Διεθνής Τύπος: Γκρίνια στη Γερμανία για την αδράνεια Σολτς σχετικά με την Ουκρανία – Σφοδρή ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

Διεθνής Τύπος: Γκρίνια στη Γερμανία για την αδράνεια Σολτς σχετικά με την Ουκρανία – Σφοδρή ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς δεν βλέπει αποτυχία στη στήριξη της Ουκρανίας». Ο γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει ότι και «άλλα κράτη κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα», στην απόφαση δηλαδή να μη σταλούν βαρέως τύπου όπλα. Παράλληλα, η διαμάχη στο Βερολίνο για τα όπλα μαίνεται, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Δύση παρέχει περισσότερα βαρέα όπλα». Ο καγκελάριος Σολτς ανακοινώνει περαιτέρω υποστήριξη μαζί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν τον οπλισμό που η Γερμανία δεν έχει ακόμη διαθέσει. Τέλος, η Die Welt: «Οι επιπλέον κυρώσεις για το φυσικό αέριο πλησιάζουν. Η Αυστρία εξετάζει τώρα και την πρόταση του Μάριο Ντράγκι, ενώ η Γερμανία είναι εναντίον της μέχρι στιγμής.

 Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Ρωσία επιδίδεται σε μια σφοδρή επίθεση στα ανατολικά». Η Μόσχα έχει σκοπό να πάρει το Ντονμπάς, ενώ οι ουκρανοί πολίτες είναι παγιδευμένοι καθώς οι συνομιλίες για δημιουργία ασφαλούς εξόδου τους δεν καρποφορούν. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι Ουκρανοί φεύγουν από τις ανατολικές πόλεις καθώς οι ρωσικές μονάδες προχωρούν». Οι ουκρανικές αρχές βιάζονται να εκκενώσουν τους εναπομείναντες πολίτες από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ καθώς η Ρωσία ξεκινά τη νέα επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ρωσία επιτίθεται με σφοδρότητα καθώς πιέζει να καταλάβει το Ντονμπάς». Συγκεντρώσεις των ρωσικών δυνάμεων μετά την αποτυχία της στρατηγικής των αστραπιαίων επιθέσεων. Τέλος, οι Financial Times: «Το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% καθώς ο πόλεμος βουλιάζει τις ελπίδες για ανάκαμψη». Οι χώρες που είναι κοντά στην Ουκρανία είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο. Παράλληλα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός βάζει δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ιστορική απόφαση κατά της Deliveroo». Η διαδικτυακή πλατφόρμα διανομής προϊόντων καταδικάστηκε να καταβάλει μέγιστη αποζημίωση 375.000 ευρώ για «κρυφή εργασία». Στη Libération διαβάζουμε: «Αυτή τη φορά μιλάμε για την οικολογία;». Το περιβάλλον, που ήταν ο μεγάλος απών από την προεκλογική καμπάνια, πρέπει να έχει θέση στο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων αυτή την Τετάρτη, όπου θα αναμετρηθούν το ανεπαρκές πρόγραμμα του Μακρόν και οι ανησυχητικές προτάσεις της Λεπέν. Η Le Monde έχει τίτλο: «Ουκρανία: η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της για να καταλάβει το Ντονμπάς». Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι έχει κάνει δεκάδες επιθέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ πόλεις στην περιοχή στερούνται το νερό, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των βομβαρδισμών. Τέλος, η Le Figaro: «Ήρθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ Μακρόν και Λεπέν». Οι δύο φιναλίστ των προεδρικών εκλογών έρχονται αντιμέτωποι αυτή την Τετάρτη το βράδυ, σε ένα ραντεβού κρίσιμο και καλά προετοιμασμένο, πέντε χρόνια μετά από την πρώτη τους μονομαχία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία καταργεί τις μάσκες». Η εφημερίδα εκτιμά ότι το τέλος της χρήσης της μάσκας συμβολίζει την έξοδο από την πανδημία. Οι μόνοι χώροι που θα είναι υποχρεωτική η μάσκα θα είναι στα μέσα συγκοινωνίας και τα υγειονομικά κέντρα. Και η  El Mundo: «Η Μόσχα εξαπολύει μια ‘κόλαση’ βομβαρδισμών για να κερδίσει το Ντονμπάς». Ο στρατός της Ρωσίας επιβεβαιώνει τη μαζική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ οι τοπικές δυνάμεις αντιστέκονται στην Ουκρανία χάρη στα τούνελ που φτιάχτηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Βροχή από φωτιά». Μετά από ένα μπαράζ βομβαρδισμών οι Ρώσοι προχωρούν στο Ντονμπάς πιέζοντας τους Ουκρανούς να παραδοθούν. Παράλληλα, στη Μαριούπολη γίνονται μάχες για τον έλεγχο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι Τσετσένοι στρατιώτες έχουν εισβάλλει στο καταφύγιο του εργοστασίου. Η La Stampa έχει τίτλο: «Οι στάχτες της Μαριούπολης». Η πολιορκία των δυνάμεων του Κρεμλίνου στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ συνεχίζεται ενώ λέγεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 300 άμαχοι κάτω από τα χαλάσματα, ενώ υπάρχουν και πολλά παιδιά. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Πολιορκία στο οχυρό». Βροχή από βόμβες εναντίον του καταφυγίου του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη όπου οι ουκρανοί κρατάνε ακόμα αντίσταση. Έκκληση γίνεται για να σωθούν τα παιδιά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μαριούπολη, βόμβες σε όσους αντιστέκονται». Ρωσικό τελεσίγραφο: παραδοθείτε και βγείτε από τη χαλυβουργία. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει στους συμμάχους: κι άλλες κυρώσεις στη Μόσχα, περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τόριδες βουλευτές καλούνται να μπλοκάρουν την έρευνα στον Τζόνσον». Ο βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει εντολή στους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να μπλοκάρουν την έρευνα για τις κατηγορίες ότι είπε ψέματα στη Βουλή για τα πάρτι εν μέσω lockdown. Στο Guardian διαβάζουμε: «’Ένας άνθρωπος χωρίς ντροπή’: ο πρωθυπουργός κατασπαράσσεται για τα πάρτι». Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, εξαπολύει μύδρους κατά του Τζόνσον ενώ παλιά στελέχη των Συντηρητικών καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εξαιτίας του προστίμου για τα πάρτι». Ενώ ο Τζόνσον αντιμετωπίζει μια ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Γερμανία απομονωμένη καθώς η Δύση στέλνει βαρέα όπλα». Ο Σολτς αρνείται να συμβάλει στη στη διεθνή συμμαχία που επανατροφοδοτεί την Ουκρανία για να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Documento Newsletter