Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν ενισχύει τις γραμμές του στρατού καθώς ο πόλεμος δείχνει τα δόντια του». Με διάταγμα, ο ρώσος πρόεδρος προσθέτει 137 χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα, γεγονός που δείχνει ότι έχει σχέδια για μακροχρόνια μάχη στην Ουκρανία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι επενδυτές σορτάρουν 39 δις ευρώ το χρέος της Ιταλίας που γίνεται χειρότερο». Το μεγαλύτερο στοίχημα από το 2008, ενώ η πολιτική αστάθεια τροφοδοτεί την ανησυχία στις αγορές. Τέλος, η Wall Street Journal γράφει: «Η ανακούφιση στα φοιτητικά δάνεια του Μπάιντεν τροφοδοτεί τη συζήτηση για τον πληθωρισμό». Η απόφαση του προέδρου να διαγράψει μέχρι και 20.000 δολάρια από το φοιτητικό χρέος θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην αύξηση των τιμών, εκτιμά η εφημερίδα.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Biontech μπορεί να χορηγήσει εμβόλιο κατά της Όμικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα». Αναμένεται η έγκριση του EMA. Το FDP συνιστά περιορισμό στα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Με μια αχτίδα ελπίδας στην ύφεση». Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Θα μπορούσε αυτή, ωστόσο, να ήταν η τελευταία θετική είδηση πριν από την έναρξη μιας μεγαλύτερης ύφεσης. Τέλος, η Die Welt: «Παρά την ανάπτυξη: Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης». Μικρή αύξηση του ΑΕΠ – αλλά η ύφεση είναι ήδη αισθητή στη βιομηχανία και τις κατασκευές. Η διάθεση για αγορά μειώνεται επίσης.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια ρωσίδα κατάσκοπος στο ΝΑΤΟ στην Ιταλία».H εφημερίδα αναφέρει ότι μια πράκτορας των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών κινείτο για 10 χρόνια μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, αφού είχε εισχωρήσει στις διοικήσεις της ατλαντικής συμμαχίας. Mε μια ψεύτικη ταυτότητα και την κάλυψη μιας μάρκας κοσμημάτων ανέπτυξε σχέσεις με δεκάδες αξιωματικούς. Τώρα έχει διαφύγει στη Μόσχα. Επίσης, η εφημερίδα γράφει πως το ένα τρίτο των ρώσων διπλωματών στην Ιταλία είναι «007». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Είμαστε αθλητές, όχι αντικείμενα». Η αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης Λίντα Τσερούτι απαντά στις σεξιστικές προσβολές μετά τη φωτογραφία της που επιδεικνύει τα μετάλλιά της, κρεμασμένα στα πόδια της. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τα πρώτα λουκέτα στο εμπόριο εξαιτίας του αερίου». Με τους λογαριασμούς στα αστέρια, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η εμπορική δραστηριότητα αρχίζει και μειώνεται. Τώρα η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα στήριξης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Οι κινήσεις της κυβέρνησης για το αέριο». Το κόστος του αερίου είναι πιο υψηλό από ποτέ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο διάταγμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Τρας ετοιμάζει μεγάλο πακέτο για βοήθεια με τους λογαριασμούς». Τα νοικοκυριά κρατούν την ανάσα τους για την αύξηση του πλαφόν που θα ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή. Το κόστος της ενέργειας μπορεί να υπερκεράσει και αυτό της πληρωμής των στεγαστικών δανείων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το χάσμα στις σχολικές εξετάσεις επαναφέρουν προειδοποιήσεις για τον κορονοϊό». Οι διευθυντές σχολείων σε όλη τη χώρα απαιτούν από την κυβέρνηση να καθυστερήσουν την επαναφορά των συνθηκών στα προ κορονοϊού επίπεδα στις εξετάσεις, καθώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ μαθητών στο Βορρά και το Νότο. Στον Independent διαβάζουμε: «Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία βγαίνει από το ηλεκτρικό δίκτυο». Το υπό ρωσική κατοχή εργοστάσιο στη Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το εθνικό σίκτυο σε δύο σημεία την Πέμπτη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο νέος πρωθυπουργός θα προσφέρει επείγουσα βοήθεια με τους λογαριασμούς». Ο νικητής του συνεδρίου των Συντηρητικών θα πρέπει να βιαστεί καθώς το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας αναμένεται να διπλασιστεί.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αριστερά: με κάθε κόστος απέναντι στην ακρίβεια». Όλοι οι σχηματισμοί της συμμαχίας Nupes οργανώνουν εκδηλώσεις αυτό το σαββατοκύριακο πριν βρεθούν στην γιορτή που θα κάνει η εφημερίδα στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν στην Αλγερία: Επιστροφή στο παρόν». Ο πρόεδρος έφτασε την Πέμπτη στο Αλγέρι για μια επίσκεψη τριών ημερών. Στο μενού της επίσκεψης τα ξεχασμένα βήματα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, η ενεργειακές προμήθειες και η κατάσταση στο Σαχέλ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Παιδεία: ο Μακρόν παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του». Ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε την Πέμπτη το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του σχολείου. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά την καταστροφή, οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν έναν αρχηγό για να ανοικοδομηθούν». Οι φιλοδοξίες πολλαπλασιάζονται εν όψει του συνεδρίου που θα αποφασίσει το Δεκέμβριο το νέο πρόεδρο του κόμματος της Δεξιάς.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ρητή συναίνεση των γυναικών στο σεξ είναι πια νόμος». Το ισπανικό Κογκρέσο εγκρίνει το νομοσχέδιο «μόνο το ναι σημαίνει ναι», απέναντι στην σεξουαλική βία. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δεν θα καλέσει τον Φεϊχό παρά τη σοβαρότητα της κρίσης». Δεν έχουν μιλήσει από τις 7 Απριλίου και δεν θα πάρουν την πρωτοβουλία να διαπραγματευτούν τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.