Διεθνής Τύπος: Η Γερμανία στέλνει βαριά άρματα στην Ουκρανία – Η ΕΕ δίνει το «πράσινο φως» στο ισπανικό σχέδιο μείωσης των τιμών ενέργειας

Διεθνής Τύπος: Η Γερμανία στέλνει βαριά άρματα στην Ουκρανία – Η ΕΕ δίνει το «πράσινο φως» στο ισπανικό σχέδιο μείωσης των τιμών ενέργειας

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία προμηθεύει την Ουκρανία με τανκς». Διάσκεψη των δυτικών χωρών στη βάση Ράμσταϊν για την υποστήριξη του Κιέβου, ενώ η Ρωσία σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφασίζει να παραδώσει βαρέα όπλα, ενώ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ώστιν ανακοινώνει νέα βοήθεια για την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η Gazprom θέλει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Τέλος, η Die Welt: «Ο καγκελάριος Σολτς θέλει να δώσει 30 άρματα τύπου Gepard για μια ελεύθερη Ουκρανία». Η Γερμανία τερματίζει την αντίσταση στην παράδοση βαρέων όπλων. Η πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έγινε πολύ μεγάλη

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ υποστηρίζει το ισπανικό σχέδιο για μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μισό». Η κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας λαμβάνουν άδεια από τις Βρυξέλλες για να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου που επηρεάζει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν κλείνει το δρόμο των διαπραγματεύσεων παγιδευμένος στη δική του προπαγάνδα». Επίσης, η Γερμανία υποχωρεί στην πίεση της Δύσης και θα στείλει βαριά όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Νοσοκομεία: Γιατί το προσωπικό δεν αντέχει άλλο». Άδειες πτέρυγες, κρεβάτια που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς και υγειονομικοί με ολιγόμηνες συμβάσεις: η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη στις υγειονομικές εγκαταστάσεις της χώρας. Η Libération έχει τίτλο: «Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο;». Το Βερολίνο θα προμηθεύσει άρματα, η Ουάσινγκτον θέλει να βοηθήσει το Ζελένσκι «μέχρι την τελική επιτυχία»: 40 χώρες συναντήθηκαν στην Τρίτη στη Γερμανία για να εντείνουν την στρατιωτική υποστήριξή τους στο Κίεβο, τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία στη Μολδαβία. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Συντάξεις, τιμές, κλίμα: οι προκλήσεις στην αρχή της θητείας». Ο Μακρόν καλείται να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των γάλλων πολιτών σε ικανοποιητικό επίπεδο μέσα σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού, ενώ η μεταρρύθμιση στις συντάξεις αναμένεται να γίνει το πιο “καυτό” θέμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στο Μακρόν, η επιχείρηση επιβίωσης των Ρεπουμπλικανών». Τη στιγμή που οι βουλευτές του κόμματος του παραδοσιακού γκωλισμού μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το κόμμα του γάλλου πρόεδρου, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να απορροφηθεί «ούτε από το λεπενισμό, ούτε από το μακρονισμό».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «ΝΑΤΟ-Ρωσία, απειλές πολέμου». Το Λονδίνο λέει ότι είναι νόμιμος στόχος το ρωσικό έδαφος, ενώ το Κρεμλίνο υπόσχεται αντίποινα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τη Δύση. Η La Stampa έχει τίτλο: «Η Δύση ενωμένη κόντρα στη Μόσχα». Στο Ράμσταϊν γεννιέται η συμμαχία 40 χωρών εναντίον της Ρωσίας, εκτιμά η εφημερίδα. Παράλληλα, η Γερμανία στέλνει βαρέα άρματα στην Ουκρανία. Απαίτηση Πούτιν για Ντονμπάς απέναντι στον Γκουτέρες. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Φυσικό αέριο: τα πρώτα μπλοκ της Μόσχας». Η Gazprom βάζει στοπ στην προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Όπλα στο Κίεβο, ο Πούτιν απειλεί». O ρώσος πρόεδρος απειλεί με αντίποινα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ενώ το Βερολίνο στέλνει τεθωρακισμένα. Ο Πούτιν θέτει ως κόκκινη γραμμή για μια συμφωνία την παραχώρηση του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ρωσία απειλεί με πλήγματα εναντίον δυτικών στόχων». Το Κρεμλίνο κατηγορεί το ΝΑΤΟ  ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «δι’ αντιπροσώπου» (proxy war). Παράλληλα, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπεϊ, είπε ότι η Ουκρανία μπορεί «απολύτως νόμιμα» να χτυπά στόχους σε ρωσικό έδαφος. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Τιμ Γουέστγουντ κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος πολλών γυναικών». Η εφημερίδα, σε συνεργασία με το BBC, αποκαλύπτει ότι ο διάσημος παραγωγός είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον τρεις γυναίκες στο χώρο εργασίας, εκμεταλλευόμενος την υψηλή θέση του, ενώ άλλες τέσσερις τον κατηγορούν ότι τις θώπευσε σε events. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση για τα σχέδια μείωσης του κόστους διαβίωσης». Η βρετανική κυβέρνηση δε συμφωνεί στον τρόπο της μείωσης του κόστους διαβίωσης χωρίς να ξοδέψει χρήματα. Υπάρχουν προτάσεις για κατάργηση της πράσινης εισφοράς, μείωση των δασμών στις εισαγωγές τροφίμων όπως το ρύζι και χαλάρωση στους ελέγχους των περιβαλλοντικών στάνταρ των αυτοκινήτων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ αντιμετωπίζει πίεση από την κυβέρνηση για να μειώσει τους φόρους». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ προτρέπεται να αντιμετωπίσει την κρίση των τιμών με το να αφαιρέσει οικονομικό βάρος από το βρετανικό νοικοκυριό.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι ΗΠΑ πιέζει τους συμμάχους για περισσότερα όπλα στο Κίεβο». Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ λέει ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας», ενώ πάνω από 40 χώρες συγκεντρώνονται για να συντονίσουν τις προσπάθειες για τον πόλεμο. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η Ρωσία λέει ότι το ΝΑΤΟ μάχεται έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με αυξανόμενο κίνδυνο». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «ο κίνδυνος είναι πραγματικός» για μια γενικευμένη παγκόσμια σύρραξη, τη στιγμή που οι δυτικές χώρες αύξησαν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο», συμπλήρωσε σιβυλλικά. Στους New York Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους για όπλα στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται». Σε μια κρίσιμη στιγμή, η Γερμανία προσφέρει όπλα, ενώ η προοπτική μιας διπλωματικής λύσης φαίνεται να θολώνει. Τέλος, οι Financial Times: «H Tesla υποχωρεί καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν στην πώληση μετοχών του Μασκ για να πληρώσει για το Twitter». Η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων ιδιοκτησίας Ίλον Μασκ έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χρηματοδότηση των 44 δις. δολαρίων για την αγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης παραμένει ακόμα ασαφής.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter