Διεθνής Τύπος: ΗΠΑ και ΕΕ ανοιχτές στο διάλογο με τους Ταλιμπάν

Διεθνής Τύπος: ΗΠΑ και ΕΕ ανοιχτές στο διάλογο με τους Ταλιμπάν

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Οι ΗΠΑ είναι ανοιχτή στο να δουλέψει με τους Ταλιμπάν και η ΕΕ να κάνει διάλογο». Ο Μπάιντεν είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε μαζί τους αν είναι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αναχαίτιση των τρομοκρατών». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μιλήσει με τους Ταλιμπάν αφού νίκησαν στον πόλεμο». Και η El País: «Οι Ταλιμπάν υπόσχονται να σεβαστούν τις γυναίκες σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο». Η νέα εξουσία στο Αφγανιστάν δείχνει σημάδια μετριοπάθειας στην διεθνή κοινότητα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Νίκη των Ταλιμπάν: το κύμα του σοκ παγκοσμίως». Οι μεγάλες χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν μπορεί να αναγνωρίσουν το καθεστώς των ισλαμιστών, προκαλώντας μια περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Η Ρωσία λέει ότι μπορεί να βρει διόδους επικοινωνίας με το καθεστώς.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Αφγανιστάν: η Ευρώπη θέλει να αποφύγει ένα μεταναστευτικό κύμα». Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν μια συντονισμένη απάντηση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης στην Καμπούλ, που θα «μπορούσε να κινητοποιήσει σημαντικούς αριθμούς ανθρώπων». Τέλος, η Libération: «Εστιάτορες και ασφαλιστές σε διαμάχη». Αντιμέτωποι με τις ασφαλιστικές που αρνούνται να τους αποζημιώσουν, οι επαγγελματίες της εστίασης αποφάσισαν να καταφύγουν στην δικαιοσύνη. Δύο δις. ευρώ είναι το συνολικό οικονομικό διακύβευμα.

Στην Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες που διαφεύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν». Ο πρωθυπουργός θα υποστεί τα ερωτήματα των βουλευτών για το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων εκκένωσης καθώς η βουλή συνεδριάζει σήμερα. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι Αφγανές γυναίκες θα είναι προστατευμένες, λένε οι Ταλιμπάν». Οι ισλαμιστές μαχητές επιδιώκουν να καθησυχάσουν την διεθνή κοινότητα, αλλά οι συλλήψεις έχουν αρχίσει στην Καμπούλ. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Ο Πατέλ καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει και να δεχθεί πρόσφυγες». Οι φόβοι για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα αυξάνονται στην Γηραιά Ήπειρο, ενώ η Βρετανία προσφέρει άσυλο σε 20.000 Αφγανούς και Αφγανές. Τέλος, οι Times: «Η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 Αφγανούς». Ο Τζόνσον θα προσφέρει ασφαλές νόμιμο πέρασμα στην χώρα. «Οφείλουμε ένα χρέος ευγνωμοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός. Εκατοντάδες βρετανοί στρατιώτες είναι σε επιφυλακή.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Ταλιμπάν μιλάνε για τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο της σαρία». Η δήλωση έγινε την Τρίτη στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των ισλαμιστών. Παράλληλα, έλεγχοι στους δρόμους αποτρέπουν την διαφυγή των ντόπιων συνεργατών των Δυτικών Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: .«Μια ανθρωπιστική τραγωδία». Μετά τη νίκη των Ταλιμπάν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τις πτήσεις διάσωσης από το Αφγανιστάν και η κριτική στην κυβέρνηση συνεχίστηκε. Οι νέοι κυρίαρχοι της Καμπούλ υποσχέθηκαν αμνηστία στους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Τέλος, η Die Welt: «Παίρνουμε όσους χωράνε τα αεροπλάνα μας». Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η Γερμανία δεν εκκενώνει μόνο τους υπηκόους της και τους ντόπιους συνεργάτες από το Αφγανιστάν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βλέπει μια αυξανόμενη απειλή σχετικά με την τρομοκρατία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει για την ‘αφγανική κόλαση’: «Σώστε τις γυναίκες και τους πρόσφυγες». Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν, και η Ευρώπη κινητοποιείται για την διάσωσή τους. Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Μπορέλ είπε ότι «πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που νίκησαν». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Υποσχέσεις των Ταλιμπάν». Τα δικαιώματα των γυναικών θα υπόκεινται στο πλαίσιο της σαρία. Επίσης, οι νικητές υποσχέθηκαν να μην επαναφέρουν την παραγωγή οπίου.  Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ντράγκι: οι νεκροί μας είναι ήρωες». Ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ εγγυώνται την φιλοξενία και την ασφάλεια των προσφύγων. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ταλιμπάν, υποσχέσεις και φόβος». Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη, οι Ταλιμπάν είπαν ότι: «δεν θα πάρουν εκδίκηση και ότι οι γυναίκες θα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο». Ο πιο μετριοπαθής τόνος δεν καθησυχάζει τους πολίτες που εξακολουθούν να προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν γνώριζε τους κινδύνους μιας βιαστικής αποχώρησης». Ο Μπάιντεν είχε προειδοποιηθεί για τις συνέπειες μιας αποχώρησης από το Αφγανιστάν από στρατιωτικούς συμβούλους του. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι είχε προτείνει να αφήσει μια δύναμη 2.500 ανδρών στην περιοχή καθώς αναζητούσε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στο Αφγανιστάν, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, πρώην διοικητής στο Αφγανιστάν, είχε υπογραμμίσει την αποσταθεροποίηση της περιοχής σε περίπτωση μιας πλήρους αποχώρησης. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ειρηνική μετάβαση». Παρά την ηρεμία που ήθελαν να εκπέμψουν οι Ταλιμπάν στην συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα του Κατάρ, οι ΗΠΑ και οι πολίτες του Αφγανιστάν ανησυχούν. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι Ταλιμπάν υπόσχονται να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλάμ». Υποσχέθηκαν επίσης να δώσουν γενική αμνηστία στους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Οι Αφγανοί είναι ακόμα σκεπτικοί καθώς οι πτήσεις εκκένωσης συνεχίζονται. Τέλος, οι New York Times: «Η βίαιη προϊστορία χλομιάζει τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν». Η διεθνής κοινότητα είναι σκεπτική καθώς οι νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για το μέλλον.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter