Διεθνής Τύπος: Η κεντροαριστερά θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας – Ο Μακρόν επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια

Διεθνής Τύπος: Η κεντροαριστερά θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας – Ο Μακρόν επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια

Στην Ιταλία, η κεντροαριστερά κατέκτησε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ιταλία της κεντροαριστεράς». Μετά την νίκη του Γκαλτιέρι και του Λο Ρούσο, το Δημοκρατικό κόμμα «ελέγχει» πέντε μεγάλες πόλεις: τη Ρώμη, το Τορίνο, τη Μπολόνια, τη Νάπολη και το Μιλάνο. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ενρίκο Λέτα, έκανε λόγο για θρίαμβο. Στη δεξιά κατέληξε η Τεργέστη, με τον Ντιπιάτσα να ανανεώνει για τέταρτη φορά την θητεία του. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κεντροαριστερά ξαναπαίρνει τις πόλεις». Μετά τον θρίαμβο του Δημοκρατικού κόμματος, ο Σαλβίνι και η Μελόνι πηγαίνουν σε σύνοδο για να κάνουν απολογισμό. Παράλληλα, ανησυχεί η μεγάλη αποχή με το ποσοστό να ξεπερνά το 56% και να αποτελεί ρεκόρ στα εκλογικά χρονικά της Ιταλίας. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ο Γκαλτιέρι δήμαρχος, η πρόκληση της πρωτεύουσας». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο Ρομπέρτο Γκαλτιέρι λέει ότι η Ρώμη θα είναι πρότυπο για όλη την Ιταλία. Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου, η κεντροαριστερά είναι η μεγάλη νικήτρια καθώς κέρδισε τις 8 από τις 10 μεγάλες πόλεις της χώρας. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Το Δημοκρατικό κόμμα επανακαταλαμβάνει τη Ρώμη και το Τορίνο». Ο Ρομπέρτο Γκαλτιέρι και ο Στέφανο Λο Ρούσο είναι αντίστοιχα οι δήμαρχοι της κεντροαριστεράς. Ο Σαλβίνι είπε ότι για πρώτη φορά δήμαρχοι εκλέχθηκαν με την μειοψηφία, καθώς η συμμετοχή ήταν μειωμένη από τον πρώτο γύρο.

Στη Γαλλία, ο γάλλος πρόεδρος επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια στο τραπέζι του ενεργειακού ζητήματος. Η γράφει Le Figaro σχετικά: «Ο Μακρόν αποφασίζει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της πυρηνικής ενέργειας». Ο γάλλος πρόεδρος εμπλέκεται από εδώ και στο εξής με την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Θέλει να ανακοινώσει πριν τα Χριστούγεννα την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων και να επανεκκινήσει την συζήτηση για το ενεργειακό «μίγμα». Στη Le Monde διαβάζουμε: «Θραύσματα της Γαλλίας». Έξι μήνες πριν από τις εκλογές, η εφημερίδα στέλνει 100 δημοσιογράφους και 100 φωτογράφους να συλλάβουν την εικόνα της χώρας μετά την πανδημία. Από τους κομψούς κατοίκους της Νίκαιας μέχρι τους μικροπωλητές της Μασσαλίας, η εφημερίδα δίνει μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που προσπαθούν να αποδώσουν στις ομιλίες τους οι υποψήφιοι πρόεδροι. Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Αυτοί οι αριστεροί που μιλούν στους νέους». Ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν με τα βιβλία του, ο Φρανσουά Ρουφέν με τις ταινίες του. Αυτές οι δύο φιγούρες της Αριστεράς «που δεν κάθεται στον καναπέ», δεν είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές όμως προσελκύουν τη νέα γενιά που ψάχνεται πολιτικά αλλά δεν εκφράζεται στις κάλπες. Τέλος, η Humanité: «Αναπηρία: Οι υποσχέσεις για ένα πιο συμπεριληπτικό σχολείο που δεν κρατήθηκαν». Για τρίτη φορά φέτος οι συνοδοί μαθητών με αναπηρία κινητοποιούνται και καλούν την κυβέρνηση να τους παράσχει ικανοποιητικά μέσα μεταφοράς.

