Διεθνής Τύπος: Η Κίνα πιέζει για επέκταση των BRICS – Η ξηρασία απειλεί τη Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Η Κίνα πιέζει για επέκταση των BRICS – Η ξηρασία απειλεί τη Γαλλία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η έκρηξη ανάπτυξης 40 χρόνων της Κίνας τελείωσε, αυξάνοντας τους φόβους για μια εκτεταμένη στασιμότητα». Το οικονομικό μοντέλο που πήρε τη χώρα από τη φτώχεια και την έκανε μεγάλη δύναμη δεν λειτουργεί πλέον, αποφαίνεται η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μια παραθαλάσσια όαση για τους ηλικιωμένους του Μάουι παραδόθηκε στις φλόγες». Πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι οικογένειές τους ρωτούν τη διοίκηση αν έδωσε επαρκείς προειδοποιήσεις. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Πεκίνο πιέζει για την επέκταση των BRICS σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα δυνατό αντίπαλο στους G7». Τα μέλη φοβούνται ότι η κίνηση θα μοιάζει εναντίον της Δύσης, ενώ η Ινδία εκφράζει την αντίθεσή της. 23 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη του μπλοκ. Τέλος η Washington Post: «Τροπική καταιγίδα πνίγει την Καλιφόρνια». Η ηλιόλουστη πολιτεία ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ξηρασία, οι δημόσιες υπηρεσίες κόντρα στο ρεύμα». Το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας ήδη απειλείται από την κρίση του νερού. Η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Διακίνηση ναρκωτικών: κόκο με κέλυφος». Μετά από το τσουνάμι κοκαΐνης που ‘έσκασε’ στις ακτές του Ατλαντικού, η εφημερίδα επισκέφθηκε το ευρωπαϊκό κέντρο ναυτικής παρακολούθησης για τη μάχη έναντι στα ναρκωτικά, τα καρτέλ των οποίων επιδεικνύουν εφευρετικότητα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κίνα: η αρχή μιας οικονομικής κρίσης δίχως προηγούμενο». Μετά από χρόνια εξαιρετικής ανάπτυξης η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με το σκάσιμο της φούσκας του real estate. Τέλος, η Le Figaro: «Προϋπολογισμός 2024: η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πικρό ποτήρι για τους Γάλλους». Αύξηση των φόρων, μείωση φορολογικών εκπτώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωση των δαπανών για την Υγεία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει οικονομία, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Πρωταθλήτριες του κόσμου». Ένα γκολ της Όλγα Καρμόνα κατανικά τη δυνατή Αγγλία και δίνει τον τίτλο σε μια γενιά αθλητριών που έχουν θριαμβεύσει στις μικρότερες κατηγορίες. Και η El Mundo: «Ο κόσμος είναι δικός τους». Η Ισπανία κέρδισε το πρώτο της Μουντιάλ με ένα γκολ της Όλγα Καρμόνα κι η αρχηγός Μπονματί αναδεικνύεται σε MVP του τουρνουά. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η αστυνομία φοβάται ότι η Λέτμπι επιτέθηκε 30 ακόμα μωρά». Η πρώην νοσοκόμα έρχεται αντιμέτωπη με την ποινή των ισοβίων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Περηφάνια και πόνος». Η ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Αγγλίας στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος από την Ισπανία αναμένεται να φέρει αλλαγές στη στρατηγική και στα πρόσωπα, καθώς και στη στοχοθεσία, εκτιμά η εφημερίδα. Στον Independent διαβάζουμε: «Η έκσταση και η αγωνία». Η Αγγλία ενθουσιάζει εκατομμύρια, παρά την ήττα από την Ισπανία με 1-0. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Λέτμπι μπορεί να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις οικογένειες στο δικαστήριο». Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί νόμιμη βία για να διασφαλιστεί ότι η δολοφόνος θα εμφανιστεί.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μεταναστευτικό: το πλοίο των παιδιών». Πενήντα πέντε ζωές σώθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 43 έφηβοι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συναγερμός στην Υγεία, έτοιμες νέες περικοπές». O υπουργός χωρίς κονδύλια αναγκάστηκε να περικόψει τα φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα κρεβάτια . Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Φορολογία, η πρόκληση του φθινοπώρου». Η γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύεται να ανακτήσει 57 δισ. σε τρία χρόνια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Έλεγχοι για τους τρέχοντες λογαριασμούς». Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα προσληφθούν 11.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι δήμοι προειδοποιούν για γραφειοκρατία μέσω της βασικής ασφάλειας των παιδιών». Ο πρόεδρος του συμβουλίου των ομόσπονδων κρατιδίων αποκαλεί τον σχέδιο της υπουργού Οικογένειας «αφελές». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία αποκτά F-16». Η Δανία και η Ολλανδία θέλουν να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο – υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναμένει 42 αεροπλάνα, το πρώτο από τις οποίες πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2024. Τέλος, η Die Welt: «Είναι η Γερμανία αποτελεσματική; Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση καλεί για σύνοδο κορυφής για την κρίση». Έκκληση στον καγκελάριο για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας συνασπισμού. Η κυβερνητική συμμαχία συνεχίζει να διαφωνεί.

Documento Newsletter