Διεθνής Τύπος: Η Τουρκία επιζητά ξανά ρόλο διαμεσολαβητή στο ουκρανικό

Διεθνής Τύπος: Η Τουρκία επιζητά ξανά ρόλο διαμεσολαβητή στο ουκρανικό

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Ερντογάν θέλει να συναντήσει τον Πούτιν στο Σότσι». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ταξιδεύει στη Ρωσία αφού η Άγκυρα αναζητά ρόλο διαμεσολαβητή στο θέμα των σιτηρών της Ουκρανίας και όχι μόνο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα χρήματα για τους πολίτες αυξήθηκαν κατά δώδεκα τοις εκατό». Από του χρόνου οι άγαμοι θα λαμβάνουν 563 αντί για 502 ευρώ. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χάιλ κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα». Τέλος, η Die Welt: «Το κράτος έχει χρέος 17 τρισ. ευρώ». H οικονομική επιβράδυνση συμπιέζει τα έσοδα του γερμανικού κράτους. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κατάδικοι διαλογής απορριμμάτων». Veolia, Paprec, Suez, Urbaser… Αυτές οι εταιρείες έχουν προσλάβει έναν υπεργολάβο που εμπλέκεται σε μια νεφελώδη υπόθεση μαφίας. Οι εργαζόμενοι, συχνά χωρίς να φαίνεται η σχέση εργασίας τους, παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο πόλεμος των τσιπ: οι κυρίαρχοι του νανόκοσμου». Συγκεντρωμένη στην Ταϊβάν, η κατασκευή των ημιαγωγών μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι στην καρδιά της σύγκρουσης με την Κίνα και τις ΗΠΑ που μπορεί να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στο χάος. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μαριλίζ Λεόν: “Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε την κυβέρνηση”». Η επικεφαλής της CFDT θέλει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μισθών, ενώ το διασωματειακό όργανο καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 13 Οκτωβρίου ενάντια στη λιτότητα. Τέλος, η Le Figaro: «Σε αναζήτηση συναίνεσης, ο Μακρόν καλεί τα κόμματα». Ο γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει σε συνάντηση αυτή την Τετάρτη στο Σεν Ντενί εκπροσώπους από όλα τα κόμματα της Βουλής, για να βρει οδούς διαλόγου και να θεμελιώσει συμφωνίες σημείων.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ βάζουν σε λίστα δέκα φάρμακα των οποίων η τιμή θα μειωθεί από το Medicare». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για πρώτη φορά ώστε να μειώσει τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Με τα σπίτια χαμένα, το Μάουι παλεύει να σώσει τα σχολεία». Οι γονείς θεωρούν ότι η επιστροφή στα θρανία θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Goldman Sachs αγόρασε βρετανικές και αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας χρήματα από το κινεζικό κράτος». Το ‘ταμείο συνεργασίας’ δημιουργήθηκε το 2017, με τις αγορές να αψηφούν τη δυσανεξία της Δύσης απέναντι στο Πεκίνο. Τέλος η Washington Post: «Ο στρατός της Τεχνητής Νοημοσύνης δουλεύει σε ‘ψηφιακές γαλέρες’ στο εξωτερικό». Αυτό που μοιάζει με μάθηση χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου βασίζεται σε πολλή ανθρώπινη εργασία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Βρετανία δεν είναι ένα χριστιανικό έθνος πια, λένε οι κληρικοί». Έρευνα δείχνει ότι η συμπεριφορά απέναντι στην εκκλησία έχει αλλάξει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Βρετανία πρέπει να πάρει σοβαρά την παραβίαση των δικαιωμάτων στην Κίνα, λένε βουλευτές». Έκκληση για αυστηρότερη στάση σχετικά με την έλλειψη σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα λίγο πριν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Κλέβερλι στο Πεκίνο. Στον Independent διαβάζουμε: «Περισσότερο χάος στα ταξίδια καθώς οι Γάλλοι δέχονται κατηγορίες για το μπέρδεμα των πτήσεων». Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγορεί το Παρίσι για άναρχο προγραμματισμό πτήσεων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Καν αντιμέτωπος με εξέγερση σχετικά με την Ulez». Ο υπουργός Μεταφορών κάνει έκκληση για μια περίοδο χάριτος πριν επιβληθούν πρόστιμα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κόντρα με την κυβέρνηση: το τελεσίγραφο της Λέγκας». Ο υπουργός Καλντερόλι αναφέρει ότι η αυτονομία των περιφερειών πρέπει να μεταφραστεί σε νόμο μέχρι τις αρχές του 2024, ενώ τα κονδύλια για τη στήριξη του Νότου θα βρεθούν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σι προσκαλεί τον Πούτιν». Στην Κίνα τον Οκτώβριο ο ρώσος πρόεδρος, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν κι άλλα όπλα στο Κίεβο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συμφωνία για τις κατώτατες συντάξεις». Προσαρμογή στα 670 ευρώ για τους πολίτες άνω των 75 ετών και έως 600 για τους υπόλοιπους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Προϋπολογισμός, η πρόκληση της Υγείας». Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι για το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με την Ιταλία μέσα στο έτος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Φεϊχό ότι είπε ψέματα την παραμονή του διορισμού του». Η Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ περιγράφει ως «παρέα» τις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε ο ηγέτης του Λαϊκού κόμματος μετά την διερευνητική εντολή που έλαβε από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’. Και η El Mundo: «Ο Ιθέτα προσπάθησε να κάνει την Ντίαθ να σταματήσει την επίθεσή της στην υπόθεση Ρουμπιάλες». Ο υπουργός Αθλητισμού της ζήτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αρκετές συνομιλίες να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής. Η αντιπρόεδρος αγνόησε αυτό το αίτημα και ζήτησε «επείγοντα μέτρα». 

Ετικέτες

Documento Newsletter