Διεθνής Τύπος: Η ακρίβεια «πνίγει» τη Βρετανία – Διπλωματική επίθεση της ΕΕ στη Λατινική Αμερική

Διεθνής Τύπος: Η ακρίβεια «πνίγει» τη Βρετανία – Διπλωματική επίθεση της ΕΕ στη Λατινική Αμερική

Στη Βρετανία, o Guardian έχει τίτλο: «Η κρίση του κόστους διαβίωσης ‘θα παγιδεύσει 45 εκατομμύρια σε φτώχεια καυσίμων’». Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Υόρκης, τα δύο τρίτα των βρετανών πολιτών δεν θα μπορούν να αγοράσουν καύσιμα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους εξαιτίας της αχαλίνωτης ακρίβειας. Oι Times γράφουν: «H γενιά του κορονοϊού αντιμέτωπη με την πανεπιστημιακή απόρριψη». Οι δύσκολες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να αφήσουν εκτός 40.000 μαθητές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία έχει τον χειρότερο πληθωρισμό στους G7». Οι καταναλωτές είναι υπό πίεση καθώς οι λογαριασμοί αυξάνονται και τα κόμιστρα των σιδηροδρόμων αναμένεται να ακριβύνουν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H EE ετοιμάζει ένα σχέδιο για να φρενάρει την Κίνα και τη Ρωσία στην Λατινική Αμερική». Ένα εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν προειδοποιεί για την απώλεια επιρροής στην περιοχή. Το Πεκίνο έχει πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες διείσδυσης τα τελευταία χρόνια και η Ρωσία έχει αυξημένη επιρροή. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια εμπορική και διπλωματική αντεπίθεση μέσα στο 2023. Και η El Mundo: «Ραγίζει ο αυτονομισμός λόγω της «άθλιας» χρήσης της επίθεσης της 17ης Αυγούστου». Η αρχηγός των Junts, Λάουρα Μποράς, προσυπογράφει το μποϊκοτάζ και τις ύβρεις στα θύματα. Το ERC και το κόμμα της αποκηρύσσουν την πρώην πρόεδρο της Βουλής, ενώ ο Κάρλες Πουτζντεμόν επιμένει «να μάθει την αλήθεια». 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ξεπερνά το 10%, οδηγώντας την αύξηση σε όλη την Ευρώπη». Ο πληθωρισμός έφτασε το διψήφιο ποσοστό τον Ιούλιο και αναμένεται να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα μέχρι το τέλος του έτους, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και απειλώντας με μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι αστοχίες του CDC προκαλούν αντιδράσεις και αλλαγές». Τα λάθος βήματα που έκανε ο οργανισμός πρόληψης ασθενειών στην πανδημία αναγκάζουν την διευθύντριά του, Ροσέλ Γουαλένσκι, να υποσχεθεί αλλαγές για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινωνίας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O πληθωρισμός στη Βρετανία απογειώνεται πάνω από το 10% για πρώτη φορά σε σαράντα χρόνια». Ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ο μεγαλύτερος στους G7 και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κορύφωση στο 13%.  

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται τις συνέπειες του πολέμου». Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για ρωσική κατασκοπεία και πιθανές ενέργειες δολιοφθοράς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι δεξιοί θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση». Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος παρατηρεί ότι δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος προσπαθούν να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει με περαιτέρω πακέτο στήριξηςΤέλος, η Die Welt: «Τα κρατίδια αυξάνουν την πίεση για το πακέτο στήριξης». Ενεργειακή κρίση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος και να επιδοτήσει εισιτήρια.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αντιεμβολιαστική Δεξιά». Ο Λέττα εναντίον της Λέγκας και των Αδερφιών της Ιταλίας μετά την επίθεση στον ιολόγο Κρισάντι: εάν κυβερνούσαν το 2020, θα είχαμε χιλιάδες περισσότερα θύματα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Υπόθεση Κρισάντι, ο κορονοϊός προσβάλει τις κάλπες». Φιλονικία για την υποψηφιότητα του ιολόγου με το Δημοκρατικό κόμμα. Ο Σαλβίνι τον αποκάλεσε «ειδικό στα κουνούπια» ενώ ο Λέττα απάντησε ότι «με σένα θα είχαμε 300 χιλιάδες νεκρούς» από την πανδημία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δικαιοσύνη και επιδόματα, ιδού το σχέδιο». Ο Μπερλουσκόνι ξαναρίχνει στο τραπέζι την μη εφεσιμότητα των ποινών σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ενώ η Μελόνι θέλει να διατηρήσει το επίδομα στήριξης μόνο για τους φτωχούς και τους άνω των 60. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μάχη για την Δικαιοσύνη και τον ιό». O Μπερλουσκόνι θέλει να προστατέψει τις αθωωτικές αποφάσεις από τις εφέσεις ενώ η Μελόνι θεωρεί χρεοκοπημένο το σύστημα των επιδομάτων στήριξης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φρούτα και λαχανικά: η άδικη τιμή». Αύξηση των τιμών στη λαϊκή αγορά κατά 11% μέσα σε ένα χρόνο. Καταναλωτές και παραγωγοί συγκρούονται ενώ οι μεγάλοι διανομείς είναι ολοένα και πιο «λαίμαργοι». Στη Libération διαβάζουμε: «Γαλλικά αρώματα: η επιστροφή στο λίπος». Οι γίγαντες της πολυτέλειας επανεπενδύουν το κεφάλαιό τους στην παραγωγή λουλουδιών. Η μετατόπιση αυτή δεν είναι ευνοϊκή για όλους τους τομείς του κλάδου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ξηρασία: η σοδειές υποφέρουν». Η μισή βόρεια Γαλλία, που δεν έχει συνηθίσει σε αυτά τα φαινόμενα, έχει επηρεαστεί ιδιαιτέρως, αφού τα κύματα καύσωνα εκθέτουν την χλωρίδα σε ασθένειες και παρασιτικά έντομα. Τέλος, η Le Figaro: «Πώς η Γαλλία θέλει να πετύχει το στόχο του ενός εκατομμυρίου μαθητευομένων». Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την εναλλακτική μάθηση προτεραιότητα για να μπορέσει να βάλει στην αγορά εργασίας τους νέους. Αναμένεται μια αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης, που θεωρείται πολύ ακριβό. 

Ετικέτες

Documento Newsletter