Στη Γερμανία, οι ενδείξεις για μια κυβέρνηση «φανάρι» πληθαίνουν. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα». Το FDP επίσης ψήφισε υπέρ μιας κυβέρνησης με τους Πράσινους και το SPD. Ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι θα είναι μια «συμμαχία ειδικού σκοπού». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ρωσία σταματά τον διάλογο με το ΝΑΤΟ». Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί και θέλει να κλείσει την πρεσβεία της στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας έτσι το χαμηλότερο σημείο στις σχέσεις της με την δυτική αμυντική συμμαχία. Και τέλος, η Die Welt: «Χρειάζονται έλεγχοι στα σύνορα με την Πολωνία». Μεγάλη είναι η αύξηση των παράνομων εισόδων από την Λευκορωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπέρ των κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οτέγκι προς τα θύματα: “Νιώθουμε τον πόνο σας. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί”». Ο επικεφαλής του βασκικού κόμματος Μπιλντού, Αρνάλντο Οτέγκι, μίλησε για τα δέκα χρόνια μετά το τέλος του ένοπλου αγώνα της ΕΤΑ. Και η El Mundo: «Ο Οτέγκι λέει ότι λυπάται για τον πόνο που προκάλεσε η ΕΤΑ με το χειροκρότημα του Σοσιαλιστικού κόμματος». Την παραμονή των δέκα χρόνων από την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα, ο βάσκος ηγέτης λέει ότι νιώθει τον πόνο που προκλήθηκε στα θύματα, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να καταδικάσει την τρομοκρατική οργάνωση.

Στη Βρετανία, ο θάνατος του βουλευτή θέτει επί τάπητος τα ζητήματα για τα όρια της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός δέχεται εκκλήσεις για το ‘νόμο του Ντέιβιντ’ ώστε να σταματήσει η διαδικτυακή κακοποίηση». Μετά το θάνατο του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις να τιμωρήσει την κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε πολιτικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταργώντας την ανωνυμία. Στους Times διαβάζουμε: «Η ΜΙ5 ‘πρέπει να έχει περισσότερο έλεγχο στην Πρόληψη’». Έκθεση για την στρατηγική της κυβέρνησης θα προτείνει περισσότερη ισχύ για την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική για τα άτομα που κινδυνεύουν να ριζοσπαστικοποιηθούν, αφού οι δάσκαλοι και οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι πολύ ανεκτικοί με τους ύποπτους, αναφέρει η εφημερίδα. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Αργή η πρόοδος της ενισχυτικής δόσης». Αυξάνονται οι φόβοι για τους ευάλωτους το χειμώνα με εκατομμύρια να περιμένουν να λάβουν την τρίτη δόση. Τέλος, ο Independent: «5 εκατομμύρια δεν έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό». Ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο καθώς τα ημερήσια κρούσματα αγγίζουν τα 50.000.

Στις ΗΠΑ, ο θάνατος του Κόλιν Πάουελ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Πάουελ, ένας πρωτοπόρος στρατηγός και κορυφαίος διπλωμάτης, πεθαίνει στα 84». Ο Κόλιν Πάουελ υπήρξε ο πρώτος μαύρος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού οίκου και υπουργός Εξωτερικών. Η οικογένειά του είπε ότι πέθανε από επιπλοκές που προκάλεσε ο κορονοϊός. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Κόλιν Πάουελ: πρωτοπόρος πολεμιστής και πολιτικός». Μετά το θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, στις μέρες του οποίου οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Ιράκ στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η εφημερίδα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Κόλιν Πάουελ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι Financial Times γράφουν: «Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ λέει ότι η αναχαίτιση της Κίνας θα είναι μέρος της νέας στρατηγικής». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία θα επικεντρωθεί στο μέλλον στην αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια που αποτελεί η Κίνα. Και τέλος, οι New York Times: «Ο FDA θα επιτρέψει την επιλογή του εμβολίου στις ενισχυτικές δόσεις». Μελέτη υποστηρίζει τις εκκλήσεις των πολιτειών για μεγαλύτερη ευελιξία στα εμβόλια.

Ετικέτες

Documento Newsletter