Διεθνής Τύπος: Η ανταρσία της Βάγκνερ και οι συνέπειες – Το ακροδεξιό AfD κερδίζει περιφέρεια στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Η ανταρσία της Βάγκνερ και οι συνέπειες – Το ακροδεξιό AfD κερδίζει περιφέρεια στη Γερμανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ποιον οφελεί η ανταρσία του Πριγκόζιν;». Επηρεασμένος από την εξέγερση του αρχηγού της Βάγκνερ, ο Πούτιν θα μπορούσε, παραδόξως, να βγει ενισχυμένος. Στη Libération διαβάζουμε: «Πριγκόζιν, ο προδότης του Κρεμλίνου». Ο αρχηγός της Βάγκνερ, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, αμφισβήτησε με τρόπο χωρίς προηγούμενο το σύμμαχό του Πούτιν, βαδίζοντας προς τη Μόσχα, πριν αποχωρήσει μυστηριωδώς. Τέλος, η Le Figaro: «Η ανταρσία που έκανε τον Πούτιν να τρέμει». Η άμεση πρόκληση του Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο ήταν σύντομη αλλά άφησε το ρώσο πρόεδρο πληγωμένο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πολιτικός του AfD εξελέγη περιφερειακός διοικητής». Το AfD κέρδισε για πρώτη φορά πολιτειακές εκλογές. Στη tageszeitung διαβάζουμε: «Η ανταρσία της Βάγκνερ ακυρώθηκε». Κανένα πραξικόπημα στη Ρωσία για την ώρα: Η Βάγκνερ έβαλε τέλος στην πορεία προς τη Μόσχα και την κατάληψη του Ροστόφ. Το Κρεμλίνο ανακοινώνει την ατιμωρησία του αφεντικού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Εικασίες του κόσμου για τις συνέπειες για τον Πούτιν και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τέλος, η Die Welt: «Η εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν απειλείται όσο ποτέ άλλοτε». Η εξέγερση αποκαλύπτει ρωγμές στο ρωσικό σύστημα. Δεν είναι σαφές τι σχεδιάζει ο Πριγκόζιν στην εξορία στη Λευκορωσία. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ανταρσία βάζει τον Πούτιν σε αδύναμη θέση». Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο αρχηγός της Βάγκνερ μένουν σιωπηλοί μετά τη συμφωνία για αποχώρηση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο μεγάλος νικητής της σύγκρουσης Κρεμλίνου-Βάγκνερ; Ο δικτάτορας της διπλανής πόρτας». Ο Λουκασένκο, διεκδικώντας το ρόλο εκείνου που σταμάτησε την ανταρσία, ανεβαίνει σε στάτους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ακυρωμένη εξέγερση της Βάγκνερ απογυμνώνει τις ρωγμές στην εξουσία του Πούτιν». Ο Πριγκόζιν οδεύει στη Λευκορωσία, ενώ ο Μπλίνκεν θεωρεί ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα. Η Κίνα στηρίζει τη ρωσική σταθερότητα. Τέλος η Washington Post: «Η ρωσική κρίση ρίχνει αμυδρό φως στον Πούτιν». Ο πολέμαρχος της Βάγκνερ χαιρετίζεται σαν ήρωας, ενώ η εξουσία και το που βρίσκεται ο πρόεδρος είναι άγνωστα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ετοιμαστείτε για την πτώση του Πούτιν, λένε στη Βρετανία». Διπλωμάτες ετοιμάζονται για περισσότερη αταξία μετά την ανταρσία. Μυστήριο για τον Πριγκόζιν και τους επικεφαλής της άμυνας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η ανταρσία της Βάγκνερ αποκαλύπτει ρωγμές στην εξουσία του Πούτιν, λένε οι ΗΠΑ». Μια μέρα μετά την ανταρσία που σχεδόν προκάλεσε εμφύλιο, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Έλτον νιώθει την αγάπη στο Γκλάστονμπερι». Ο θρύλος της ποπ κάνει την τελευταία του εμφάνιση στη Βρετανία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το τέλος της αστεγίας είναι το έργο της ζωής μου, λέει ο πρίγκιπας». Ο Γουίλιαμ θα κάνει τουρνέ στη χώρα καθώς αποκαλύπτει το σχέδιο για να δώσει ασφαλές κατάλυμα σε όσους το χρειάζονται.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρώσικη ρουλέτα». Η ένοπλη ανταρσία που κράτησε 36 ώρες έχει ανοίξει ρήγματα στο Κρεμλίνο. Ο στρατιωτικός μηχανισμός κοντράρεται με τον Πούτιν για τις νέες ισορροπίες και το μέλλον του πολέμου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τώρα ανοίγουμε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία». Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι: το πρώτο βήμα γίνεται στη σύνοδο του Βίλνιους. Η ανταρσία του Πριγκόζιν ανοίγει ρήγματα στη ρωσική εξουσία, εκτιμά ο Μπλίνκεν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πραξικόπημα στη Ρωσία, ο Μπάιντεν ήξερε». Οι ΗΠΑ και το Κρεμλίνο ήξεραν από πριν το σχέδιο των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν επενέβη, ενώ το Κίεβο προχωρά, φοβούμενο τώρα μια επίθεση από τη Λευκορωσία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Δεν κινδυνεύει το κεφάλι των Ρώσων ανταρτών». Χάθηκαν τα ίχνη του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία, ενώ η αυτοκρατορία του Πούτιν παραπαίει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ανταρσία της Βάγκνερ αποκαλύπτει τις ρωγμές στο Κρεμλίνο». Η Ρωσία αίρει τις κατηγορίες απέναντι στον αρχηγό της μισθοφορικής εταιρείας. Και η El Mundo: «Η ευπάθεια του Πούτιν ενθαρρύνει την Ουκρανία στην πρώτη γραμμή». Η αδυναμία του στον Πριγκόζιν, ο οποίος είναι άγνωστο πού βρίσκεται, εκλαμβάνεται ως πλεονέκτημα για τη Δύση.

Ετικέτες

Documento Newsletter