Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κλίμα: Κόκκινος συναγερμός». Γεωργία, τουρισμός, ενέργεια… Αντιμέτωπη με την ξηρασία και τον καύσωνα, η πολιτική αδράνεια έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία. Στη Libération διαβάζουμε: «Η εντύπωση ότι είσαι σε μια ταινία καταστροφής». Εδώ και μια εβδομάδα καίγεται το πευκοδάσος στη Γιρόνδη, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις οικισμών. Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από την καρδιά των πυρκαγιών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Αγοραστική δύναμη: Η Εθνοσυνέλευση υπό πίεση». Η συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκινά τη Δευτέρα. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει ένα τεστ για την προεδρική πλειοψηφία μετά την αποτυχία του έτερου κειμένου για την πανδημία, που καταψηφίστηκε. Τέλος, η Le Figaro: «Η διακριτική επιστροφή των ‘πιστών’ της τζιχάντ στη Γαλλία». Τον Ιούλιο, 16 Γάλλοι επαναπατρίστηκαν από τα βορειοανατολικά της Συρίας. Παρά την επικινδυνότητά τους, οι αρχές προτιμούν να φυλακίζουν αυτές τις γυναίκες στο έδαφος της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το σχέδιο για είσοδο χιλιάδων ξένων στην αγορά εργασίας προχωρά». Το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίνει τη μεταρρύθμιση παρά τα μειονεκτήματα που έχουν επισημανθεί στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Και η El Mundo: «H φωτιά καταστρέφει την Ισπανία και έχει ήδη κάψει περίπου 100.000 εκτάρια, περισσότερα από το 2021». Οι πυρκαγιές σε πέντε κοινότητες της Ισπανίας έχουν ήδη καταστρέψει εκτάσεις-ρεκόρ για τη χώρα.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H κούρσα των Τόρις ανοίγει πολύ». Η Πέννυ Μόρντοντ χάνει σε μομέντουμ, καθώς δεν κέρδισε καμία επιπλέον ψήφο στην ψηφοφορία της Δευτέρας για την ανάδειξη των δύο τελικών υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, ενώ η Τρας υπόσχεται μειώσεις φόρων και η Μπάντενοκ κλείνει τη διαφορά. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τζόνσον κατηγορείται ότι λείπει ενώ η Βρετανία ‘βράζει’ από την ακραία ζέστη». Ο πρωθυπουργός δεν παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης παρά την πρόβλεψη για 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση προτρέπεται να ξαναγράψει το κλιματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης». Δικαστήριο στην Βρετανία απεφάνθη ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχει τους στόχους της εξάλειψης των εκπομπών ρύπων άνθρακα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ρεκόρ θερμοκρασιών, ταξιδιωτικό χάος, σχολεία κλείνουν… ενώ πρόκειται να κάνει περισσότερη ζέστη». Προειδοποίηση ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορεί να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με δεύτερη μέρα καυτών θερμοκρασιών.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Ιταλία δεν θέλει την κρίση». Μετά τους δημάρχους και ο κόσμος των επιχειρήσεων ζητά από τον Ντράγκι να μείνει στην πρωθυπουργία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μόνο ένας στους τρεις Ιταλούς θέλει την ψηφοφορία». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Αλγέρι για μια συμφωνία 4 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ντράγκι». Την Τετάρτη η ψηφοφορία στα νομοθετικά σώματα της Ιταλίας, με τον ιταλό πρωθυπουργό να ζητά εγγυήσεις από την Λέγκα του Σαλβίνι. Παράλληλα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων οδεύει προς τη διάσπαση. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυβέρνηση, φτάνει στο πικρό τέλος». Αύριο η συζήτηση και η ψήφος εμπιστοσύνης.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ανάπτυξη της στεγαστικής αγοράς επιβραδύνεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια». Η προσπάθεια των τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να μειωθεί η ποσότητα του χρήματος στην αγορά, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στα ακίνητα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Σιωπηλές προειδοποιήσεις καθώς ο ιός είναι σε έξαρση σε όλη τη χώρα». Παρατηρείται έξαρση σε μια υπό-μετάλλαξη του ιού, ενώ οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε αδράνεια αφού τα δεδομένα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα και οι πολίτες είναι κουρασμένοι. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Ευρώπη φλέγεται, το κύμα καύσωνα κρούει τον κλιματικό συναγερμό». Οι πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους ενώ έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε σπίτια και αγροτικές επιχειρήσεις. Τέλος η Washington Post: «Ο ακραίος καιρός ψήνει την Ευρώπη». Οι θερμοκρασίες στην γηραιά ήπειρο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βάζοντας δύσκολα για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς προειδοποιεί για την αναγέννηση των ορυκτών καυσίμων». Αυτό συνέβη στον διάλογο για το κλίμα στο Petersberg, κοντά στη Βόννη. Παράλληλα, η Αίγυπτος έχει την προοπτική μιας ενεργειακής εταιρικής σχέσης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η αντίσταση στην πυρηνική ενέργεια καταρρέει». Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να ελέγξει ξανά για να δει εάν η ηλεκτρική ενέργεια θα διαρκέσει ως τον χειμώνα – ή εάν οι υπόλοιποι σταθμοί θα λειτουργήσουν περισσότερο. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση συνασπισμού τερματίζει την υποχρέωση χρήσης αντλίας θερμότητας». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι γενναιόδωρη με την ποσόστωση 65% για νέα συστήματα θέρμανσης.