Διεθνής Τύπος: Η ουκρανική αντίσταση κρατά παρά το ρωσικό σφυροκόπημα – Ισοπεδώνεται η Μαριούπολη, ρωσικές επιθέσεις και από θάλασσα

Διεθνής Τύπος: Η ουκρανική αντίσταση κρατά παρά το ρωσικό σφυροκόπημα – Ισοπεδώνεται η Μαριούπολη, ρωσικές επιθέσεις και από θάλασσα

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η άμυνα της Ουκρανίας κρατά έναντι σφοδρών επιθέσεων». Σημαντική πόλη επανακαταλήφθηκε, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές στη Μαριούπολη αυξάνεται καθώς πολεμικά πλοία συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι Ουκρανοί διαφεύγουν καθώς ο βομβαρδισμός εντείνεται». Οι κάτοικοι περιγράφουν τις μάχες στους δρόμους καθώς οι ρωσικές επιθέσεις καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Οι New York Times έχουν τίτλο : «Η Ουκρανία αυξάνει τις αντεπιθέσεις καθώς η Ρωσία σφυροκοπά πόλεις». Οι ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ξαναπήραν την πόλη Μακάριβ, ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα δυτικά του Κιέβου. Τέλος, οι Financial Times: «Η ρωσική πίεση στους αγωγούς πετρελαίου στέλνει την τιμή του αργού ψηλότερα». Οι φόβοι για την αντίδραση της Μόσχας στις κυρώσεις της Δύσης αυξάνονται, ενώ οι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιορισμένη προσφορά του diesel.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα ουκρανικά στρατεύματα ξεμένουν από όπλα». Η Γερμανία δεν καταφέρνει να στείλει την στρατιωτική βοήθεια που είχε υποσχεθεί. Παρόλα αυτά, η επιτυχία της ουκρανικής αντίστασης εκπλήσσει τους ηγέτες των δυτικών χωρών. Στο Guardian διαβάζουμε: «Στάχτες μιας νεκρής γης: η Ρωσία ισοπεδώνει ουκρανικό λιμάνι». Οι δυνάμεις του Πούτιν κατηγορούνται ότι πυροβολούν αμάχους αδιάκριτα, ενώ η μαζική έξοδος από τη Μαριούπολη κλιμακώνεται. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι στρατιώτες του Πούτιν ‘απαγάγουν’ χιλιάδες παιδιά». Περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν απελαθεί παράνομα από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Παράλληλα, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Ρωσίας βρίσκεται σε τέλμα καθώς οι στρατιώτες της αποσκιρτούν. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι Ουκρανοί ξανακερδίζουν σημαντικό έδαφος σε αντεπίθεση». Οι Ρώσοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν από αρκετά σημεία, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο απελπισμένος Πούτιν μπορεί να στραφεί στα χημικά όπλα.

Στη Γαλλία, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κορσική, όπου αναμένονται εξελίξεις μετά το θάνατο αυτονομιστή στη φυλακή, έπειτα από φονική επίθεση συγκρατούμενου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ένταση στην Κορσική μετά το θάνατο του Colonna». Παρά τις κάποιες αυθόρμητες εξορμήσεις, το νησί δεν έχει παραδοθεί ακόμα στις φλόγες της οργής. Όμως, όταν περάσει το πένθος για τον κορσικανό αυτονομιστή, υπάρχει ο φόβος για νέα ανάφλεξη της βίας σε όλα τα πνεύματα, εκτιμά η εφημερίδα. Η Libération γράφει: «Θάνατος του Yvan Colonna: τι αποκαλύπτει η έρευνα». Η εφημερίδα έχει στα χέρια της το φάκελο με την υπόθεση της δολοφονίας του κορσικανού αυτονομιστή. Το ανατριχιαστικό ιστορικό του δράστη της δολοφονίας, ο οποίος έχει το προφίλ ενός σκληρού ταλιμπάν. Στην Humanité διαβάζουμε: «Καύσιμα: μπλόκο στις τιμές, αύξηση στα κέρδη». Απέναντι στην αύξηση των τιμών των καυσίμων υπάρχουν από μέτρα που μπορούν να παρθούν τα οποία μπορούν να μειώσουν το λογαριασμό των αυτοκινητιστών. Τέλος, η Le Monde: «Πώς τα πετρελαϊκά σοκ αλλάζουν την οικονομία». Οι τιμές των υδρογονανθράκων που έχουν απογειωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναβιώνουν μνήμες από τις κρίσεις του 1973 και το 1979. Η τωρινή κρίση μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην πυρηνική ενέργεια.

 Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι νομοί ζητούν ποσοστώσεις για τους ουκρανούς πρόσφυγες στην ΕΕ». Οι τοπικές διοικήσεις στη Γερμανία επιδιώκουν να αυξηθεί η “αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δευτερογενούς μετανάστευσης”. Επίσης, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν ταμείο αλληλεγγύης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Γερμανία μπορεί να είναι γρήγορη». Ο Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επαινούν το εργοστάσιο της Tesla ως παράδειγμα της ταχείας μετατροπής του ενεργειακού συστήματος. Εν τω μεταξύ, ο συνασπισμός συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να ανακουφίσει το βάρος των πολιτών. Τέλος, η Die Welt: «Αύξηση ρεκόρ από την 1η Ιουλίου: Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες συντάξεις». Με 5,35%, η Δύση έχει σημειώσει την υψηλότερη αύξηση από το 1983. Υπάρχει μικρή επίδραση στον παράγοντα βιωσιμότητας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο χάρτης του Πέδρο Σάντσεθ στο βασιλιά Μοχάμεντ: “οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση που θα αποτρέπει μελλοντικές κρίσεις”». Η επιστολή της ισπανικής κυβέρνησης στο Μαρόκο, σχετικά με την κυριαρχία της Δυτικής Σαχάρα, εστάλη τέσσερις μέρες πριν το Ραμπάτ κάνει γνωστή την αποστολή της. Και η El Mundo: «Ο επισιτιστικός τομέας κοντεύει να καταρρεύσει χωρίς η κυβέρνηση να λάβει μέτρα». Ο κλάδος χαρακτηρίζει κρατικό πρόβλημα την απεργία των μεταφορέων και ζητά να ληφθούν μέτρα πριν κλείσουν τα εργοστάσια.

Στην Ιταλία, ο Τύπος καταγράφει την παρέμβαση του ουκρανού προέδρου στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να βοηθήσουν επικαλούμενος τον Πάπα, ο οποίος θεωρεί την άμυνα της Ουκρανίας νόμιμη. Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι η Ουκρανία πρέπει να μπει στην ΕΕ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Απέλαση δύο χιλιάδων παιδιών». Στο Κίεβο πέφτουν ακόμα βόμβες, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Παράλληλα, το Κρεμλίνο απειλεί και πάλι με χρήση πυρηνικών όπλων αν νιώσει ότι απειλείται. Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Χείρα βοηθείας στην Ουκρανία». Ο Ζελένσκι, σε βιντεοκλήση που μεταδόθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο, κάλεσε τους Ιταλούς να φανταστούν τη Γένοβα στη θέση της Μαριούπολης. Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι εξήρε την “ηρωική αντίσταση” των Ουκρανών, ενώ υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ζελένσκι προς Ιταλία: ‘βοηθήστε μας’». Καθώς νέες επιθέσεις σφυροκοπούν τις ουκρανικές πόλεις, ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter