Διεθνής Τύπος: Η ταξινόμηση της ΕΕ διχάζει τους Πράσινους στη Γερμανία – Διστακτική επιστροφή στις τάξεις στη Γαλλία

Στη Γερμανία, η πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ έχει φέρει τους Πράσινους σε δύσκολη θέση. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι σε δίλημμα για τις αρχές τους». Το σχέδιο της ΕΕ να ταξινομήσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς την κλιματική αλλαγή φέρνουν το οικολογικό κόμμα σε πολύ δύσκολη θέση. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες». Η αποχή φαίνεται να μεγαλώνει στις γραμμές της γερμανικής κυβέρνησης ως η λύση για την αποφυγή της σύγκρουσης σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την πράσινη ταξινόμηση. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η καραντίνα πιθανώς θα μειωθεί». Για την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια θέλουν να χαλαρώσουν ορισμένα από τα μέτρα προφύλαξης. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ, είπε ότι «το χάος του Δεκεμβρίου δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Στη Γαλλία, η επιστροφή στις τάξεις γίνεται υπό την πίεση της Όμικρον. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Μια νέα σχολική χρονιά χτυπημένη από τον ιό». Η έκρηξη των κρουσμάτων αναγκάζει την κυβέρνηση να μειώσει το χρόνο καραντίνας για τους θετικούς και όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Εκατό μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παράλυση της οικονομίας. Στη Libération διαβάζουμε: «Επιστροφή υπό κορονοϊό: ‘όλοι είναι ανήσυχοι’». Τα μαθήματα ξαναξεκίνησαν τη Δευτέρα με το κύμα της Όμικρον σε πλήρη εξέλιξη και με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που προκαλεί σύγχυση. Η Le Figaro έχει σήμερα τίτλο: «Η προεκλογική καμπάνια έχει διαταραχτεί από την Όμικρον». Οι υποψήφιοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που θέτει η πανδημία, η οποία ξαναμπαίνει δυναμικά στην ημερήσια διάταξη όπως δείχνει και η συζήτηση για το εμβολιαστικό πάσο στην Βουλή. Τέλος, η Humanité: «Η επιστροφή της Γαλλίας των ραντιέρηδων». Η κληρονομούμενη περιουσία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, ενώ είναι συγκεντρωμένη στις πολύ πλούσιες οικογένειες.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε ολόκληρο τον πλανήτη κάθε έξι μήνες». Ο επικεφαλής της μικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσία, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, λέει ότι δεν πρέπει να προσφερθεί τέταρτη δόση πριν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συντείνουν σε αυτό. Στους Times διαβάζουμε: «Είμαστε στο σωστό μονοπάτι για να αντιμετωπίσουμε τον ιό, λέει ο πρωθυπουργός». Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον παραδέχεται ότι τα νοσοκομεία δέχονται ακόμα σημαντικές πιέσεις. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «’Κρίσιμα περιστατικά’ σε αρκετά νοσοκομεία καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό μεγαλώνουν». Σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία της χώρας έχουν σημειωθεί περιστατικά που δείχνουν ότι το προσωπικό είναι στα όριά του και αδυνατεί να παράσχει επαρκή φροντίδα στους ασθενείς. Τέλος, ο Independent: «Αποκάλυψη: η συμφωνία που ο πρίγκιπας Άντριου ελπίζει να σταματήσει την υπόθεσή του». Έγγραφα που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι η κατήγορος του πρίγκιπα, Βιρτζίνια Τζούφρε, δέχθηκε πληρωμή $500.000 από τον Τζέφρι Έπστιν για να μην κυνηγήσει δικαστικά κανέναν από όσους θα μπορούσε να κατηγορήσει για κακοποίηση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι εκτός ελέγχου μετά το σαββατοκύριακο της παραμονής Πρωτοχρονιάς». Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει 372.766 νέα κρούσματα και 167 θανάτους σε τέσσερις μέρες. Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πολίτες έχουν ανέβει στους 2.296, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Και η El Mundo: «Ο Μανιουέκο στο χείλος της απόλυτης πλειοψηφίας και το Vox μπαίνει με δύναμη». Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας για τις εκλογές στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλης και Λεόν στις 13 Φεβρουαρίου, ο Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο του Λαϊκού κόμματος συγκεντρώνει το 40,3% των προτιμήσεων, ενώ οι σοσιαλιστές που έπονται έχουν 31,9%.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σούπερ πάσο για να εργαστείς». Ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται στα νέα μέτρα για να προστατέψει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τους ανεμβολίαστους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έξω οι αντιεμβολιαστές από τις επιχειρήσεις». Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Αλμπέρτο Μπομπασέι, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να έχει μόνο εμβολιασμένους υπαλλήλους για να μην χάσει η χώρα το τρένο της ανάπτυξης. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Σχολεία, νέοι κανόνες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Οι περιφέρειες πιέζονται για να περιορίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς θα στέλνονται σπίτι τους οι μαθητές μιας τάξης που θα έχει τέσσερα κρούσματα. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου. Τέλος η Corriere de la Sera: «Κόντρα για την επιστροφή στα σχολεία». Ορισμένες περιφέρειες ζητούν την αναβολή της επιστροφής ενώ η κυβέρνηση μελετά τα ενδεχόμενα ώστε να την αποφύγει.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Χολμς της Theranos βρίσκεται ένοχη». Το κάποτε λαμπρό αστέρι της Silicon Valley Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε τέσσερις από τις 11 κατηγορίες για την επενδυτική απάτη που έστησε με την εταιρεία Theranos, η οποία υποτίθεται έκανε πολύ απλές τις αιματολογικές εξετάσεις. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο FDA εγκρίνει την τρίτη δόση για τα παιδιά 12 έως 15 ετών». Η υπηρεσία επίσης συντομεύει την χρονική απόσταση μεταξύ της δεύτερης δόσης Pfizer και της ενισχυτικής. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η Apple γίνεται η πρώτη εταιρεία που αποκτά αγοραία αξία $3 τρις». Ο γίγαντας της τεχνολογίας είχε μια αύξηση της τάξης του 30% τον περασμένο χρόνο, ενώ φαίνεται να έχει νικήσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας. New York Times: «Η μετάλλαξη αναγκάζει τα σχολεία να κάνουν ένα βήμα πίσω». Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Μιλγουόκι και το Κλίβελαντ, επιστρέφει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για περισσότερους από 450.000 μαθητ