Διεθνής Τύπος: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προτείνουν συμφωνία αφοπλισμού στη Ρωσία, «η Δύση μας αγνόησε» λέει ο Πούτιν

Διεθνής Τύπος: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προτείνουν συμφωνία αφοπλισμού στη Ρωσία, «η Δύση μας αγνόησε» λέει ο Πούτιν

Στην Ισπανία, η El País γράφει για την πρόταση της Δύσης στη Ρωσία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προσφέρουν στον Πούτιν συμφωνίες αφοπλισμού». Τα έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον και η Συμμαχία ζητούν αποκλιμάκωση από το Κρεμλίνο για να διευκολυνθεί ο διάλογος ενώ απορρίπτουν το κλείσιμο της πόρτας στην Ουκρανία. Και η El Mundo: «Ο Όρμπαν εκφράζει την σύμπνοιά του με τον Πούτιν, τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τη Ρωσία». Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, συναντιέται με τον ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο.

Στις ΗΠΑ, στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Πούτιν κατηγορεί ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τις απαιτήσεις του στην σύγκρουση για την Ουκρανία». Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι σύμμαχοι της Δύσης αγνόησαν την ανησυχία της Ρωσίας για την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Washington Post γράφει: «Πούτιν: πιόνι της Δύσης η Ουκρανία». Ο ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να περικυκλώσουν την Ρωσία. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Το δημόσιο χρέος ξεπερνά το ρεκόρ των $30 τρισ». Το δημόσιο χρέος της Αμερικής ξεπέρασε την Τρίτη τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανησυχώντας για την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας. Τέλος, οι Financial Times: «Οι αγορές περιμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος». Ο πληθωρισμός είναι η κύρια αιτία αυτής της αίσθησης.


Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στέγαση: ένα νομοσχέδιο για να κοιμάσαι έξω». Σε έκθεση του ινστιτούτου Abbé Pierre που δημοσιεύεται την Τετάρτη, γίνεται φανερή μια ζοφερή εικόνα για την πολιτική στέγασης του Εμανουέλ Μακρόν. Η προεδρική θητεία του χαρακτηρίστηκε από την μείωση των κονδυλίων για τη στέγαση από τον προϋπολογισμό. Στη Libération διαβάζουμε: «Ανοσοκατεσταλμένοι: μια καραντίνα δίχως τέλος». Μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς: πάνω από 230 χιλιάδες άνθρωποι στην Γαλλία με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Αγώνες υπό στενή παρακολούθηση σε μια κλειστή Κίνα». Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, “κεκλεισμένων των θυρών” και με δραστικά περιοριστικά μέτρα σε ισχύ. Με αρκετές δυτικές χώρες να μποϊκοτάρουν την διοργάνωση λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διπλωματικές θερμοκρασίες αναμένονται πολύ κάτω του μηδενός. Τέλος, η Le Figaro: «Κορονοϊός: πρέπει να επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών;». Οι νέες μολύνσεις και οι εισαγωγές πέφτουν στα νοσοκομεία, δυο σημάδια που δείχνουν ότι η κορύφωση του πέμπτου κύματος έχει ξεπεραστεί.
Στη Γερμανίαγίνονται σκέψεις για εγκατάλειψη των περιορισμών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Διαφωνία για την χαλάρωση παρά το κύμα της Όμικρον». Υπάρχουν σκέψεις για εγκατάλειψη του κανόνα 2-G, δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να επιτρέπονται στα καταστήματα. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, είπε ότι καμία συζήτηση δε θα γίνει πριν το Πάσχα. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το σύνδρομο της Κίνας». Η πανδημία, ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και σιωπηλοί αξιωματούχοι. Σε αυτούς τους Χειμερινούς Αγώνες, τα αγωνίσματα έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Τέλος, η Die Welt: «Η Δανία αφήνει της μάσκες να πέσουν, στην Γερμανία όμως επικρατεί διστακτικότητα». Η χαλάρωση των μέτρων έρχεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του αργότερο ενώ γίνεται συζήτηση για τερματισμό της υποχρέωσης 2G στα καταστήματα.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Προσλάβετε νέους και γυναίκες». Ο υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο, προτείνει να υπάρχει ποσόστωση υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που έχουν συμβόλαια με την δημόσια διοίκηση. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Πούτιν: θα γίνει πόλεμος αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ». Ο ρώσος πρόεδρος αρνείται ότι έχει σχεδιάσει μια εισβολή στην Ουκρανία και συγκρούεται με τον Μπάιντεν. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Επαφές Ντράγκι-Πούτιν για το αέριο». Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ρώσου προέδρου και του ιταλού πρωθυπουργού: “Η Μόσχα εγγυάται την παροχή αερίου στην Ιταλία”. Επίσης, ο Ντράγκι ζήτησε να να κατέβουν οι τόνοι στην Ουκρανία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Παγωμάρα στην κεντροδεξιά» Ο Σαλβίνι λέει ότι θέλει να ενωθεί με τους υπόλοιπους ενώ η Μελόνι προτείνει να ψηφίσουν. Ο Μπερλουσκόνι έχει ψυχρανθεί με τους δύο συμμάχους του.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι επιχορηγήσεις του ενεργειακού νομοσχεδίου θα βοηθήσουν έναντι των αυξανόμενων κόστων». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο δανειοληψίας που θα εγγυάται το κράτος και θα μοιράζει 200 λίρες σε κάθε νοικοκυριό. Στον Guardian διαβάζουμε: «Το σχέδιο βοήθειας είναι ‘νέα συνθήματα χωρίς νέες ιδέες’, λέει το Εργατικό κόμμα». Οι επικριτές του σχεδίου 12 σημείων για τη βοήθεια στις φτωχότερες περιοχές δεν είναι σαφές και δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια. Ο Independent έχει τίτλο: «Δισεκατομμύρια για το σχέδιο βοήθειας ‘σπαταλήθηκαν’ από τους υπουργούς». Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Βρετανίας κατηγορεί τους υπουργούς ότι σπατάλησαν σχεδόν 8 δις λίρες σε έργα πολύ μικρά για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα στις φτωχές γειτονιές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα φάρμακα αντικατάστασης ορμονών θα πωλούνται χωρίς συνταγή». Μια αλλαγή στον κανονισμό πώλησης των φαρμάκων για την εμμηνόπαυση θα δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να τα προμηθεύονται ευκολότερα.
Documento Newsletter