Διεθνής Τύπος: «Η Μεσόγειος φλέγεται» – «Παζάρια» Πουτζδεμόν με Σάντσεθ

Διεθνής Τύπος: «Η Μεσόγειος φλέγεται» – «Παζάρια» Πουτζδεμόν με Σάντσεθ
Φωτογραφία από τις φωτιές στην Πορτογαλία

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Νότος καίγεται». Σικελία, Καλάμπρια, Πούλια και Σαρδηνία: οι πυρκαγιές καταστρέφουν τη νότιο Ιταλία. Τέσσερα θύματα στο Παλέρμο και τη γύρω περιοχή. Το άλλο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής είδε το Μιλάνο, που βίωσε μια σφοδρή θύελλα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ιταλία κόλαση». Πυρκαγιές στο Νότο, το Παλέρμο μετρά νεκρούς ενώ δυο χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με τις εκκενώσεις στην περιοχή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πυρκαγιές και καταιγίδες, η Ιταλία διχάζεται». Η Λομβαρδία, η Σικελία και η Πούλια υποφέρουν από τις πυρκαγιές και ανέμους. Επτά θύματα, κατάσταση ανάγκης στις περιοχές. Τέλος, η Corriere della Sera: «Θύελλες και πυρκαγιές, η Ιταλία πλήττεται». Οι ακραίες συνθήκες χτυπούν το Μιλάνο, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 4 περιοχές.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Μεσόγειος φλέγεται». Οι πυρκαγιές, που βοηθιούνται από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, μαίνονται σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλγερία και έχουν κοστίσει τη ζωή σε 34 ανθρώπους. Και η El Mundo: «Οι Junts θα διαπραγματευτούν με τον Σάντσεθ για την υποταγή του κράτους». Η συντηρητική εφημερίδα σχολιάζει την πολιτική στρατηγική του Κάρλες Πουτζδεμόν, που επιδιώκει την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Εξουσία και αστυνομία: Αταξία στην κορυφή». Η συμπεριφορά του το γενικού διευθυντή στην αρχή της εβδομάδας αυξάνει την αγανάκτηση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αρνείται να καταδικάσει και τον Νταρμανέν να τηρεί στάση ένοχης σιωπής. Στη Libération διαβάζουμε: «Ένας χρόνος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Θα λάμψει το Παρίσι;». Ασφάλεια, μεταφορές, υποδομές, προϋπολογισμός, πιθανότητες για μετάλλιο… Ενώ η εξουσία ποντάρει χοντρά στο ραντεβού, υπάρχει ένας ορίζοντας προκλήσεων για τους αγώνες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η οργή της αστυνομίας δεν κοπάζει». Η προσωρινή κράτηση ενός αστυνομικού που έχει εμπλοκή στα επεισόδια στη Μασσαλία, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις στους συναδέλφους του. Τέλος, η Le Figaro: «Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: οι μεγάλες προκλήσεις για το αποφασιστικό έτος». Στις 26 Ιουλίου θα ανοίξουν οι πόρτες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και για να είναι επιτυχημένη χρειάζονται να γίνουν πολλά σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι μεταφορές και οι υποδομές, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Κρέτσμερ προωθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για το AfD». Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας εκτιμά ότι είναι αδύνατος ο τέλειος διαχωρισμός με τους ακροδεξιούς στο επίπεδο των δήμων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ υποστηρίζει τις εξαγωγές σιτηρών». Οι Βρυξέλλες θέλουν να συγχρηματοδοτήσουν τη χερσαία μεταφορά ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Η Πολωνία πιέζει για επέκταση των απαγορεύσεων εισαγωγών για να θωρακίσει τις τοπικές αγορές. Τέλος, η Die Welt: «Το ΔΝΤ ενισχύει τις αρνητικές προβλέψεις για τη Γερμανία». Οι αναλυτές προβλέπουν ισχυρότερη ύφεση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Η χώρα βρίσκεται στον πάτο, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Κίνα αντικαθιστά τον απόντα υπουργό Εξωτερικών». Ο Τσιν Γκανγκ, έπειτα από εβδομάδες απουσίας, αντικαθίσταται μετά από μόλις επτά μήνες στη θέση, κι ενώ ήταν προσωπική επιλογή του Σι Τζινπίνγκ. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας από τον Μπάιντεν διαφέρει ανάλογα το σύμμαχο». Ισραήλ, Ινδία και Γαλλία, τρεις χώρες για τις οποίες κάνει τα στραβά μάτια. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Αλγερία μάχεται με φονικές πυρκαγιές». Οι φωτιές εκτείνονται μέχρι την Τυνησία κι έχουν σκοτώσει 34 ανθρώπους. Τέλος η Washington Post: «Η UPS και το σωματείο απέτρεψαν την απεργία». Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μια δύσκολη συμφωνία, οι εργαζόμενοι όμως έχουν μικτά αισθήματα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Χρησιμοποιήστε τα έκτακτα κέρδη σας για να βοηθήσετε κόσμο, λέει ο Χαντ στις μεγάλες εταιρείες». Ο υπουργός Οικονομίας προτρέπει τις εταιρείες, που αναμένεται να δηλώσουν μεγάλα κέρδη οσονούπω, να διαθέσουν ένα μέρος των εσόδων της στην κοινωνική πολιτική. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο ΟΗΕ καλεί σε απαγόρευση των κινητών στα σχολεία για την υγεία των μαθητών». Έκθεση προειδοποιεί για τον αντίκτυπο στη μάθηση και τους κίνδυνους της ψηφιακής επανάστασης. Στον Independent διαβάζουμε: «Δύο νεκροί μετά από πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους σε ελληνικό νησί». Το χτυπημένο αεροπλάνο κατέπεσε ενώ έσβηνε φωτιές στην Εύβοια. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Γερμανία επικρίνει την Ουκρανία ότι αργεί στην αντεπίθεσή της». Το Κίεβο δεν επιχειρεί με όσα έμαθε από την εκπαίδευση των δυτικών.

Documento Newsletter