Διεθνής Τύπος: Κατάπαυση πυρός ζητά ο Μπάιντεν – Πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα «πλημμυρίζει» τις ακτές της Ισπανίας

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου.

Πρώτος σταθμός οι ΗΠΑ,  όπου ο Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της λήξης της σύγκρουσης στο Ισραήλ. Οι New York Times γράφουν σχετικά: «Η βία στην Μέση Ανατολή συνεχίζεται καθώς ο Μπάιντεν υποστηρίζει την κατάπαυση πυρός». Ο αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει ωστόσο να αποδώσει κατηγορίες σε οποιαδήποτε πλευρά. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η σύγκρουση του Ισραήλ και της Χαμάς μπαίνει στην δεύτερη εβδομάδα της». Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τους 200 αφού τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα συνεχίζονται.

Η Wall Street Journal έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η ΑΤ&Τ ξεδιπλώνει το μεγάλο της στοίχημα στα Μίντια». Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, που πριν πέντε περίπου χρόνια αγόρασε την Time Warner, αποφάσισε να ενώσει τα Μέσα της με εκείνα της Discovery. Μεταξύ των Μέσων είναι το CNN και η HGTV. Τέλος, οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η ΕΕ μειώνει την εμπορική ένταση με τις ΗΠΑ καθώς βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για αυξημένους δασμούς». Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσει η διαμάχη με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η εκεχειρία θα βοηθήσει ώστε να αναθερμανθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις.

Στην Ισπανία, χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στη χώρα σε άθλια κατάσταση και με κάθε μέσο, ακόμα και κολυμπώντας. Η El País έχει το σχετικό ρεπορτάζ: «Η ένταση με το Μαρόκο ανοίγει μια μεταναστευτική κρίση στην Θέουτα». 5.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα με την ανοχή των μαροκινών αρχών. Η εφημερίδα θεωρεί ως αιτία της ανοχής του Μαρόκου για το πρωτοφανές κύμα μεταναστών την υποδοχή στην Ισπανία για θεραπεία από τον κορονοϊό του γενικού γραμματέα του απελευθερωτικού κινήματος Πολισάριο, Μπραχίμ Γκαλί. Και η El Mundo, γράφει για το ίδιο θέμα: «Το Ραμπάτ πιέζει την Ισπανία με ένα μεταναστευτικό κύμα-ρεκόρ». 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 700 ανήλικοι έφτασαν στις ακτές της Θέουτα με την βοήθεια των μαροκινών αρχών, ισχυρίζεται η εφημερίδα. Ένας μετανάστης ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν κινείται για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Ισραήλ. Η Le Figaro γράφει σχετικά: «Διπλωματική κινητοποίηση για να βρεθεί μια λύση για τις συγκρούσεις Ισραήλ-Παλαιστίνιων». Ο Μακρόν δέχθηκε την Δευτέρα τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει διαμεσολαβήσει για να φέρει κοντά τη Χαμάς και το Ισραήλ. Η Le Monde κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η Γάζα δέχεται πυρά, ο Μπάιντεν δέχεται πίεση, η ΕΕ χωρίς φωνή». Το Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματα, με δεκάδες νεκρούς. Στη Δυτική Όχθη, η Φατάχ φοβάται ότι θα χάσει σε νομιμοποίηση από την Χαμάς. Στις ΗΠΑ, το Δημοκρατικό κόμμα διχάζεται, υπογραμμίζοντας τις αντιφάσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Η Libération αναρωτιέται: «Μπαρ και εστιατόρια: η ώρα της πρόποσης;». Αν και το άνοιγμα των κέντρων εστίασης, αύριο Τετάρτη, ξυπνά την ανυπομονησία στους πελάτες, οι μαγαζάτορες είναι επιφυλακτικοί. Με τον καιρό να είναι απρόβλεπτος, τα έσοδα μηδαμινά και το εργατικό προσωπικό ελλιπές, η επανεκκίνηση θα είναι δύσκολη. Τέλος η Humanité αμφιβάλλει για το τέλος της πανδημίας: «Τα νοσοκομεία κρατούν την αναπνοή τους». Ρεπορτάζ της εφημερίδας σε δυο μονάδες εντατικής θεραπείας, στις οποίες το προσωπικό είναι σκεπτικό για την μετά-Covid εποχή.

Στη Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη μεταθέτει για αργότερα το πλήρες άνοιγμα της χώρας. Οι Times γράφουν σχετικά: «Φόβοι ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα». Οι υπουργοί συσκέπτονται για την κατάρτιση ενός έκτακτου σχεδίου για τοπικά lockdown και καθυστέρηση του ανοίγματος για αργότερα από το προγραμματισμένο στις 21 Ιουνίου. Ο Guardian γράφει για το ίδιο θέμα: «Η έξαρση της νέας μετάλλαξης θέτει το τέλος του lockdown σε κίνδυνο». Επικρίσεις απευθύνονται προς την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του κυρίαρχου ινδικού στελέχους κορονοϊού.  Και ο Independent στο ίδιο μήκος κύματος, γράφει: «Ο πρωθυπουργός καθυστερεί την άρση της κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς τα κρούσματα αυξάνονται». Οι μολύνσεις με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού σχεδόν διπλασιάστηκαν σε τέσσερις ημέρες. Τέλος η Daily Telegraph γράφει: «Διακοπές στην Ευρώπη με εμβολιαστικό διαβατήριο». Η ΕΕ θα καλωσορίσει τους Βρετανούς με ανοσία, ενώ οι επικεφαλής του Χίθροου και των Βρετανικών Αερογραμμών έστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση ώστε να καταρτίσει την λίστα με τις ‘πράσινες’ χώρες.

Στη Γερμανία, τέλος δίνει η κυβέρνηση στην σειρά προτεραιότητας για τα εμβόλια. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια άρουν την προτεραιοποίηση για τα εμβόλια στις 7 Ιουνίου». Την ίδια στιγμή, στη χώρα έχουν ήδη χορηγηθεί 40 εκατομμύρια εμβόλια. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Εκκλήσεις για παύση πυρός στη Μέση Ανατολή». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί για μια ανεξέλεγκτη κρίση. Η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει αλληλέγγυα με το Ισραήλ και υπόσχεται αποφασιστική δράση εναντίον του αντισημιτισμού στην Γερμανία. Τέλος η Die Welt γράφει: «3.200 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευτεί προς το Ισραήλ». Η Χαμάς συνεχίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ χτυπούν ριζοσπάστες ισλαμιστές διοικητές, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας επαναφέρει εν μέρει την κανονικότητα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ιταλία επανεκκινεί σε δύο εβδομάδες». Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11μμ, ενώ το καλοκαίρι θα καταργηθεί. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ένα ακόμα βήμα προς την κανονικότητα». Από τις 21 Ιουνίου καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Corriere de la Sera έχει σήμερα τίτλο: «Εστιατόρια και αθλήματα, η Ιταλία ανοίγει ξανά», ενώ η Il Messaggero γράφει: «Η Ιταλία προχωρά προς την κανονικότητα». Τα γυμναστήρια άνοιξαν από την Δευτέρα ενώ από την 1η Ιουνίου τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν και στους εσωτερικούς χώρους.

Ετικέτες