Διεθνής Τύπος: Και οι Σοσιαλιστές στη «Νέα Λαϊκή Ένωση» του Μελανσόν – Διχασμένη η ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνής Τύπος: Και οι Σοσιαλιστές στη «Νέα Λαϊκή Ένωση» του Μελανσόν – Διχασμένη η ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο

Στη Γαλλία, οι εφημερίδες ασχολούνται αποκλειστικά με τη συμμαχία της Αριστεράς, στην οποία προσχώρησε και το Σοσιαλιστικό κόμμα. Η Humanité γράφει: «Νέο ξεκίνημα για την Αριστερά». Οι σοσιαλιστές ακολούθησαν στην ένωση τους «ανυπότακτους» του Μελανσόν, τους κομμουνιστές και τους οικολόγους, εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημείο καμπής για την ιστορία της Αριστεράς στη χώρα. Στη Libération διαβάζουμε: «Αριστερά: όλα είναι πιθανά». Μετά τους οικολόγους και τους κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές είπαν με τη σειρά τους «ουί» στην ‘Ανυπότακτη Γαλλία’ για να κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές υπό κοινή σημαία. Η Le Monde έχει τίτλο: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα έρχεται σε συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία, με κόστος το διχασμό». Τα δυο κόμματα ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ήρθαν σε επί της αρχής συμφωνία για τις βουλευτικές εκλογές, καλύπτοντας 70 εκλογικές περιφέρειες. Η ηγεσία των σοσιαλιστών θα χρειαστεί να απολογηθεί στη βάση της, τόσο για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πάρει τις 100 περιφέρειες που ζητούσε όσο και για ζητήματα που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, όπως οι πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει ο Μελανσόν σχετικά με την Ευρώπη και την πυρηνική ενέργεια. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μελανσόν υποτάσσει τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό κόμμα στην άκρα Αριστερά». Για να αποφύγουν τον εξευτελισμό στις βουλευτικές εκλογές, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Πράσινοι αποφάσισαν να δεχτούν τις απαιτήσεις των «Ανυπότακτων». Στους σοσιαλιστές, οι επικριτές οργανώνουν ήδη μια διαμαρτυρία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας». Η Κομισιόν ανακοίνωσε ανοιχτά τις προθέσεις της: «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι «ο χρόνος μετάβασης θα είναι αρκετός», σχετικά με την απομάκρυνση της οικονομίας από το μαύρο χρυσό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας». Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο και το Βερολίνο ήδη προειδοποιεί για αύξηση των τιμών. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες τιμωρούν τον ηγέτη της ρωσικής εκκλησίας Κύριλλο Α’ και τους υπόπτους εγκληματίες πολέμου. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση συνασπισμού προετοιμάζεται για δύσκολες στιγμές». Οι ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων στέλνουν ένα σιβυλλικό μήνυμα από το Κλάουζερ στο Μεσεβούργο: η πραγματική κρίση τώρα αρχίζει.

Στην Ιταλία, η Corriere della Sera γράφει: «Η Ευρώπη διχάζεται, οι κυρώσεις θολώνουν». Όχι από την Ουγγαρία στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ενώ αμφιβολίες εκφράζουν η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία. Παράλληλα, η Μόσχα «βάζει πάγο» στη συνάντηση με τον Πάπα, ενώ η Εκκλησία της Ρωσίας επιτίθεται στον Ποντίφικα. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Διχασμένη η Ευρώπη για το ρωσικό πετρέλαιο». Το έκτο πακέτο κυρώσεων, που περιέχει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μπλοκαρίστηκε από το βέτο της Ουγγαρίας. Η  La Stampa κυκλοφορεί με έναν ψύχραιμο τίτλο: «Το πετρέλαιο του Διαβόλου». Η ΕΕ έχει έξι μήνες να κλείσει τις στρόφιγγες της Μόσχας, αλλά η Ουγγαρία λέει «όχι». Il Messaggero: «Η χαλυβουργία αντιστέκεται ακόμα». Μετά τις βόμβες, οι στρατιώτες του Αζόφ αποκρούουν τις επιθέσεις των στρατιωτών της Μόσχας. Πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε Κίεβο, Οδησσό και Μυκολάιβ.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Στο προσχέδιο της απόφασης για τις αμβλώσεις, οι Δημοκρατικοί βλέπουν υπερίσχυση της μειοψηφίας». Οι επικριτές της απόφασης ισχυρίζονται ότι το δικαστήριο είναι σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν χωριά, ελαφρύνοντας την πίεση στο Χάρκοβο». Οι ουκρανικές δυνάμεις εκδιώκουν ρωσικά στρατεύματα από μια σειρά από χωριά τα οποία χρησιμοποιούνταν για να χτυπήσουν οι Ρώσοι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Με τη διεκδίκηση αυτών των εδαφών μπορεί να σταματήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει το Ντονμπάς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η διαρροή εντείνει την εντύπωση ότι το Δικαστήριο είναι πολύ πολιτικό». Η ανησυχία ότι το πρωταρχικό κίνητρο των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι η τήρηρη του νόμου μεγαλώνει. Τέλος, οι Financial Times: «Η Fed κλιμακώνει τη μάχη με τον πληθωρισμό με την αύξηση κατά μισή μονάδα των επιτοκίων, η πρώτη μετά το 2000». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος από 0,75% έως 1%, ενώ σχεδιάζει να κάνει περικοπές στον ισολογισμό της, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Τόρηδες υποψήφιοι κρατούν αποστάσεις από τον Τζόνσον». Σε προεκλογικά φυλλάδια για τις τοπικές εκλογές στο Χάρτλπουλ, οι υποψήφιοι με το Συντηρητικό κόμμα καλούν τους ψηφοφόρους να μην τιμωρήσουν αυτούς για το σκάνδαλο Partygate που ταλανίζει τη Ντάουνινγκ Στριτ. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον αντιμέτωπος με εξέγερση από Συντηρητικούς της κομματικής βάσης». Υποψήφιοι στο Χαρτλπουλ «βαφτίζονται» ‘τοπικοί Συντηρητικοί’ ενώ προτρέπουν τους ψηφοφόρους να μην τους τιμωρήσουν για τα κορονοπάρτι του πρωθυπουργού. Οι Times έχουν τίτλο: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τις αυξανόμενες τιμές, επιμένει ο πρωθυπουργός». Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανεβάσει αυτή την Πέμπτη τα επιτόκια δανεισμού στο 1%, για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Βετεράνοι των Φόκλαντς καλούνται να απαντήσουν για τους Exocet». Η έρευνα έχει να κάνει με τον πύραυλο που βύθισε το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, Sheffield.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Μονκλόα και το υπουργείο Άμυνας συγκρούονται για την αποτυχία στην υπόθεση κατασκοπίας του Σάντσεθ». Η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, έρχεται αντιμέτωπη με τους Ποδέμος στο Κογκρέσο για την υπόθεση Pegasus. Και η El Mundo: «Η κρίση του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών φρενάρει την έρευνα σε κινητά τηλέφωνα τζιχαντιστών». Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες δυσπιστούν απέναντι στην Ισπανία σχετικά με την υπόθεση κατασκοπίας του πρωθυπουργού. Η υπουργός Άμυνας,, υπερασπίζεται τον επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ το Ποδέμος ζητά την παραίτησή της.

Documento Newsletter