Διεθνής Τύπος: Η μεγάλη φυγή από το Σουδάν – Η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση

Διεθνής Τύπος: Η μεγάλη φυγή από το Σουδάν – Η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η μεγάλη φυγή από το Σουδάν». Τα κονβόι αφήνουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ, ενώ η εφημερίδα εκτιμά ότι η ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner απλώνεται στην Αφρική, εκτιμά η εφημερίδα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τιμή στα θύματα του ναζι-φασισμού». Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα δηλώνει -εν όψει της Ημέρας της Απελευθέρωσης, στις 25 Απριλίου-πώς φτάνουν οι αιματοχυσίες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Φυγή από το Σουδάν με τις ειδικές δυνάμεις». Η εκκένωση από τους Αμερικάνους, μέσω της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, δημιουργεί αερογέφυρα για την αποχώρηση των Ιταλών, ενώ ιταλικά στρατεύματα λειτουργούν βοηθητικά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η μεγάλη φυγή από το Σουδάν». Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι φεύγουν από τη χώρα, ενώ η γαλλική επιχείρηση τελείωσε με επίθεση.  

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ουκρανία ετοιμάζεται να χτυπήσει τους Ρώσους, και να δείξει ότι μπορεί να κερδίσει». Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να κάνουν μια από τις πιο δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις, να διώξουν δυνάμεις που έχουν περιχαρακωθεί πίσω από οχυρώσεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Έξοδος από το Σουδάν, οι ΗΠΑ δίνουν καταφύγιο στους διπλωματικούς απεσταλμένους». Ο αιώνας της ηρεμίας αποτελεί παρελθόν, ενώ επικρίνονται οι διαπραγματεύσεις από τις δυτικές χώρες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ προτρέπουν τη Νότια Κορέα να μην στέρξουν το Πεκίνο αν απαγορεύσει τα τσιπ της Micron». Η Ουάσινγκτον καλεί τη Σεούλ να μην αναπληρώσει το κενό στην αγορά της Κίνας αν απαγορευτεί η πώληση ηλεκτρονικών τσιπ από την αμερικανική εταιρεία. Τέλος η Washington Post: «Discord Leaks: Η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική αυξάνεται». Ο στόχος της Μόσχας είναι να δημιουργήσει μια αντι-Δυτική ‘συνομοσπονδία’. Παράλληλα, η εταιρεία Wagner αυξάνει την επιρροή της ενώ το κύρος των ΗΠΑ ξεθωριάζει.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σαν να τελειώνει η βασιλεία του». Ένα χρόνο μετά την επανεκλογή, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεχάσει ότι η ψήφος που του επέτρεψε να παραμείνει στο παλάτι των Ηλυσίων τον δεσμεύει, σχολιάζει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του Μακρόν: μυρίζει καμένο». Βυθισμένος εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες στη σύγκρουση για τις συντάξεις, στα πιο χαμηλά του στις δημοσκοπήσεις και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ξαναπάρει τα ηνία. Έχει πολύ δρόμο ακόμα, σχολιάζει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο Παρίσι, η Δεξιά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». Η αντιπολίτευση του δήμου των Παρισίων εκφράζει την ανησυχία της απέναντι στο επίπεδο της ανετοιμότητας και τις αδυναμίες της πρωτεύουσας, μόλις 15 μήνες πριν από τους αγώνες. 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μέχρι στιγμής, μόνο 41.000 χειροβομβίδες στην Ουκρανία από την Ε.Ε». Οι χώρες της ΕΕ απέχουν πολύ από τον στόχο του 1 εκατομμυρίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μισθοί-ρεκόρ στις δημόσιες υπηρεσίες». Μετά από μήνες διαφωνιών, όλες οι πλευρές συμφωνούν σε σημαντικές αυξήσεις μισθών. Συνεχίζονται οι προειδοποιητικές απεργίες στον τομέα των μεταφορών. Οι εργοδότες επικρίνουν τη δυσαναλογία. Τέλος, η Die Welt: «Ξεκινά η εκκένωση της Μπούντεσβερ στο Σουδάν». Πολλοί πολίτες της ΕΕ προσπαθούν να διαφύγουν από τη στεριά.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σύμμαχος του Κόρμπιν πυροδοτεί νέα ταραχή στους Εργατικούς σχετικά με το ρατσισμό». Η Νταϊάν Άμποτ αποπέμπεται από το κόμμα μετά τις δηλώσεις της για τους Εβραίους. Στο Guardian διαβάζουμε: «Οι ένοπλες δυνάμεις εκκενώνουν τη βρετανική πρεσβεία από το Σουδάν». Βρετανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους αποχώρησαν από το Χαρτούμ την Κυριακή. Στον Independent διαβάζουμε: «Απαγόρευση των μαθητειών για τα μεγαλοστελέχη του City». Η έκκληση έρχεται μετά την αποκάλυψη της κατάχρησης του μέτρου που υπάρχει για να βοηθήσει νέα εργαζόμενα άτομα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι βρετανοί πολίτες ‘έχουν εγκαταλειφθεί’ εν μέσω αδύναμης ανταπόκρισης στην κρίση του Σουδάν». Ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορείται για ολιγωρία και ότι δεν έμαθε από το πάθημα στην Καμπούλ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης επιταχύνονται μετά τη ρωσική εισβολή». Οι επενδύσεις στην άμυνα αυξήθηκαν κατά 3,6% το 2022, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του Ψυχρού Πολέμου. Την άνοδο ολοκλήρωσαν η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ συμφωνεί με τους Podemos και την ERC για περισσότερες εγγυήσεις για τους καταληψίες». Η τροποποίηση του νόμου περί στέγασης θα διευκολύνει τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα διαμερίσματά τους, εκτιμά η εφημερίδα.

Documento Newsletter