκλοφορεί σε έξι περιφέρειες». Υπάρχουν ήδη 17 κρούσματα στη χώρα, τρία στο Λάτιο. Ο υπουργός Υγείας Ρομπερτο Σπεράντσα λέει ότι σύντομα η Όμικρον θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη. Παράλληλα, η Pfizer λέει ότι με την ενισχυτική δόση υπάρχει ολοκληρωτική προστασία. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εμβόλια, 100 εκατομμύρια δόσεις». Όμως στην Ιταλία τα κρούσματα αυξάνονται: χθες καταγράφηκαν 17.959, που αποτελεί ρεκόρ από τον Απρίλιο. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 3,2%.