Διεθνής Τύπος: Καρατομήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ μετά το φορολογικό σκάνδαλο – Επίθεση σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ιράν

Διεθνής Τύπος: Καρατομήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ μετά το φορολογικό σκάνδαλο – Επίθεση σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ιράν

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Ζαχάβι παίρνει πόδι καθώς ο Σούνακ σκληραίνει τα πρότυπα». Ο υπουργός Εξωτερικών απομακρύνεται από τη θέση του καθώς έκθεση της Υπηρεσίας Εισοδημάτων και Τελωνείων έδειξε ότι έσπασε τους κανόνες επτά φορές με τις φορολογικές του υποθέσεις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μια σοβαρή αστοχία: ο Ζαχάβι ωθείται στην έξοδο για την υπόθεση φοροδιαφυγής». Ο Ρίσι Σούνακ απέλυσε τον επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος, Ναντίμ Ζαχάβι, την Κυριακή μετά από σοβαρές παραβιάσεις του υπουργικού κώδικα σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις του, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την χαμένη ακεραιότητα της κυβέρνησής του. Στον Independent διαβάζουμε: «Γιατί άργησες τόσο, Ρίσι;». Ο πρωθυπουργός απέλυσε τον Ζαχάβι έξι μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από την εφημερίδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός ‘απέλυσε το Ζαχάβι χωρίς μια δίκαιη ακρόαση’». Οι σύμμαχοι του επικεφαλής του κόμματος λένε ότι ο Σούνακ βιάστηκε να τον απομακρύνει για πολιτικό όφελος.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ξαφνική επίθεση με drone στην καρδιά του Ιράν». Για τα αμερικανικά Μέσα, ο υπεύθυνος της επίθεσης είναι το Ιράν, για την επίθεση σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το μέτωπο της Ουκρανίας στο Ιράν». Επίθεση drone σε στρατιωτικό εργοστάσιο, η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τα πρώτα αποτελέσματα της ανάπτυξης: Η Μελόνι θεωρεί ότι η Ιταλία είναι πιο σταθερή». Μεγαλύτερες οι αποδοχές από το τέλος του μήνα λόγω της περικοπής του εργατικού κόστους. Οι μισθοί κάτω των 2.000 ευρώ ωφελήθηκαν περισσότερο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σκληρή γραμμή για τους αναρχικούς». Νέες εντάσεις με μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα στη Ρώμη και απειλές σε δικαστικούς που χειρίζονται την υπόθεση Κόσπιτο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Νετανιάχου θέλει να ενισχύσει τον εποικισμό μετά την επίθεση στη συναγωγή». «Κάντε ξεκάθαρο στους τρομοκράτες» ότι μένουμε, φέρεται να είπε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, ενώ έκανε ευκολότερη την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι οικονομολόγοι αναμένουν χαμηλότερο πληθωρισμό». Σύμφωνα με κορυφαία ινστιτούτα προβλέψεων, το ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία θα μπορούσε απροσδόκητα να είναι μεταξύ 4 και 6% φέτος λόγω της απότομης πτώσης του ενεργειακού κόστους. Τέλος, η Die Welt: «Το διπλό χάλι για την ευημερία μας». Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία βιώνουν ένα ιστορικό κραχ. Ταυτόχρονα, ο πλούτος μειώνεται περισσότερο από ό,τι εδώ και δεκαετίες. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να παραμείνουν μετριοπαθείς, εκτιμά η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας φοβούνται ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας». Πίσω από την απόφαση των Δυτικών να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο είναι ο φόβος ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η μονάδα στο Μέμφις είχε επιστρατευτεί για να γίνει σκληρή». Η μονάκριβη μονάδα του αρχηγού της αστυνομίας έκανε ορισμένους να νιώθουν άβολα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H πίεση της ΕΕ για το χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση βάζει τις πυρηνικές ελπίδες σε κίνδυνο». Οι Βρυξέλλες οργίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν προς τη Ρωσία, ενώ το μέτρο υποστηρίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι. Τέλος η Washington Post: «Η Ουκρανία αποφασισμένη για τα εγκλήματα πολέμου». Υπόσχεση να τα ερευνήσει όλα και μετά να διώξει, αν και η εξέταση των πάνω από 66.000 υποθέσεων αναμένεται να αποτελέσουν ένα δύσκολο έργο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Βουλή αντιμέτωπη με επίδειξη δύναμης». Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει εξαπίνης τους βουλευτές που θέλουν να κάνουν ένα ξεκάθαρο debate στη Βουλή. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Αμερική είναι άρρωστη από την αστυνομία της». Το λιντσάρισμα του Τάιρ Νίκολς στο Μέμφις από πέντε αστυνομικούς, οι ίδιοι μαύροι, ρίχνει φως στο συστημικό ρατσισμό στις ΗΠΑ και την επίμονη βία των δυνάμεων της τάξης, δέκα χρόνια μετά την εμφάνιση του κινήματος Black Lives Matter. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: το σπιράλ της βίας». Στο διάστημα δύο ημερών, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει γυρίσει στις χειρότερες ώρες της. Την Παρασκευή το απόγευμα, ένας Παλαιστίνιος σκότωσε επτά ανθρώπους σε συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Μια μέρα πριν, επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη άφησε πίσω της εννιά Παλαιστίνιους νεκρούς. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: αυτά τα συνδικάτα ελκύονται από το ριζοσπαστισμό». Στο ξημέρωμα μια δεύτερης μέρας κινητοποίησης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενωμένες κόντρα στο σχέδιο για τις συντάξεις, θέλουν να εντείνουν την πίεση στη κυβέρνηση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η πλειοψηφία του Συνταγματικού Δικαστηρίου απορρίπτει τον περιορισμό του νόμου για τις αμβλώσεις». Οι προοδευτικοί δικαστές διαδίδουν ότι θα αντιταχθούν στις αλλαγές που εμποδίζουν την ελεύθερη απόφαση των γυναικών. Η συζήτηση ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Και η El Mundo: «H εξαίρεση της Μοντέρο για τα Εμιράτα ως φορολογικού παράδεισου διευκολύνει την μετοικία του πρώην βασιλιά». Η απόφαση της υπουργού Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, να εξαιρέσει τα Εμιράτα από τη νέα λίστα της σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους, διευκολύνει την αλλαγή κατοικίας του Χουάν Κάρλος του Α’.

Documento Newsletter