Διεθνής Τύπος: Η Ουκρανία κερδίζει έδαφος στο Χάρκοβο – Το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ

Διεθνής Τύπος: Η Ουκρανία κερδίζει έδαφος στο Χάρκοβο – Το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ουκρανία έχει περισσότερα κέρδη καθώς οι Ρώσοι αποχωρούν». Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει επανακαταλάβει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Χαρκόβου τις τελευταίες μέρες καθώς πήγε πίσω τα σχέδια των Ρώσων μετά από έξι μήνες μαχών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η απόπληκτη Ρωσία παραδέχεται ότι έχασε το περισσότερο Χάρκοβο». Η υποχώρηση χαλάει την εικόνα του παντοδύναμου Πούτιν, ενώ το Κίεβο θέλει περισσότερα όπλα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η επίθεση της Ουκρανίας σημειώνει σημαντικές νίκες». Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου στρέφονται πίσω ενώ η πόλη Ιζιούμ είναι κοντά στην απελευθέρωση. Τα ρωσικά στρατεύματα αφήνουν την περιοχή του Λουχάνσκ. Τέλος η Washington Post: «Απελευθερωμένοι χωριανοί κάνουν λόγο για άτακτη υποχώρηση των στρατιωτών». Οι Ουκρανοί πολίτες των κατεχόμενων μαρτυρούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα «απλώς πέταξαν τα τυφέκια στο έδαφος».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Υποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Χάρκοβο». Η Ουκρανία αναμένει «φαινόμενο χιονοστιβάδας». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία βλέπει σημείο καμπής στον πόλεμο». Μετά την κατάκτηση εδαφών, ο Ζελένσκι είναι σίγουρος για τη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά απαιτεί νέες παραδόσεις όπλων. Αυτό φέρνει στον συνασπισμό στο Βερολίνο περαιτέρω συγκρούσεις. Τέλος, η Die Welt: «Ουκρανοί στρατιώτες απωθούν τον στρατό του Πούτιν». Τα στρατεύματα του Κιέβου ανακατέλαβαν μια σημαντική περιοχή στα ανατολικά της χώρας. Οι λόγοι πρέπει να είναι το θάρρος και τα στρατιωτικά κατορθώματα, εκτιμά η εφημερίδα. Η Ρωσία από την άλλη κάνει λόγο για τακτική υποχώρηση.

Στη Βρετανία, οι Times αφιερώνουν το πρωτοσέλιδο στην μεταφορά του σώματος της βασίλισσας στην τελευταία της κατοικία, και γράφουν: «Το τελευταίο της ταξίδι ξεκινά». Ο Guardian έχει τίτλο: «H Ρωσία εξαπολύει εκδικητικές επιθέσεις καθώς η επίθεση της Ουκρανίας παίρνει ρυθμό». Η Μόσχα στοχεύει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αφού το Κίεβο έχει κέρδη σε εδάφη. Στον Independent διαβάζουμε: «Η βασίλισσα ξεκινά το τελευταίο της ταξίδι». Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής καθώς το φέρετρο πηγαίνει στο Εδιμβούργο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το τελευταίο της μεγάλο ταξίδι». Τα λόγια του βασιλιά βρίσκουν απήχηση στους πολίτες της Σκωτίας που βγαίνουν στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι Ουκρανοί επί θύραις της Ρωσίας». Η αντεπίθεση του Κιέβου ανακαταλαμβάνει την περιοχή του Χαρκόβου, απελευθερώνοντας 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Οι Ουκρανοί στα ρωσικά σύνορα, ο Μακρόν καλεί τον Πούτιν». Το Παρίσι σπεύδει να παίξει το ρόλο του διαπραγματευτή της ειρήνης. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Επιπλέον στήριξη μετά τις εκλογές». Το παλάτι Κίτζι δεν προβλέπει άλλα μέτρα για την στήριξη των πολιτών πέρα από τα 12 δις ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ήδη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Νέα προώθηση του Κιέβου». Η Μόσχα προσπαθεί να αντιδράσει με το βομβαρδισμό ηλεκτρικών σταθμών, ενώ ο Καντίροφ κατηγορεί το Κρεμλίνο για πολλά λάθη.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο λαός στην μεγαλειότητά του». Η εφημερίδα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην γιορτή που διεξήγαγε το σαββατοκύριακο και στις χιλιάδες που προσήλθαν. Στη Libération διαβάζουμε: «Ουκρανία: η επέλαση». Το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, ανακαταλαμβάνοντας σημαντικές πόλεις όπως το Ιζιούμ και το Κουπλάνσκ. Η Μόσχα θέλει να το περάσει σαν μια οργανωμένη υποχώρηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Οι 27 αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ενέργειας». Οι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν την Παρασκευή και συζήτησαν για την αναχαίτιση των τιμών ενέργειας καθώς και για έναν εταιρικό φόρο στα κέρδη των παρόχων ενέργειας. Τέλος, η Le Figaro: «Κάρολος Γ’, ο βασιλιάς που θέλει να ανανεώσει τη μοναρχία». Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταρρυθμίσει τη βασιλεία. Αλλά έχει επίσης την πρόκληση να κρατήσει ενωμένο το βασίλειό του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Πέθανε ο συγγραφέας Χαβιέ Μαρίας». Ο συγγραφέας που υπήρξε φιγούρα-κλειδί για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία των τελευταίων δεκαετιών και ανανέωσε την ισπανική αφήγηση, πέθανε στη Μαδρίτη στα 70 του χρόνια. Και η El Mundo: «Το τίμημα σε αίμα που πληρώνουν οι Ουκρανοί για την ελευθερία». Η εφημερίδα δημοσιεύει την ιστορία του Βασίλ Σύτιφ, ενός συμβόλου -όπως γράφει- της αντίσταση ενάντια στη Ρωσία στην περιοχή του Χαρκόβου.

Documento Newsletter