Διεθνής Τύπος: Η έκθεση Γκρέι «καίει» τον Τζόνσον – Σύγκρουση Ρωσίας και ΗΠΑ στον ΟΗΕ – Υπερκέρδη πολυεθνικών στην Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Η έκθεση Γκρέι «καίει» τον Τζόνσον – Σύγκρουση Ρωσίας και ΗΠΑ στον ΟΗΕ – Υπερκέρδη πολυεθνικών στην Γαλλία
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Γκρέι. Οι Times γράφουν σχετικά: «Η αστυνομία ερευνά τα τέσσερα πάρτι του πρωθυπουργού στο lockdown». Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν εκατοντάδες φωτογραφίες, ενώ η έκθεση Γκρέι επικρίνει την ηγεσία και την κουλτούρα οινοποσίας. Στον Guardian διαβάζουμε: «Αποτυχία ηγεσίας: οι Τόριδες στρέφονται κατά του πρωθυπουργού μετά την έκθεση Γκρέι». Η έκθεση Γκρέι που εξέτασε 16 πάρτι ανέφερε ότι πολλά από αυτά ‘είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν’ ενώ καταλογίζει ‘αποτυχία ηγεσίας και κριτικής ικανότητας’ στον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Εξοργισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές με τον Τζόνσον που έκανε πάρτι ακόμα και στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία ελέγχει αυτό και άλλα έντεκα πάρτι καθώς και 300 φωτογραφίες και 500 σελίδες εγγράφων. Ο Independent έχει κύριο τίτλο: «Αποτυχία ηγεσίας». Ο Τζόνσον απολογείται για τα ευρήματα της έκθεσης Γκρέι κι έρχεται αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Γκρέι νέα έκθεση». Καθώς οι Τόριδες απαιτούν την δημοσίευση ολόκληρης της έκθεσης, ο Τζόνσον ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για τις έρευνες για να εξευμενίσει τους βουλευτές του.
Στις ΗΠΑ, ο Τύπος ασχολείται με την σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Στον ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ συγκρούονται». Με την Ουκρανία στο επίκεντρο του καυγά, κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη ότι ψεύδεται για τις προθέσεις της. Η Wall Street Journal γράφει: «Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται στον ΟΗΕ για την Ουκρανία». Η συσσώρρευση στρατευμάτων προκαλεί μια έντονη συζήτηση που η Μόσχα προσπάθησε να εμποδίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Στην κρίση της Ουκρανίας, η μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας περνά στον ΟΗΕ». Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντηλλάγησαν κατηγορίες που θύμισαν Ψυχρό Πόλεμο. Τέλος, οι Financial Times«Ο Τζόνσον απορρίπτει τις εκκλήσεις για παραίτηση μετά την τραυματική έκθεση για τα πάρτι». Η έκθεση κάνει λόγο για αποτυχία στην ηγεσία, ενώ ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι είπε ψέματα στους βουλευτές για τα πάρτι.


Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για τα τεράστια κέρδη που είχαν οι εταιρείες μέσα στο 2021 και την πιθανότητα να μοιραστούν: «Μεγακέρδη του CAC40: η συζήτηση για το μοίρασμα αναβιώνει». Τα συνολικά κέρδη των πολυεθνικών στο χρηματιστήριο CAC40 για το 2021 μπορεί να ξεπεράσουν τα 137 δισ. ευρώ, γεγονός δίχως προηγούμενο. Μόνο η Total Energies αναμένεται να έχει €15 δισ. κέρδη, τα περισσότερα που έχει καταγράψει ποτέ γαλλική εταιρεία. Η αφθονία αυτή έρχεται σε ένα περιβάλλον αυξημένων τιμών ενέργειας και καυσίμων, που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Τη στιγμή που θα πληρωθούν 69 δισ. σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς είναι σκληρές σε αυτές τις εταιρείες που θέλουν να κρατήσουν μεγάλο περιθώριο κέρδους. Στην Humanité διαβάζουμε: «Κορονοϊός: η δύσκολη ιχνηλάτηση». Η κορύφωση των μολύνσεων μοιάζει να έχει περάσει όμως η εμφάνιση νέων υπομεταλλάξεων παραμένει μια πραγματική απειλή. Libération έχει αφιέρωμα στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Ρωτώντας: «Γιατί διδάσκετε;» γεμίζει δεκαέξι σελίδες με μαρτυρίες εκπαιδευτικών που μιλάνε για το επάγγελμά τους, που καμιά φορά υποτιμάται αλλά είναι πάντα σημαντικό. Τέλος, η Le Figaro: «Μπορεί η EDF να σηκώσει τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης;». Αναγκασμένη να αναλαμβάνει το κόστος της ανόδου των τιμών ενέργειας για να ανακουφίζει τους πολίτες, η γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού θα επενδύσει μαζικά στην πυρηνική ενέργεια.
Στη Γερμανία, οι αυξήσεις στις τιμές ανησυχούν τους πολίτες. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ανησυχίες στη Γερμανία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό». Το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει κοντά στο 5%, ενώ καταναλωτικές ενώσεις ζητούν άμεσα δράση. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μια πράξη που θυμίζει εκτέλεση». Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε έλεγχο για την κίνηση στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο. Δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ένας από αυτούς είναι παράνομος κυνηγός. Τέλος, η Die Welt: «Συσσώρρευση ψεμμάτων». Σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Γενική Εισαγγελία μπαίνει στην έρευνα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στην Εκκλησία». Μέσα σε δέκα μέρες πρέπει να έχουν σταλεί από τις τοπικές εισαγγελίες όλες οι υποθέσεις για τις κακοποιήσεις μέσα στους χώρους των εκκλησιών, των σχολείων και κάθε είδους ίδρυμα σχετικό με την Εκκλησία. Και η El Mundo: «Η Καταλωνία θα κατηχήσει τα γυμνάσια στην ‘αντίσταση στην καταπίεση’». Η νέα ιστορία που ετοιμάζεται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην εκμάθηση των ‘ταυτοτήτων’ και της ‘εθνικής χειραφέτησης’. 
Στην Ιταλία, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο Ντράγκι γύρισε». Ο πρωθυπουργός κάνει πρώτη προτεραιότητα τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και ζητά από τους υπουργούς του να του δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα με τις δράσεις τους μέχρι την Τετάρτη. Παράλληλα, ο Σαλβίνι παρατάει την Μελόνι και κάνει ένα νέο κόμμα. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Ταμείο ανάκαμψης, το σημείο καμπής του Ντράγκι». Η Ιταλία έχει 127 στόχους για να εκταμιευθούν 64 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο Ντράγκι κάνει άξονα με τον Μακρόν για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού θα σταματήσει». Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στην εφημερίδα ότι η κατάσταση θα λήξει στις 31 Μαρτίου, όπως προβλέπεται. Αναμένεται να επανέλθει το σύστημα με τα χρώματα στις περιφέρειες, ενώ οι μάσκες στους ανοιχτούς χώρους θα παραμείνουν για άλλες δέκα μέρες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Ντράγκι πιέζει τους υπουργούς του για τα κονδύλια της ΕΕ». Ο πρωθυπουργός θέλει ένα γραπτό χρονοδιάγραμμα εντός δύο ημερών. Παράλληλα, υπάρχει ικανοποίηση για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.
Documento Newsletter