Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της – 12 εκατομμύρια Γάλλοι σε ενεργειακή φτώχεια

Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της – 12 εκατομμύρια Γάλλοι σε ενεργειακή φτώχεια

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ». Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Λευκορωσία για να κρατήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο μακριά από το έδαφός της. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι υποσχέσεις για το κλίμα πέφτουν πάνω στο απαισιόδοξο μέλλον». Οι στόχοι για εξάλειψη των ρύπων άνθρακα είναι απίθανο να επιτευχθούν, λέει ο ΟΗΕ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν αλλάζουν την πορεία του πλανήτη. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Μεταναστευτική κρίση: η Πολωνία ενισχύει τα σύνορά της». Η Πολωνία έχει επιστρατεύσει χιλιάδες στρατιώτες για την φύλαξη των συνόρων της, τη στιγμή που αξιωματούχοι της χώρας κάνουν λόγο για τρεις με τέσσερις χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφός της. Και τέλος, η Wall Street Journal: «Ο διαχωρισμός της General Electric σημαδεύει το τέλος μια εποχής». Η εταιρεία που συμβόλιζε την δύναμη των ΗΠΑ στο μεταπρατικό τομέα χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον εκτελεστικό διευθυντή Λάρι Καλπ και δίνει ένα τέλος στο μύθο ότι η GE έχει το μαγικό ραβδί που μπορεί να διευθύνει εταιρείες καλύτερα από όλους, κάνοντας τους πάντες πλούσιους.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για την ενεργειακή φτώχεια των Γάλλων: «12 εκατομμύρια Γάλλοι δυσκολεύονται για να ζεσταθούν».  Το ίδρυμα για την ανακούφιση των αδικημένων της ζωής, Abbé Pierre, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικολογικές συνέπειες της ενεργειακής επισφάλειας. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Παιδο-εγκληματικότητα: η Εκκλησία κάνει ένα μεγάλο βήμα». Οι επίσκοποι της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Δευτέρα στη Λούρδη ένα «αποφασιστικό βήμα» στη διαχείριση της κρίσης εξ αιτίας των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από καθολικούς ιερείς. Θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα που θα επιβλέπει ένα ταμείο αποζημίωσης θυμάτων, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας. Η Libération κυκλοφορεί με ένα φύλλο αφιερωμένο στα ζώα, έχοντας τίτλο: «Η Libé των ζώων». Περιέχει θέματα από τους μύθους γύρω από το ροζ δελφίνι του Αμαζονίου μέχρι την ομερτά γύρω από το θάνατο των ζώων πριν από το σφαγείο, ενώ θέτει το ερώτημα: «γιατί ο γαιοσκώληκας είναι αναντικατάστατος;». Τέλος, η Le Figaro: «Εμβόλια: ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για την υποχρεωτική τρίτη δόση». Σε ένα διάγγελμα που έμοιαζε με προεκλογική ομιλία, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την μεταρρύθμιση στις συντάξεις και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ενέργειας.

Στην Ιταλία, η La Stampa γράφει: «Στη θέση των μεταναστών». Η ΕΕ καταδικάζει τις γκανγκστερικές μεθόδους του Λουκασένκο στα πολωνικά σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στο έδαφός της, ενώ η εφημερίδα κάνει λόγο για την στρατηγική του Πούτιν που θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Στην La Repubblica διαβάζουμε: «Φτάνει με την βία των αντιεμβολιαστών». Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, απευθυνόμενος σε όσου συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων, λέει ότι «πρέπει να νικήσουμε τον ιό, όχι να επιτιθέμεθα στα όργανα που τον πολεμάνε». Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ελιγμός, φρένο στα κόμματα». Ο δημοσιονομικός ελιγμός του Ντράγκι δεν θα έχει αλλαγές αλλά μικρές προσαρμογές, βάζοντας φρένο στις απαιτήσεις των κομμάτων. Το επίδομα υπηκοότητας θα μειώνεται στην πρώτη άρνηση για εργασία, ενώ θα μπλοκάρεται τελείως στην δεύτερη.

Στη Βρετανία, ανάλυση από κονσόρτσιουμ για το κλίμα δείχνει ότι ο πλανήτης οδεύει ολοταχώς σε ένα καυτό μέλλον. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Η παγκόσμια θερμοκρασία σε τροχιά να ξεπεράσει τους 2,4C παρά τις υποσχέσεις στην Cop26, αναφέρει έκθεση». Ο συνασπισμός οργανώσεων για το κλίμα Climate Action Tracker αναφέρει ότι με βάση της βραχυπρόθεσμες υποσχέσεις των κρατών για τις εκπομπές ρύπων, η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο Independent για το ίδιο θέμα, γράφει: «Πρέπει να ανέβουμε ένα βουνό για πραγματική πρόοδο στο κλίμα». Ανάλυση από το Climate Action Tracker δείχνει ότι οι χώρες με τις έως τώρα υποσχέσεις τους για το κλίμα θα χάσουν ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο στόχο της συμφωνίας των Παρισίων. Οι Times έχουν τίτλο: «Ο ‘θρασύς’ Κοξ κατηγορείται ότι αγνόησε τους κανόνες της Βουλής των Κοινοτήτων». Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα δείχνει τον Συντηρητικό βουλευτή Τζέφρι Κοξ να χρησιμοποιεί το γραφείο του στην Βουλή για να υπερασπιστεί τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σε υπόθεση διαφθοράς.  Και τέλος, σε έναν πιο εύθυμο τόνο, η Daily Telegraph: «Η Μαλάλα ανακοίνωσε ότι ‘έβαλε στεφάνι’». Η ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών Μαλάλα Γιουσαφζάι που πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε ηλικία 15 ετών για τις απόψεις της, παντρεύτηκε χθες στο Μπέρμιγχαμ τον Ασέρ Μαλίκ, ένα προπονητή κρίκετ με την εθνική ομάδα του Πακιστάν.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η ΕΕ θέλει να σταματήσει την μετανάστευση από την Λευκορωσία». Ενώ χιλιάδες περιμένουν στα σύνορα με την Πολωνία, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει την επιβολή κυρώσεων. Στην Die Welt διαβάζουμε: «Ο συνασπισμός ‘φανάρι’ στρέφει την κριτική της στην πολιτική της Πολωνίας στα σύνορα». Το SPD και οι Πράσινοι καταδικάζουν στην Βουλή τα pushback των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ μέσω της Λευκορωσίας. Το FDP σιωπά για την όλο και επιδεινούμενη κατάσταση. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τα κόμματα του συνασπισμού ‘φανάρι’ ετοιμάζουν το κανόνα 3G στο χώρο εργασίας». Ο κανόνας 3G στη Γερμανία είναι να επιτρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα μόνο σε εκείνους που είναι εμβολιασμένοι (Geimpfte), έχουν αναρρώσει από την ασθένεια (Genesenen) ή έχουν κάνει πρόσφατα τεστ (Getestet).

Στην Ισπανία, η γράφει El País: «Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Πολωνία και προειδοποιεί την Λευκορωσία». Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την στρατηγική του Λουκασένκο να στέλνει μετανάστες στα σύνορα ως «κοινός γκάνγκστερ», ενώ εξετάζει αυστηρότερες κυρώσεις. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τις αυτόνομες κοινότητες να παλέψουν για τις υπηρεσίες του κράτους». Το υπουργείο Εγχώριας Πολιτικής μελετά ένα πρωτόκολλο για την περαιτέρω αποκέντρωση των υπηρεσιών, έξω από την Μαδρίτη.

Documento Newsletter