Διεθνής Τύπος: Η Εκκλησία στην Ισπανία πληρώνει φόρους – Οι Γάλλοι μετράνε τις πληγές από την καταστολή Μακρόν

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την Εκκλησία το τέλος των οικονομικών προνομίων». Ο καθολικός θεσμός θα πληρώσει 16 δις ευρώ σε δημοτικά τέλη, όμως συνεχίζει να εξαιρείται από το φόρο ακίνητης περιουσίας. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ θα ζητήσει από τον Σι να μεσολαβήσει στον Πούτιν ώστε να σταματήσει τον πόλεμο και να μην του δώσει όπλα». Ο ισπανός πρωθυπουργός ξεκινά ένα ταξίδι-κλειδί στην Κίνα, για να ενισχύσει τις σχέσεις με το Πεκίνο. Θα «πλασάρει» τις ισπανικές εταιρείες, ώστε να κλείσει το εμπορικό έλλειμμα.   

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τα σωπασμένα στόματα του Μακρονισμού». Η γενίκευση της χρήσης όπλων εναντίον των διαδηλωτών προκάλεσε ουκ ολίγους ακρωτηριασμούς, μέσα στο γενικό κλίμα καταστολής που συνεχίζεται από τα κίτρινα γιλέκα. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα για τα επεισόδια στο Σεντ Σολίν». Με βάση πολλές μαρτυρίες, βίντεο, αεροφωτογραφίες και δεδομένα από τηλεφώνα, η εφημερίδα τεκμηριώνει, λεπτό προς λεπτό, την αστυνομική βιαιότητα στην κοιλάδα που τραυμάτισε σοβαρά δύο διαδηλωτές. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο πληθωρισμός διαταράσσει τις διατροφικές συνήθειες». Η εισβολή στην Ουκρανία, η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών αύξησε το κόστος των προϊόντων. Οι καταναλωτές έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια άνοδο 14,8% των τιμών των τροφίμων το Φεβρουάριο, που είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τέλος, η Le Figaro: «Η Μπορν και τα συνδικάτα: απίθανος ο διάλογος;». Η πρωθυπουργός καλεί τους υπεύθυνους στο μέγαρο Ματινιόν για να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας, αλλά αρνείται να συζητήσει το ζήτημα της συνταξιοδότησης στα 64.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής λαμβάνει παράταση στη UBS μετά τη συγχώνευση». Ο Σέρτζιο Ερμότι θα επιβλέψει την απορρόφηση της Credit Suisse μετά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών για μια συμφωνία διάσωσης. Οι New York Times έχουν τίτλο: «O FDA θα κάνει αντι-οπιοειδές φάρμακο ευρέως διαθέσιμο». Το ρηνικό σπρέι έρχεται για να αναχαιτίσει τους θανάτους από υπερβολική δόση. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το λαθρεμπόριο καυσίμων της Βόρειας Κορέας, οι τριάδες και τα πλοία-φαντάσματα». Η εφημερίδα, με έρευνά της, αποκαλύπτει πώς το οργανωμένο έγκλημα βοήθησε να βρεθεί παράνομο πετρέλαιο και πώς παρακάμφθηκαν οι κυρώσεις. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου σε ένα ασυνήθιστο δημόσιο ρήγμα». Ο αμερικανός πρόεδρος κράτησε αποστάσεις σχετικά με την προωθούμενη δικαστική μεταρρύθμιση του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι γονείς μένουν στο σκοτάδι για το φύλο». Επτά στα δέκα σχολεία δεν ενημερώνουν τους γονείς όταν οι μαθητές αμφισβητούν -ή αλλάζουν- ταυτότητα, σύμφωνα με έκθεση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η κυβέρνηση αψηφά τους ειδικούς με το τεράστιο στοίχημα του εγκλωβισμού άνθρακα». Η κυβέρνηση ποντάρει σε μια τεχνολογία που δεν έχει αποδείξει ακόμα την αποτελεσματικότητά της για να πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Στον Independent διαβάζουμε: «Adieu Γαλλία… Hello Γερμανία!». Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου και της συζύγου του, στο Βερολίνο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με περιβαλλοντική ποινή για χρήση αερίου». Οι έκτακτες εισφορές θα προστεθούν στους λογαριασμούς για την ώθηση των καταναλωτών σε πιο «πράσινες» επιλογές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πνευμονική μόλυνση και καρδιακά προβλήματα, αναρρώνει ο Πάπας». Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι ασταθής. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το σχέδιο για τους μετανάστες». Η επείγουσα κατάσταση των αφίξεων φέρνει συμφωνία με την Τυνησία για τις περιπολίες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σχέδιο ανάκαμψης, κούρσα για τα αχρησιμοποίητα χρήματα». Οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ ο Σαλβίνι λέει ότι θα χρησιμοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κόντρα για το σχέδιο ανάκαμψης και τον νέο κώδικα για τις προμήθειες». Ο Σαλβίνι ζητά να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος έγκρισης μιας προμήθειας, ενώ η αντιπολίτευση περνά στην αντεπίθεση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι εταίροι της κυβέρνησης υπερασπίζονται την αλλαγή στον νόμο για την προστασία του κλίματος». Ο καγκελάριος Σολτς αναφέρει ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ήταν μεγάλη στη Γερμανία. Από την άλλη, ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, λέει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις θερμάστρες αερίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση-φανάρι αντιμετωπίζει νέες συγκρούσεις». Ο συνασπισμός συμφωνεί για την προστασία του κλίματος και τις υποδομές. Από την πλευρά των Πρασίνων το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται, αλλά σύντομα θα μπορούσε να ξαναγίνει καυγάς. Τέλος, η Die Welt: «Οι Πράσινοι αμφισβητούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας της κυβέρνησης». Διαπραγματεύτηκαν 30 ώρες στην επιτροπή συνασπισμού – τώρα απαιτούνται βελτιώσεις.

Ετικέτες