Διεθνής Τύπος: Γολγοθάς των ηλικιωμένων γυναικών στη Γαλλία – Διαδηλώσεις και στη Ρώμη

Διεθνής Τύπος: Γολγοθάς των ηλικιωμένων γυναικών στη Γαλλία – Διαδηλώσεις και στη Ρώμη

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ενδοοικογενειακή βία: Ο Γολγοθάς των ηλικιωμένων γυναικών». Στη Γαλλία, το 21% των γυναικοκτονιών αφορά σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι επιθέσεις σε γυναίκες, οι οποίες είναι συχνά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, μπορούν να κρατήσουν ακόμα και μια ολόκληρη ζωή, σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο ηθοποιός Σοφιάν Μπενασέρ κατηγορούμενος για βιασμό: το σκάνδαλο των ‘Αμυγδαλιών’». Πλειάδα θυμάτων μιλά στην εφημερίδα, ενώ γίνεται έρευνα μέσα σε κλίμα ομερτά. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενέργεια: η μαρκίζα της βοήθειας για ανακαίνιση». Σημαντική για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, η θερμική ανακαίνιση των σπιτιών έρχεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα του συστήματος δημοσίων επιδοτήσεων. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα». Τα σύνορα της ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό αφού οι παράνομες αφίξεις καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2015, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι γυναίκες σταματούν τη σφαγή». Τη μέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών η Γερουσία δρομολογεί ένα νόμο για τις γυναικοκτονίες που θα περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα. Υπάρχουν όμως πολλά συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή της βίας που παρέμειναν για χρόνια χωρίς πλήρη εφαρμογή. Στη La Stampa, που έχει στο πρωτοσέλιδό της μια γυναίκα που φορά ένα μαντήλι στο οποίο γράφει “ούτε μία λιγότερη”, διαβάζουμε: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Το έργο της καλλιτέχνιδας του δρόμου Laika 1954, που εκτέθηκε χθες στη Ρώμη και κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, είναι αφιερωμένο στις γυναίκες θύματα βίας και στην πομπή του nonunadimeno (ούτε μία λιγότερη) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην πρωτεύουσα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αν κάνεις κατάχρηση εξουσίας, αλλάζεις». Η Μελόνι βοηθά τους δημάρχους: ο φόβος της υπογραφής πράξεων για προσφυγές μπλοκάρει τη χώρα . Τέλος, η Corriere della Sera: «Περισσότερες προστασίες για τους δημάρχους ». Η Μελόνι λέει: ελέγξτε την κατάχρηση εξουσίας και ενημερώστε το ταμείο ανάκαμψης.  

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Το μακελειό αφήνει άδειες καρέκλες στις Ευχαριστίες». 606 μαζικές επιθέσεις στις ΗΠΑ έχουν γίνει το 2022, ενώ μόνο το Νοέμβριο έχουν σημειωθεί 33 επιθέσεις. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι η Ουκρανία θα τιμωρήσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο δίκτυο ενέργειας». Επίσης, ο ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αποκλείεται να συμφωνήσει σε παραχώρηση εδάφους. Η Wall Street Journal γράφει: «Η κατάρρευση του FTX εξάλειψε τους φιλανθρωπικούς στόχους του ιδρυτή του». Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ έλεγε ότι ήθελε να εξαλείψει τους πολέμους και τις πανδημίες με τον ραγδαία αυξανόμενο πλούτο του, αλλά μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ίδρυσε, οι ευγενείς αυτοί στόχοι θα μείνουν ευσεβείς πόθοι. Τέλος η Washington Post: «Ο Αμαζόνιος εξαφανίζεται: Στο αποψιλωμένο τροπικό δάσος, περιμένουν απεγνωσμένα για νερό». Εκατομμύρια έρχονται αντιμέτωποι με ένα θερμότερο, ξηρότερο τοπίο, όπου τα όρια μπορεί να έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι ξένοι φοιτητές αντιμέτωποι με αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια». Η κυβέρνηση διερευνά σχέδια να περιορίσει την είσοδο στα κορυφαία πανεπιστήμια για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι βουλευτές προτρέπουν να γίνουν έρευνες στα συμβόλαια για προστατευτικό εξοπλισμό μετά τις αποκαλύψεις για τη Μόουν». Στον Independent διαβάζουμε: «Σύστημα υπό κατάρρευση αφήνει 140.000 να περιμένουν άσυλο». Οι αιτήσεις ασύλου έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τις τριπλάσιες από όσες υπήρχαν την ίδια περίοδο το 2019. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον και η Τρας σχεδιάζουν ανταρσία». Οι πρώην πρωθυπουργοί προκαλούν την εξουσία του Σούνακ απαιτώντας να σταματήσει η απαγόρευση των αιολικών πάρκων στο έδαφος της χώρας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο». Ανεβαίνει ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ΚρίστιανΛίντνερ σημειώνει ότι «η προσεκτική αισιοδοξία είναι κατάλληλη». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Βαρσοβία εκνευρίζει το Βερολίνο». Η κυβέρνηση της Πολωνίας προχωρά με αντιαεροπορική πρόταση: Οι γερμανικοί πύραυλοι «Patriot» δεν πρέπει να πάνε στην Πολωνία, αλλά στην Ουκρανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αιφνιδιάζεται, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Η Ουκρανία θέλει όπλα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία». Μετά από νέες επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, το Κίεβο περιμένει με ανησυχία τον χειμώνα. Η χώρα χρειάζεται την ικανότητα να εξαλείψει τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο ρωσικό έδαφος, αναφέρει το κείμενο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι εργαζόμενοι θα έχουν πέντε ημέρες το χρόνο για να φροντίσουν τα μέλη της οικογένειας». Ο νόμος θα επεκτείνει την ενίσχυση των 100 ευρώ σε μητέρες παιδιών έως τριών ετών. Και η El Mundo: «Από 500 ευρώ σε 200 σε ένα χρόνο… το ‘κρυπτοκράχ’ παγιδεύει τους επενδυτές». Οι πλατφόρμες αυξάνουν τις προσφορές για να σταματήσουν τη φυγή των αποταμιευτών. 

Ετικέτες

Documento Newsletter