Διεθνής Τύπος: Η κρίση καυσίμων στη Βρετανία μπορεί να κρατήσει ένα μήνα – Ο Ζέντερ παίρνει αποστάσεις από τον Λάσετ

Στη Βρετανία, η κρίση στα καύσιμα λόγω έλλειψης οδηγών μπορεί να διαρκέσει έως κι ένα μήνα, με τον Μπόρις Τζόνσον να παρεμβαίνει για να σώσει… τα Χριστούγεννα. Στους Times διαβάζουμε: «Η αναστάτωση στις αντλίες μπορεί να κρατήσει ένα μήνα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνονται προετοιμασίες για να αποφευχθεί μια έλλειψη οδηγών τα Χριστούγεννα. Ο Guardian κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο Στάρμερ λέει ότι η κυβέρνηση είναι ‘χαμένη στο δάσος’ καθώς απορρίπτει την εποχή Κόρμπυν». Σε σημερινή του ομιλία, ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα αποκηρύξει την ‘κληρονομιά’ του πρώην επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπυν ενώ θα επικρίνει την ανικανότητα του Μπόρις Τζόνσον για την κρίση των καυσίμων. Ο Independent γράφει: «Ο ΠΘ αρνείται να δώσει προτεραιότητα στους σημαντικούς εργαζόμενους εν μέσω κρίσης καυσίμων». Ο Τζόνσον επιμένει ότι η κατάσταση σταθεροποιείται παρά τις προειδοποιήσεις για ζωές σε κίνδυνο. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος η συντηρητική Daily Telegraph, γράφει: «Οι Γάλλοι κατηγορούν την Βρετανία ότι ξεκινά έναν πόλεμο αλιείας». Τα τρία τέταρτα των μικρών βαρκών έχουν αποκλειστεί από τα βρετανικά ύδατα στο καθεστώς μετά το Brexit.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η αβεβαιότητα του Brexit επιδεινώνει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας». Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής ζητούν προτεραιότητα στις αντλίες καυσίμων των πρατηρίων, όπου σχηματίζονται μεγάλες ουρές. Και η El Mundo: «Το Ηνωμένο Βασίλειο καταρρέει με δύο εκατομμύρια ακάλυπτες θέσεις εργασίας». Η φυγή των ξένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μη αναπλήρωση τους από ντόπιους μετά το Brexit θέτει σε κίνδυνο την τροφοδοσία του νησιού.

Στη Γερμανία, η φαγωμάρα στα χριστιανικά κόμματα καλά κρατεί. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Ζέντερ απομακρύνεται από τον Λάσετ». Ο επικεφαλής του CSU συγχαίρει τον Σολτς, λέγοντας ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να γίνει καγκελάριος. Παράλληλα, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης εκλέγει τον Ραλφ Μπρίνκχαους για επικεφαλής της, αλλά μόνο για έξι μήνες. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Ζέντερ: ο Σολτς έχει τις καλύτερες πιθανότητες να γίνει καγκελάριος». Ο επικεφαλής του CSU και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ανέφερε ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU, FDP και Πράσινοι) δεν είναι μια σίγουρη επιτυχία. Τέλος, η Die Welt: «Η Ένωση θέλει να ηρεμήσει». Ο Ζέντερ συγχαίρει το Σολτς ενώ συμφωνεί με τον Λάσετ για τον Μπρίνκχαους.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Έρευνα: οι λόγοι της γαλλικής κατάπτωσης». Χρόνο με το χρόνο η Γαλλία απομακρύνεται από την πρωτιά στην επιστημονική έρευνα. Δημοσιεύσεις, χρηματοδότηση, μισθοί, εξοπλισμός: τα συμπτώματα αυτής της υποβάθμισης είναι πολλά. Εν τω μεταξύ, η Κίνα παίρνει τα «γαλόνια» μιας μεγάλης επιστημονικής δύναμης. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Κίνα-ΗΠΑ: το επικίνδυνο τετ-α-τετ». Ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πρώτων δυνάμεων παγκοσμίως ακολουθείται από μια κούρσα εξοπλισμών στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Libération έχει τίτλο: «2022: ο πράσινος διαχειριστής». Ο Γιανίκ Ζαντό είναι ο νικητής των εκλογών για το κόμμα των Πρασίνων για την υποψηφιότητα για την προεδρία. Σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κόμμα με βάση την «οικολογία της κυβέρνησης». Και η Humanité: «Κάρβουνο: η φλέβα δεν είναι επιτυχημένη». Από τη στιγμή που η Κίνα δεν εξάγει πλέον ενέργεια από τα εργοστάσια παραγωγής, ο κόσμος βγαίνει σταδιακά από αυτή την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα.

Στην Ιταλία, σύγκρουση κορυφής στη Λέγκα του Βορρά. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Σύγκρουση στην κορυφή της Λέγκας». Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον αντιπρόεδρο της Λέγκας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, και υπερασπίζεται τον Λούκα Μόριζι, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών. Η La Repubblica για το ίδιο θέμα: «Η οργή του Σαλβίνι εναντίον όλων. Η πρόκληση στον Τζορτζέτι». Ο Σαλβίνι υπερασπίζεται τον συνεργάτη του Λούκα Μόριζι και προτρέπει τους πάντες να μην κρίνουν πριν το δικαστήριο βγάλει απόφαση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σφαγή εργατών, έξι θάνατοι». Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας της Εργατικής Ομοσπονδίας της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι, λέει ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνες εταιρείες. Τέλος, η Il Messaggero: «Ακριβή ενέργεια, ο λογαριασμός εκτοξεύεται». Αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις στο ρεύμα (+30%) και στο αέριο (+14%) παρά τα μέτρα για να αναχαιτιστεί η άνοδος των τιμών.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το αδιέξοδο βαθαίνει για την αύξηση του πλαφόν χρέους». Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν την τελευταία προσπάθεια των Δημοκρατικών, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν λέει ότι μπορεί να εξαντληθούν τα μετρητά μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να ξεμείνουν από χρήματα στις 18 Οκτωβρίου, προειδοποιεί η Γέλεν». Αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αύξηση του πλαφόν στο χρέος, το οποίο θα επιτρέψει στην χώρα να χρεωθεί περισσότερο. Η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown) αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό δημιουργεί μια κούρσα για ένα φάρμακο για ζώα». Ελλείψεις παρατηρούνται σε κτηνιατρικές κλινικές του φάρμακου ιβερμεκτίνη που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των σκουληκιών σε σκύλους, κότες και άλογα λόγω της ζήτησής του από πολίτες που νομίζουν ότι καταπολεμά τον κορονοϊό…