Διεθνής Τύπος: Η Γαλλία στις φλόγες για τον θάνατο του Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού

Διεθνής Τύπος: Η Γαλλία στις φλόγες για τον θάνατο του Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού

Στη Γαλλία, η Humanité δεν έχει τίτλο, αλλά ένα πλήθος που κρατά πανό, τα οποία γράφουν: «Δικαιοσύνη για το Ναέλ». Στη Libération διαβάζουμε: «Θάνατος του Ναέλ: ‘Προφανώς, οι άνθρωποι εξεγείρονται’». Ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ εναντίον του νεαρού τέθηκε την Πέμπτη σε προληπτική κράτηση. Τα προάστια βρίσκονται μεταξύ οργής και εξέγερσης. Η κυβέρνηση φοβάται επανάληψη του 2005. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Θάνατος του Ναέλ: η οργή βάζει φωτιά στις γειτονιές». Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Ιλ-ντε-Φρανς του Παρισιού την Πέμπτη, αλλά και στα προάστια της Λυών, στην Τουλούζη και στα βόρεια της χώρας. Αφού καταδίκασε τις συνθήκες θανάτου του Ναέλ ως ανεξήγητες και ασυγχώρητες, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την αδικαιολόγητη βία της νύχτας της Πέμπτης, που θυμίζουν τις ταραχές του 2005. Τέλος, η Le Figaro: «Η Γαλλία υπό ακραία πίεση». Η πορεία εις μνήμην του Ναέλ ξέφυγε στη Ναντέρ. Για να απαντήσει στις ταραχές, η κυβέρνηση κατέβασε 40.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Δικαστήριο ανατρέπει την θετική δράση των κολεγίων». Οι δικαστές καταρρίπτουν το σύστημα που ευνοεί τις μειονότητες, ενώ η απόφαση θα φέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο που τα κορυφαία πανεπιστήμια διαλέγουν τους φοιτητές τους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα γεράκια της ΕΚΤ παίρνουν επιθετική στάση για τα επιτόκια μετά την προειδοποίηση της Βρετανίας για τον πληθωρισμό». Οι υψηλές τιμές της Γερμανίας συντείνουν στη στάση, ενώ οι Βρετανοί κατηγορούν την Τράπεζα της Αγγλίας για τα στεγαστικά. Τέλος η Washington Post: «Οι εγγραφές με βάση τη φυλή καταρρίπτονται». Διχάζει η απόφαση των δικαστών να απορρίψουν τις εγγραφές στα κολέγια που βοηθούν άτομα από μειονότητες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γαλλία προετοιμάζεται για διαρκή αναταραχή». Κλιμάκωση της βίας μετά τον θάνατο νεαρού. Ζαν Λυκ Μελανσόν: διαλύστε την αστυνομία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ λαμβάνει μια απόφαση μεγάλης συμβολικής σημασίας. Τα πανεπιστήμια δεν επιτρέπεται πλέον να λαμβάνουν υπόψη το χρώμα του δέρματος των υποψηφίων κατά την κατανομή των θέσεων σπουδών. Τέλος, η Die Welt: «Η αντίσταση στη μεταρρύθμιση του ασύλου της ΕΕ καταρρέει». Υπάρχει κινητικότητα μεταξύ των Πρασίνων σχετικά με το αν πρέπει να κρατούνται και παιδιά μεταναστών.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σχέδιο να ενισχυθεί το NHS με 200.000 εργαζόμενους». Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την πορεία των ειδικευομένων στις κλινικές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τόρις ρισκάρουν πικρή νομική μάχη μετά την καταδίκη ως παράνομης της πολιτικής της απέλασης στη Ρουάντα». Το εφετείο απεφάνθη ότι η απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι παράνομη, ενώ οι Εργατικοί λένε ότι η υπόσχεση του Σούνακ για να σταματήσει τις βάρκες των μεταναστών ξηλώνεται μετά την ετυμηγορία. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Γαλλία στις φλόγες». Οι χειρότερες διαδηλώσεις εδώ και 18 χρόνια μετά την εκτέλεση έφηβου από αστυνομικού. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του NHS για να εξοικονομηθούν £10 δισ». Ο Σούνακ σχεδιάζει να θεραπεύσει τις ελλείψεις με την ταχεία δημιουργία ενός στρατού ειδικευόμενων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρωσία, η ώρα των εκκαθαρίσεων». Η εκδίκηση του Πούτιν περιλαμβάνει την ανάκριση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν και άλλων αξιωματικών που είναι ύποπτοι για συνέργεια στην ανταρσία. Άφαντος ο στρατηγός Γκερασίμοφ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κυβέρνηση Μελόνι, η εμπιστοσύνη μένει ψηλά». Η πρωθυπουργός ρίχνει τους τόνους στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένη με τη γραμμή της ΕΕ στο μεταναστευτικό. Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν την πολιτική, ζητώντας να αναθεωρηθεί το μοντέλο χρηματοδότησης. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για τους μετανάστες». Από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο φθάνουν 12,5 δις για την επείγουσα κατάσταση. Η Μελόνι επιβεβαιώνει ότι «αυτή είναι η γραμμή μας». Τέλος, η Corriere della Sera: «Περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους μετανάστες». Η Μελόνι ρίχνει τους τόνους, στο δρόμο 12 δισ.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ακτοφυλακή μας ρυμούλκησε με μεγάλη ταχύτητα και αναποδογυρίσαμε». Έρευνα της εφημερίδας για το ναυάγιο στη θάλασσα του Ιονίου φέρνει στο φως μαρτυρίες προσφύγων που ήταν στο πλοίο που πήρε μαζί του εκατοντάδες ψυχές. Και η El Mundo: «Η μητέρα του Ναέλ ζητά δικαιοσύνη». Υπάρχει φόβος ότι οι ταραχές θα πάρουν διαστάσεις όπως το 2005 στα προάστια του Παρισιού.

Documento Newsletter