Διεθνής Τύπος: Η αιματοχυσία των αμάχων στην Ουκρανία συνεχίζεται – 17 δισ. δολάρια η περιουσία των φίλων του Πούτιν

Διεθνής Τύπος: Η αιματοχυσία των αμάχων στην Ουκρανία συνεχίζεται – 17 δισ. δολάρια η περιουσία των φίλων του Πούτιν

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ρωσικές βόμβες σκεπάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα και την παραθαλάσσια πόλη». Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρώπη, και ειδικότερα η Γερμανία, σπεύδει να προσφέρει δουλειά στα εργοστάσιά της σε πρόσφυγες. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ρωσία πιέζει με ανελέητες επιθέσεις». Οι δυνάμεις της Ρωσίας βομβαρδίζουν περιοχές όπου υπάρχουν άμαχοι καθώς το Κίεβο αρνείται την απαίτηση της Μόσχας να παραδώσει τη Μαριούπολη. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Πάουελ σηματοδοτεί μια πιο επιθετική σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής». Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, προκαλώντας πτώση των μετοχών και μόνο με την πρόθεσή του αυτή να “ακριβύνει” το χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία.

 Στη Βρετανία, ο Guardian αποκαλύπτει την περιουσία των ρώσων ολιγαρχών που συνδέονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν: «Αποκάλυψη: περιουσιακά στοιχεία αξίας $17 δις σε όλο τον κόσμο συνδέονται με Ρώσους που λέγεται ότι έχουν δεσμούς με τον Πούτιν». Τα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν σπίτια, γιωτ, αεροπλάνα και offshore λογαριασμούς. Οι Times γράφουν: «Ο Πούτιν απειλεί αμάχους για να σπάσει το ηθικό της Μαριούπολης». Η Ρωσία απειλεί τους κατοίκους με στρατιωτικά δικαστήρια. Η Ουκρανία μάχεται για όλο τον κόσμο, λέει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Ρωσία ισοπεδώνει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο». Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ από το σημείο που έπεσε ο πύραυλος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το ‘σούπερ-γιωτ’ του Πούτιν αντιμέτωπο με κατάσχεση». Το σκάφος των £500 εκατομμυρίων ελλιμενίστηκε στην Ιταλία και μπορεί να δεχθεί κυρώσεις καθώς αποκαλύφθηκε ότι το προσωπικό του ανήκει στην μυστική υπηρεσία της Ρωσίας.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η ακροδεξιά και ο Πούτιν: Ενθουσιασμός». Σαγηνεμένοι από τον αυταρχισμό του επικεφαλής του Κρεμλίνου, η Μαρίν Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ και άλλοι διατηρούν δεσμούς πολιτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς με το καθεστώς στη Ρωσία.

Η Libération κυκλοφορεί με ολοσέλιδη φωτογραφία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γράφοντας: «Ο ασταμάτητος». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην ηθοποιός έχει μεταμορφωθεί σε ηγέτη πολέμου. Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δέχτηκε κριτική για την έλλειψη εμπειρίας του, τώρα απευθύνεται σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου. Ο ουκρανός πρόεδρος έχει γίνει το σύμβολο της αντίστασης της χώρας του, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Στην Ουκρανία, η κινητοποίηση ενός στρατού πολιτών». Η εφημερίδα μεταφέρει ρεπορτάζ από το Τσερκάσι όπου όπως σε όλη τη χώρα, χιλιάδες Ουκρανοί εμπλέκονται ενεργά στην άμυνα της πόλης κόντρα στις ρωσικές δυνάμεις. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στους αμάχους». Μετά το σφυροκόπημα της Μαριούπολης και του Χαρκόβου, ο βομβαρδισμός ενός εμπορικού κέντρου τη Δευτέρα στο Κίεβο σημαίνει την κλιμάκωση των επιθέσεων έναντι των αμάχων στην Ουκρανία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μπέρμποκ ζητά ‘αερογέφυρα’ για την υποδοχή Ουκρανών». Κάθε χώρα της ΕΕ υποτίθεται ότι δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ουκρανών προσφύγων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι χώρες της ΕΕ στέλνουν περισσότερα όπλα». Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγορεί τη Ρωσία για μαζικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, με μια αερομεταφορά αλληλεγγύης, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ θέλει να φροντίσει όσους Ουκρανούς έχουν τραπεί σε φυγή. Τέλος, η Die Welt: «Ο Χάμπεκ αναζητά τη σωστή ενέργεια». Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εργάζεται για την εκκίνηση συγκεκριμένων πιλοτικών έργων υδρογόνου, με την ελπίδα να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν επιδίδεται επιμελώς στην καταστροφή πόλεων». Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ένα εμπορικό κέντρο στο Κίεβο και κατοικημένες περιοχές. Η ΕΕ θεωρεί “άμεση απειλή” τη Μόσχα. Και η El Mundo: «Ο Αλμπάρες αποφεύγει τώρα να διευκρινίσει αν προειδοποίησε την Αλγερία για την παράδοση της Σαχάρα». Η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στάσης της Ισπανίας σχετικά με το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρα, που πλέον συμφωνεί με το Μαρόκο για την επικυριαρχία του στην περιοχή. Η παραδοσιακά συντηρητική εφημερίδα κάνει λόγο για «προδοσία», αφού η Ισπανία ήταν υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που υπήρξε στο παρελθόν ισπανική αποικία. Η Αλγερία, που ήταν και αυτή υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρα, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μαδρίτη, και ο υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, επικρίνεται για την έλλειψη πρόνοιας σχετικά με την ενημέρωση της βορειοαφρικανικής χώρας.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες». Μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυξάνονται οι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τις μάχες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία ως όπλο εναντίον της Ευρώπης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: περισσότερα όπλα στην Ουκρανία». Βόμβες στην Οδησσό, η πολιορκία της Μαριούπολης δε λέει να σταματήσει. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Επίθεση από τον ουρανό». Οι πύραυλοι του Πούτιν προκαλούν μακελειό σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αεροπορικές επιδρομές, μια ολοκληρωτική σύγκρουση». Νεκροί στο Κίεβο, εξάντληση στη Μαριούπολη.

Documento Newsletter