Διεθνής Τύπος: «Ιστορική αποτυχία» η αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βρετανία – Αλλαγή ολόκληρης της ηγεσίας αναμένεται στο CDU

Διεθνής Τύπος: «Ιστορική αποτυχία» η αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βρετανία – Αλλαγή ολόκληρης της ηγεσίας αναμένεται στο CDU

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Έρευνα – Οι αποτυχίες της Βρετανίας στον κορονοϊό από τις χειρότερες της ιστορίας». Σε μια έκθεση της βουλής αναφέρεται ότι η διαχείριση της πανδημίας στα πρώτα στάδιά της ήταν από τις χειρότερες αποτυχίες στην ιστορία της χώρας σε θέματα δημόσιας υγείας. Η μοιρολατρική στάση κυβέρνησης και επιστημόνων έκαναν χειρότερη την κατάσταση, με την επιλογή της ανοσίας της αγέλης να κρίνεται άστοχη. Στους Times διαβάζουμε: «Κρατικά δάνεια για επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από το αέριο». Ο Τζόνσον υποστηρίζει ένα σχέδιο διάσωσης αρκετών εκατομμυρίων λιρών για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όπως η χημική βιομηχανία, η βιομηχανία χάλυβα κπλ. Η κυβέρνηση έδωσε τη στήριξή της στον υπουργό Βιομηχανίας Κουάζι Κουάρτενγκ στη διένεξή του με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Ο Κουάρτενγκ ήταν υπέρ του σχεδίου διάσωσης, ενώ ο Σουνάκ όχι. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο φόρος κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να διπλασιαστεί για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών λέει ότι η εισφορά £12 δις που επέβαλε ο Τζόνσον θα είναι αρκετό βραχυπρόθεσμα για τις υπηρεσίες Υγείας. Τέλος, ο Independent: «Ο αμυντικός τομέας της Βρετανίας σε κίνδυνο από την ενεργειακή κρίση». Τα εργοστάσια του τομέα ενδέχεται να σταματήσουν την παραγωγή και η χώρα μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί στο εξωτερικό για ανταλλακτικά.

Στη Γερμανία, αλλαγές αναμένονται στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Το CDU θέλει να επανεκλέξει ολόκληρη την ηγεσία του κόμματος». Το συνέδριο του κόμματος αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2022.  Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το CDU θέλει να επανεκλέξει όλη την κορυφή του». Το κόμμα θέλει να αλλάξει συνολικά το προσωπικό του μετά το φτωχό αποτέλεσμα στις εκλογές. Είναι ακόμα ασαφές το πόσο θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος. Τέλος, η Die Welt: «Το CDU επανεκλέγει όλη την ηγεσία του κόμματος». Οι επιτροπές δεν καταλαβαίνουν την έρευνα στα μέλη για τον διάδοχο του Λάσετ. Τώρα είναι στο χέρι των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων για να αποφασίσουν τη διαδικασία διαδοχής.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώνεται». Ο λόγος για δύο γαλλικές μελέτες, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 22 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν στην «πραγματική ζωή» την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μαζί με την ύφεση της πανδημίας, αμφισβητείται και το υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αυτή την Τετάρτη ένα σχέδιο νόμου για υγειονομική επαγρύπνιση. Ο σκοπός του είναι η χαλάρωση της πίεσης αλλά και η διατήρηση της πιθανότητας γρήγορης αντίδρασης αν η κατάσταση χειροτερέψει. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Υπεράνω του νόμου; Η Εκκλησία το πιστεύει». Μια εβδομάδα μετά το σοκ από την έκθεση Σοβέ για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, ο πρόεδρος της συνόδου των επισκόπων της Γαλλίας καλείται στο υπουργείο Εσωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για την κρίση του ότι η εξομολόγηση είναι πιο δυνατή και από τους νόμους της Δημοκρατίας. Τέλος, η Humanité: «Ο Μακρόν ιδιωτικοποιεί το μέλλον». Το σχέδιο επενδύσεων  «Γαλλία 2030» παρουσιάζεται αυτή την Τρίτη. Δισεκατομμύρια διακινούνται στα κρυφά χωρίς κανένα έλεγχο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση σταματά μεγάλες νομικές μεταρρυθμίσεις». Καθυστερεί τις αλλαγές στις προβλέψεις του νόμου για την απόσχιση, τον «νόμο-φίμωτρο» και την διαδικασία της δίκης. Και η El Mundo: «Το Μονκλόα δεν θα αλλάξει τις εκλογές του Γενικού Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας ενώ το Λαϊκό κόμμα διευκολύνει τη διαδικασία». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβέρνηση κλείνει το δρόμο της συνεννόησης για την επιλογή δικαστών στο συγκεκριμένο νομικό σώμα λέγοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ ένα μοντέλο συνδικαλιστικού σωματείου».

Στην Ιταλία, η επίθεση των νεοφασιστικών ταγμάτων εφόδου στα γραφεία της Εργατικής Ομοσπονδίας το «Μαύρο Σάββατο», θέτει το ζήτημα της νομιμότητας του μορφώματος Forza Nuova. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Forza Nuova, η κυβέρνηση αξιολογεί την διάλυσή της». Μία ομάδα ειδικών μελετά την μάζα των ατόμων της νεοφασιστικής οργάνωσης. Γίνεται συζήτηση για τον τρόπο διάλυσης: με έκδοση διατάγματος ή μετά από μια ποινή. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι διαλύει την Forza Nuova». Σε συνέντευξη που δίνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, στην εφημερίδα, αναφέρει ότι «αυτή η δεξιά είναι τρομακτική». Η Corriere de la Sera έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ντράγκι: καμία ανοχή». Ο ιταλός πρωθυπουργός συναντιέται με τον επικεφαλής της Εργατικής Ομοσπονδίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο για την διάλυση της νεοφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova. Τέλος, η Il Messaggero: «Συνδεσμος βιομηχάνων και εκείνοι που λένε όχι στο πάσο: ‘όσοι προκαλούν ζημίες, θα τις πληρώνουν». Οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση αν ένας εργαζόμενος ζημιώσει την επιχείρησή τους.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Σι ελέγχει τις σχέσεις των κρατικών τραπεζών με ιδιωτικές εταιρείες». Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  «ξεψαχνίζει» τις σχέσεις των τραπεζών με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της αναχαίτισης της ροπής της οικονομίας προς τον καπιταλισμό. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι περισσότεροι τώρα νιώθουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής». Οι καταστροφές γίνονται χειρότερες για το 85% του πλανήτη. Έρευνα συνδέει τα έντονα φαινόμενα με τις εκπομπές άνθρακα. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης στη Βρετανία ήταν μια αποτυχία δημόσιας υγείας, αναφέρει έκθεση». Η βρετανική κυβέρνηση και οι επιστήμονες έκαναν μια μοιρολατρική διαχείριση με το να επιλέξουν την ανοσία της αγέλης τον πρώτο καιρό της πανδημίας, αναφέρει έκθεση του κοινοβουλίου. Και τέλος, οι New York Times: «Κοστοβόρα μάχη με την μεγάλη φωτιά». Για την μάχη με την τεράστια φωτιά Dixie, η Καλιφόρνια έκανε μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση. Οι ειδικοί αναρωτιούνται αν είναι βιώσιμη οικονομικά μια τέτοια επιχείρηση.

Documento Newsletter