Διεθνής Τύπος: Η σύνοδος κορυφής των BRICS αναστατώνει τη Δύση – Σφαγή προσφύγων στα σύνορα της Σ. Αραβίας

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι BRICS προκαλούν την παγκόσμια τάξη». Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική βρίσκονται στο Γιοχάνεσμπουργκ για μια ιστορική σύνοδο. ΗΠΑ και Ευρώπη φοβούνται ότι η κυριαρχία τους θα αμφισβητηθεί. Στη Libération διαβάζουμε: «Σαουδική Αραβία: συστηματική σφαγή μεταναστών». Πρόσφυγες από την Αιθιοπία σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες, χωρίς καμιά τιμωρία, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι φόνοι αυτοί μπορεί να αποτελέσουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Τρίτη ηλικία: Τα γηροκομεία στο χείλος της ασφυξίας». Σε όλη τη Γαλλία, τα ιδρύματα που φιλοξενούν ηλικιωμένους δεν αντέχουν το κόστος λειτουργίας και κάποια από αυτά κλείνουν. Τέλος, η Le Figaro: «Η παγκόσμια κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης». Μετά από την αποτυχία της ρωσικής αποστολής και την προετοιμασία της ινδικής την ερχόμενη Τετάρτη, είναι η κόντρα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ που θα καθορίσει ποια χώρα θα έχει βάλει πόδι στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ουκρανία». Ο Ζελένσκι λεέι ότι τα F-16 θα φέρουν νέα αποτελέσματα. Η Ρωσία κάνει λόγο για περαιτέρω κλιμάκωση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση συνασπισμού αγωνίζεται για τη βασική ασφάλεια των παιδιών». Σε μια ομιλία ανώτατου επιπέδου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναζητά μια λύση στη διαμάχη σχετικά με τη βοήθεια για οικογένειες που κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Το FDP εξακολουθεί να έχει θεμελιώδεις ανησυχίες. Τέλος, η Die Welt: «Η Δανία παραδίδει αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο, η Μόσχα απειλεί». Ο Ζελένσκι στην Κοπεγχάγη: Η Ουκρανία θα κερδίσει «γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας». 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το αυξανόμενο εμπόριο με την Κίνα βοηθάει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας». Μερικές συναλλαγές φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα ουκρανικά στρατεύματα στις πρώτες γραμμές επευφημούν την επίθεση». Το ηθικό είναι υψηλό παρά τα θέματα, ενώ οι διοικητές ισχυρίζονται ότι η κατάσταση του στρατεύματος είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και μήνες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα αφεντικά στις εταιρείες blue-chip παίρνουν 16% αύξηση στους μισθούς ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας καλεί σε εγκράτεια για τους μισθούς». Η μέση αύξηση των μισθών των μεγαλοστελεχών αγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια λίρες στη Βρετανία, ενώ τα στελέχη του City επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Τέλος η Washington Post: «Αντίδραση στις κινεζικές αγορές αμερικανικού εδάφους». Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή την επέκταση του κινεζικού real estate στο έδαφος της χώρας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η κακόβουλη Λέτμπι θα πεθάνει στη φυλακή για τους φόνους». Η νοσοκόμα έλαβε την ίδια ποινή που πήρε η Χίντλεϊ και η Ρόουζ Γουέστ. «Η σκληρότητά σου ήταν πραγματικά ανατριχιαστική», είπε ο δικαστής. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Λέτμπι λαμβάνει ισόβια κάθειρξη για τους ‘σαδιστικούς’ φόνους επτά μωρών». Η σίριαλ κίλερ νοσοκόμα θα πεθάνει στη φυλακή, αφήνοντας με τον πόνο τους επτά οικογένειες. Στον Independent διαβάζουμε: «Η τελευταία πράξη κακίας της». Πόνος και οργή στις οικογένειες των δολοφονημένων μωρών καθώς η δράστις αρνείται να τους αντιμετωπίσει στο δικαστήριο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Με δικά σου λόγια, τα σκότωσες επίτηδες. Είσαι σατανική. Εσύ το έκανες». Καθώς η δολοφόνος νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι δέχεται ισόβια κάθειρξη, οι γονείς των θυμάτων εκτίουν την ποινή να ζουν χωρίς τα μωρά τους, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Υπόθεση Βανάτσι: Ακροδεξιά, ο Σαλβίνι προκαλεί τη Μελόνι». Ρήγμα στην κυβέρνηση, ο αρχηγός της Λέγκας απομονώνει τον Κροζέτο και επικοινωνεί με τον ομοφοβικό στρατηγό. Η Μελόνι οργισμένη με τον Σαλβίνι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση σε τιλτ με τον Βανάτσι, ο Σαλβίνι υπερασπίζεται τον στρατηγό». Εγκάρδιο τηλεφώνημα μεταξύ του Λεγκίστα και του στρατηγού, ενώ η Μελόνι νιώθει προδομένη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Βενζίνη, σχέδιο για περικοπή του ειδικού φόρου κατανάλωσης». Συμφωνία μεταξύ της Μελόνι και του Σαλβίνι. Τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ για να αποκλιμακωθεί η τιμή των καυσίμων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φιλί στην ποδοσφαιρίστρια, η Ισπανία εξεγείρεται». Θύελλα για τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας, Ρουμπιάλες, που φίλησε την παίκτρια Τζένι Ερμόσο. Ζητούν την παραίτησή του, ενώ ο πρόεδρος ζήτησε καθυστερημένα συγγνώμη.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Λαϊκό κόμμα εκμαιεύει τελεσίγραφο από το Vox μερικές ώρες πριν συναντηθεί με τον Βασιλιά». Ο Φεϊχό αρνείται ότι έκανε τις παραχωρήσεις στους ακροδεξιούς για να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ Σάντσεθ και Sumar παραδέχονται ότι δεν έχουν τις απαραίτητες ψήφους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ παραιτείται από το γεγονός ότι ο Feijoo μπορεί να δοκιμάσει μια επένδυση». Δεν έχει την υποστήριξη του ERC και των Junts πριν από τη σημερινή του συνάντηση με τον Βασιλιά, αλλά είναι σίγουρος ότι ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος θα αποτύχει, εκτιμά η εφημερίδα. Ο Φεϊχό παίρνει την ψήφο του CC και του UPN, αλλά το Vox αφήνει πλέον την υποστήριξή του στον αέρα και απαιτεί διάλογο.

Ετικέτες