Διεθνής Τύπος: Η Δύση προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της στην Λευκορωσία – Προεδρικές εκλογές «στο σκοτάδι» στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Η Δύση προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της στην Λευκορωσία – Προεδρικές εκλογές «στο σκοτάδι» στην Ιταλία

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ουκρανία εξοπλίζεται με τη βοήθεια της Δύσης». Η κυβέρνηση του Κιέβου δέχεται την στρατιωτική βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά η Γερμανία παραμένει αρνητική στο να δώσει της στήριξή της. Και η El Mundo: «Ο ‘άνθρωπος του Πούτιν’ στην Ουκρανία αποκαλεί ανοησίες τη θεωρία του πραξικοπήματος». Ο πολιτικός που σύμφωνα με τη Βρετανία προοριζόταν να εγκαταστήσει φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία μετά από πραξικόπημα, Γεβχένι Μουράγιεφ, αποκαλεί την όλη υπόθεση «ανοησίες».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Ουκρανία-Λιθουανία: μεγάλη ένταση στα σύνορα». Η μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση της Μόσχας στην Λευκορωσία ανησυχεί όσο ποτέ την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας δεν έχει αποκλιμακώσει την ένταση της κρίσης, στην οποία κύριο ρόλο παίζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Στην Humanité διαβάζουμε: «Σύγχρονη σκλαβιά στο Σαιν Ναζαίρ». Σοκαριστικές μαρτυρίες από τους εργαζόμενους στο λιμάνι της πόλης Σαιν Ναζαίρ στις εκβολές του Λίγηρα στον Ατλαντικό. Έγχρωμοι εργάτες υπομένουν ρατσιστικά και υβριστικά σχόλια για ένα κομμάτι ψωμί. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Λεπέν: μια παραπλανητική εκστρατεία». Στην σκιά του Ερίκ Ζεμούρ που δεν έχει κανένα μιντιακό φίλτρο, η Μαρίν Λεπέν παραμένει ένας κίνδυνος, εκτιμά η εφημερίδα, που κάνει έρευνα για την καμπάνια της ακροδεξιάς υποψήφιας. Τοποθετημένη λανθασμένα σε πιο κεντρώες θέσεις, εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τον δεύτερο γύρο με τον Μακρόν. Τέλος, η Le Figaro: «Το στοίχημα της αγοραστικής δύναμης στην καρδιά των εκλογών». Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι είναι ο υπερασπιστής της αγοραστικής δύναμης των γάλλων, παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του θέτουν προτάσεις.

Στην Ιταλία, η προεδρική εκλογή θα γίνει σήμερα χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ψηφοφορία σε αδιέξοδο». Την Δευτέρα λαμβάνει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σαλβίνι «καίει» την επιλογή του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και επιμένει στην ενότητα της Δεξιάς. Από την πλευρά του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι αποδιοργανωμένο και χωρίς πρόταση για υποψήφιο. Επίσης το Δημοκρατικό κόμμα δίνει λευκή επιταγή. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Προεδρικές εκλογές, σε ψηφοφορία χωρίς συμφωνία». Ο Σαλβίνι δέχεται την απόσυρση του Μπερλουσκόνι  αλλά επιμένει στην ενότητα της Δεξιάς. Ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, λέει ‘όχι’ σε υποψήφιους από την κεντροδεξιά. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Προεδρικές εκλογές: πρώτη ψηφοφορία στο σκοτάδι». Ο Σαλβίνι δεν απαντά στον Λέτα γιατί δεν δέχεται τον Ντράγκι ως πρόεδρο. Τέλος, η Il Messaggero: «Πρόβες διαλόγου μεταξύ Σαλβίνι και Λέτα». Την Δευτέρα στις 15:00 η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου. Το Δημοκρατικό κόμμα και η Λέγκα ανησυχούν παράλληλα και για την κυβέρνηση, ενώ ο Λέτα καλεί τον Σαλβίνι να πει τη γνώμη του για τον Ντράγκι.

Στη Βρετανία, η επικαιρότητα κινείται στο ρυθμό του Partygate. Ο Independent γράφει σχετικά: «Οι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έχουν κρύψει πληροφορίες από την έρευνα». Πηγές της εφημερίδας ισχυρίζονται ότι τα στελέχη έχουν υποστεί εκβιασμό για να μην πουν όσα ξέρουν για το Ρartygate. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι αστυνομικοί της Ντάουνινγκ Στριτ ανακρίνονται από την Γκρέι για τα ‘πάρτι’». Οι καταθέσεις των αξιωματικών που υπηρετούν στην ασφάλεια του πρωθυπουργού θα αποτελέσουν καίριο κομμάτι της έρευνας για τα πάρτι από την ανώτατη δημόσιο υπάλληλο, Σου Γκρέι. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την παροχή αερίου ως όπλο». Η κυβέρνηση φοβάται ότι μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εκτοξεύσει τις τιμές στο αέριο και το πετρέλαιο. Τέλος, ο Guardian: «Ο πρωθυπουργός στη δίνη της ισλαμοφοβίας του Συντηρητικού κόμματος». Ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να κάνει μια ανεξάρτητη έρευνα για την ισλαμοφοβία στο κόμμα του καθώς η πρώην υπουργός, Νουσράτ Γκάνι, λέει της είπαν ότι η «μουσουλμανικότητά» της κάνει τους συναδέλφους της να νιώθουν άβολα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ρωσία ικανή για μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η εικόνα δεν είναι καλή. Παράλληλα, απολύθηκε ο επιθεωρητής του Πολεμικού Ναυτικού για τις δηλώσεις του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.  Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πώς θα ξεπεράσουμε την πανδημία». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σίγουρος ότι με την βοήθεια του κυβερνητικού συνασπισμού, ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, ενώ προειδοποιεί εναντίον μιας πρώιμης χαλάρωσης. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία πρέπει να αφήσει την αυστηρή ενάντια στάση της». Μετά το σκάνδαλο σχετικά με τον αρχηγό του Ναυτικού, οι εκκλήσεις για αποστολή όπλων στο Κίεβο αυξάνουν σε ένταση.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Όμικρον ακυρώνει τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα». Τα κέντρα υγείας στις ΗΠΑ λένε στους εργαζόμενους με κορονοϊό να δουλέψουν κανονικά, ακόμα και αν είναι μεταδοτικοί. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Περιορισμοί για τον κορονοϊό στην Ασία και τον Ειρηνικό ωκεανό». Η Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα την Κυριακή εξαιτίας της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ακύρωσε και τον γάμο της, λέγοντας ότι «έτσι είναι η ζωή». Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Οι ΗΠΑ λέει στις οικογένειες των μελών της πρεσβείας να φύγουν από την Ουκρανία». Ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην Ευρώπη σε απάντηση των απειλών της Ρωσίας. Τέλος, οι New York Times: «Οι φτωχές χώρες χάνουν τους καλύτερους νοσηλευτές από τις πλούσιες». Η μετανάστευση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθού θέτει ηθικά διλήμματα.

Ετικέτες

Documento Newsletter