Διεθνής Τύπος: Η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο – Η Gazprom απειλεί με διακοπή αν υπάρξει πλαφόν τιμών στην ΕΕ

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στο αέριο από το 21% στο 5%». Το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση 190 εκατομμύρια ευρώ. Και η El Mundo: «Το Μονκλόα διορθώνει σε 12 ώρες τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο αφού το Λαϊκό κόμμα πήρε την πρωτοβουλία». Η κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο σταδιακά, όπως είχε προτείνει το Λαϊκό κόμμα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ενεργειακός πόλεμος: η απειλή της Μόσχας». Η Gazprom λέει στην Ευρώπη ότι χωρίς το ρωσικό αέριο δε θα βγάλει το χειμώνα, ενώ θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο αν υπάρξει πλαφόν στην τιμή του. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ενέργεια, το κρύο φθινόπωρο». Από τον Οκτώβριο τα καλοριφέρ θα κατέβουν ένα βαθμό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τα καλοριφέρ μια ώρα λιγότερο».Το σχέδιο της κυβέρνησης ενάντια στην ακριβή ενέργεια είναι η μείωση της θερμοκρασίας από τους 20 στους 19 βαθμούς. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αέριο, το σχέδιο για την εξοικονόμηση». Τέλος στις τουλάχιστον δύο ώρες καλοριφέρ, με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει ένα βαθμό. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ενέργεια: το φάσμα της διακοπής». Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει ένα συμβούλιο ασφαλείας ώστε να απαντήσει σε ενδεχόμενες ελλείψεις σε αέριο και ρεύμα. Συνδικαλιστές και ειδικοί υπογραμμίζουν τα κενά της πολιτικής που συζητείται. Στη Libération διαβάζουμε: «Ενεργειακή κρίση: θα περάσουμε ζεστά τον χειμώνα;». Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει σήμερα ένα συμβούλιο αφιερωμένο στην ενέργεια, με τις διακοπές αερίου από τη Ρωσία στο φόντο. Πληγωμένη από την αδυναμία των πυρηνικών της εργοστασίων, η Γαλλία είναι στο έλεος του καιρού. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Οικολογία: οι αντιφάσεις της κυβέρνησης». Η Κομισιόν ανάγκασε την Γαλλία να αλλάξει την εθνική εκδοχή της ΚΑΠ, που εγκρίθηκε την Τετάρτη, επικρίνοντας την έλλειψη περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της πρώτης εκδοχής που έστειλε το Παρίσι. Τέλος, η Le Figaro: «O Μακρόν δυσκολεύεται να εγκαταστήσει το συμβούλιο της αναδόμησης». Το καινούριο όργανο των διαβουλεύσεων που οραματίστηκε ο γάλλος πρόεδρος, το οποίο θα δει το φως της μέρας την 8η Σεπτεμβρίου, μποϊκοτάρεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ειδικοί φτάνουν στο πυρηνικό εργοστάσιο». Η ομάδα εκτιμητών από τον ΟΗΕ επισκέφθηκε το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, ενώ οι βομβαρδισμοί αυξάνουν τις ανησυχίες για ατύχημα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν παρουσιάζει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ ως υπό απειλή». Ο αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο εξτρεμισμός που ενθαρρύνθηκε από τον Τραμπ απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Πούτιν διευρύνει το φάσμα του πολέμου στον ‘αντιρωσικό θύλακα’ της Ουκρανίας». Στοχεύει ιστορικά εδάφη, όπως τα αποκαλεί, ενώ παράλληλα προειδοποιεί εναντίον ενός πλαφόν τιμής στα καύσιμα στην Ευρώπη. Τέλος η Washington Post: «Το CDC λέει να κάνουμε την νέα ενισχυτική δόση». Εκατομμύρια πολίτες από 12 και πάνω μπορούν να κάνουν την δόση που καταπολεμά την Όμικρον από το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μειώσεις φόρων όπως επί κορονοϊού στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κατάρρευση». Οι Συντηρητικοί σχεδιάζουν μειώσεις σε ΦΠΑ και φόρους επιχειρήσεων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: δύο στα τρία αστυνομικά τμήματα πλήττεται από αύξηση σε ένοπλη βία». Τα εγκλήματα με όπλα έχουν διπλασιαστεί σε μια δεκαετία, σε οχτώ περιοχές της Βρετανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι κενές θέσεις στο NHS είναι σε εκπληκτικά υψηλό ποσοστό». Οι νοσοκομειακοί προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση «κοιμάται στο τιμόνι» καθώς μία στις δέκα θέσεις εργασίας δεν έχει πληρωθεί. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι γενικοί ιατροί πήραν αυξήσεις ρεκόρ στην πανδημία». Οι μισθοί των γιατρών έφτασαν το -δύσκολο να δικαιολογηθεί- ποσό των 142 χιλιάδων λιρών καθώς οι ασθενείς διώχνονταν από τα χειρουργεία, γράφει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Βερολίνο απαιτεί την απελευθέρωση όλων των «αυθαίρετα κρατουμένων» στην Κίνα». Έκθεση του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι όλα είναι ψέματα.  Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Πολωνία υπολογίζει τις ζημιές σε €1,3 τρισ.». Το κυβερνών κόμμα PiS φέρνει ξανά το ζήτημα των αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντιπολίτευση στη Βαρσοβία βλέπει την «αντιγερμανική εκστρατεία» ως εκλογικό ελιγμό. Τέλος, η Die Welt: «Η ικανοποίηση με την κυβέρνηση σε νέο χαμηλό». Οι τάσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι ο  καγκελάριος και η κυβέρνηση παίρνουν κακούς βαθμούς, ενώ υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τα πακέτα βοήθειας.  

Ετικέτες