Διεθνής Τύπος: Και ο Τζόνσον στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 – Αλλαγή ρότας για τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης

Στη Βρετανία, ο Independent αποκαλύπτει ότι: «Ο Τζόνσον ‘συμμετείχε στο πάρτι της Ντάουνιγνκ Στριτ’ στο πρώτο lockdown». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στο πάρτι του Δεκεμβρίου του 2020. Μάλιστα, είπε ότι άξιζε ένα ποτό «για την αναχαίτιση του ιού»… Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί για ειλικρίνεια στην δημόσια ζωή». Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Γουέλμπι προσθέτει πίεση στον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η αστυνομία ερευνά το πάρτι Χριστουγέννων το 2020 στη Ντάουνινγκ Στριτ. Οι Times έχουν κύριο τίτλο: «Ο Σουνάκ σε συνομιλίες για διάσωση των παμπ και των εστιατορίων». Οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα  έχουν καταρρεύσει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Τέλος, ο Guardian: «Ο Σουνάκ αναγκάζεται να επιστρέψει στη Βρετανία για επείγουσες συνομιλίες εν μέσω έξαρσης της Όμικρον». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση του κλάδου της φιλοξενίας που πλήττεται από τις ακυρώσεις εξ αιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον.

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος καταγράφει την αλλαγή στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στις οικονομίες. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ακολουθούν διαφορετικές τακτικές στο μονοπάτι του επιτοκίου». Η ΕΚΤ είπε ότι σταδιακά θα σταματήσει να αγοράζει χρέος των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα μεγάλης οικονομίας που αύξησε τα βασικά επιτόκια. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τράπεζα της Αγγλίας ηγείται στη μάχη του πληθωρισμού με την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε μεγάλη οικονομία». Το κόστος δανεισμού ανέβηκε από το 0,1% στο 0,25%, ενώ ακολουθεί οσονούπω και η Νορβηγία. Η Washington Post έχει σήμερα τίτλο: «Οι αμερικανοί νιώθουν τον αντίκτυπο του ιού». Καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης αυξάνονται, οι περιορισμοί στη μετακίνηση επιστρέφουν. Τέλος, οι New York Times: «Η εξάπλωση της Όμικρον είναι σίγουρη, αλλά η απειλή που αποτελεί όχι». Τα εμβόλια θεωρούνται επαρκής ασπίδα που εξαλείφει την σφοδρότητα της μετάλλαξης.

Στη Γαλλία, η Libération αποκαλύπτει τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι σε μαύρους πολίτες, οι οποίοι θα είχαν καταδικαστεί αν δεν υπήρχε βίντεο που να επιβεβαιώνει τις καταθέσεις τους: «Έρευνα για το CSI93».Η εφημερίδα αποκαλύπτει το οπτικοακουστικό υλικό για τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών του τμήματος επέμβασης και ασφαλείας στην περιφέρεια Σεν-Σαν Ντενί, βορειοανατολικά των Παρισίων. Τα πλάνα δείχνουν αστυνομικούς να καταφέρουν χτυπήματα και να κάνουν κεφαλοκλείδωμα σε πολίτες μαύρου χρώματος κατά τη διάρκεια ελέγχου. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Η επίθεση γοητείας του Μακρόν για το 2022». Αποκαλώντας την υποψηφιότητά του προφανή, ο γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη στο κανάλι TF1, λέγοντας ότι έχει μάθει από τα λάθη του. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Γαλλική Εταιρεία Σιδηροδρόμων: Το CGT αποτυχαίνει στην στρατηγική του για γενικό μπλοκάρισμα». Τα συνδικάτα απέσυραν την ανακοίνωσή τους για απεργία το απόγευμα της Πέμπτης, πολύ αργά όμως για να αποτραπεί η ακύρωση των ταξιδιών. Η κίνηση στους σιδηροδρόμους θα πλησιάζει το κανονικό μέσα στο σαββατοκύριακο. Τέλος, η Humanité: «Αυτές οι πολιτικές που παίζουν με τη φωτιά». Εδώ και δεκαπέντε χρόνια οι κατηγορίες κατά του Τύπου έχουν αυξηθεί, ένα σύμπτωμα της κρίσης της δημοκρατίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λάουτερμπαχ θέλει να επιταχύνει την εκστρατεία για τις ενισχυτικές δόσεις». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, λέει ότι «μας περιμένουν δύσκολες εβδομάδες». Παράλληλα, το FDP είναι εναντίον της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Μόσχα». Τα μέλη της ΕΕ απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία στην περίπτωση που η χώρα εισβάλλει στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως επιθυμούν να κρατήσουν επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν. Τέλος, η Die Welt: «Η εκπληκτική αλλαγή του Κρίστιαν Λίντνερ». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσέχει κάθε του λέξη στην πρώτη ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Θέλει να αποφύγει μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ισπανία και την Ευρώπη». Το 30% των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Μαδρίτης οφείλεται στην μετάλλαξη Όμικρον. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έκρηξη των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε περισσότερη θνησιμότητα. Και η El Mundo: «Η ΕΚΤ θα μειώσει την αγορά ισπανικού χρέους κατά 60% το 2022». Η εκτίμηση είναι ότι θα περάσει σταδιακά από τα 100 δις κατά ετήσιο μέσο όρο στα 40 δις. Επίσης, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά για να μην έχει ανάγκη η χώρα από δανεισμό.

Στην Ιταλία, ο Τύπος της χώρας εκτιμά ότι η γραμμή Ντράγκι για τεστ κορονοϊού στα σύνορα πείθει την Ευρώπη. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Κορονοϊός, η περιοριστική πολιτική πείθει την ΕΕ». Ο ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας στις Βρυξέλλες είπε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα είναι «απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της Όμικρον». Αρκετές χώρες μιμούνται την πολιτική, αναφέρει η εφημερίδα. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «ΕΕ, περνά η γραμμή Ντράγκι». Η υποχρέωση σε τεστ για όσους μπαίνουν στην ΕΕ δεν επικρίθηκε από τους ηγέτες των χωρών και είναι μια ιδέα που θέλουν να υιοθετήσουν, εκτιμά η εφημερίδα. Και η La Stampa στο ίδιο μήκος κύματος, γράφει: «’Ναι’ της ΕΕ στο πράσινο πάσο αλα ιταλιάνα». Περνάει η γραμμή Ντράγκι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Η Ιταλία κατακλύζεται από το κίτρινο». Οι περιφέρειες και οι επαρχίες μπαίνουν η μία μετά την άλλη σε κίτρινο επίπεδο συναγερμού. Παράλληλα, χτες καταγράφηκαν 26 χιλιάδες νέες μολύνσεις, πράγμα που αποτελεί  ρεκόρ για το κύμα.