Διεθνής Τύπος: Γκρίνια για τη συγχώνευση UBS-Credit Suisse – Στην κόψη του ξυραφιού η γαλλική κυβέρνηση

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Χάμπεκ: Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα μπορεί να αντέξει». Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν βλέπει ότι η μεγάλη κρίση σε ΗΠΑ και Ελβετία θα έχει αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα της Γερμανίας. Οι κεντρικές τράπεζες συμφωνούν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο». Σύμφωνα με την IPCC, τα τρέχοντα μέτρα προστασίας του κλίματος δεν επαρκούν για να σταματήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για παραίτηση, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Η συγχώνευση ελβετικών τραπεζών αναστατώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αποταμιευτές και οι δανειολήπτες μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η εξαφάνιση των ομολόγων της Credit Suisse απειλεί την αγορά $250 δισ». Η συγχώνευση με τη UBS θα εξαφανίσει τα επισφαλέστερα ομόλογα της τράπεζας, περί τα 16 δις ελβετικά φράγκα, και ταρακουνά την αγορά τραπεζικού χρέους. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στο ταξίδι στη Ρωσία, ο Σι χαιρετίζει τους δεσμούς με τον Πούτιν». Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν “χορογραφημένη”, εκτιμά η εφημερίδα, ώστε να υποτιμηθεί το θέμα της Ουκρανίας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο δια της βίας ‘γάμος’ Credit Suisse και UBS προκαλεί την οργή των ομολογιούχων». Η ελβετική κυβέρνηση δέχεται επίθεση, ενώ οι ελεγκτικές αρχές δέχονται πιέσεις. Η συμφωνία ανατρέπει τις προτεραιότητες των επενδυτών, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Ο Πούτιν ανταλλάσσει αβροφροσύνες με τον Σι». Οι δύο ηγέτες συμφωνούν στην αντίθετη στάση τους απέναντι στη Δύση.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η σάπια Μητροπολιτική αστυνομία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού». Κακοποιητές μπορεί ακόμα να κρύβονται ακόμα στο σώμα, το οποίο είναι γεμάτο με μισογυνισμό, ομοφοβία και ρατσισμό, σύμφωνα με έκθεση της βαρώνης Κέισι. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ρατσιστική, μισογύνικη και ομοφοβική- η καταδικαστική ετυμηγορία για την ΜΕΤ». Η εμπιστοσύνη του κοινού στην αστυνομία καταρρέει, λέει η έκθεση που παραγγέλθηκε μετά το θάνατο της Σάρα Έβεραρντ. Στον Independent διαβάζουμε: «Πόσοι περισσότεροι βιαστές και δολοφόνοι είναι στη Μητροπολιτική αστυνομία;». Η αστυνομική δύναμη είναι θεσμικά ρατσιστική, μισογυνιστική και ομοφοβική σύμφωνα με την έκθεση Κέισι, η οποία δεν αποκλείει την επανάληψη ενός εγκλήματος όπως ο βιασμός και η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Μητροπολιτική αστυνομία είναι σεξιστική, ρατσιστική και διαλυμένη». Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού κι έχει ανάγκη μια ολική αναδιοργάνωση, σύμφωνα με έρευνα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τζεντιλόνι επιμένει στην ανάπτυξη: “Η προτεραιότητα είναι το σχέδια ανάκαμψης”». Στην εκδήλωση για τις οικονομικές υποθέσεις του μπλοκ, ο επίτροπος της ΕΕ προειδοποιεί: Η Ιταλία θα πρέπει να φροντίσει για την ανάκαμψη αντί για το flat tax. O διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας λέει ότι χρειάζονται επείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ διαβεβαιώνει ότι το η Ιταλία είναι ασφαλής απέναντι στη μετάδοση του κινδύνου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σι στον Πούτιν, ενώ η ειρήνη παραμένει πολύ μακριά». Η επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο: πράσινο φως για την τρίτη θητεία του Ρώσου προέδρου. Η Μόσχα στον Κινέζο ηγέτη: ενδιαφέρον το σχέδιό σας για την Ουκρανία. ΗΠΑ: Το Πεκίνο δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί, δίκαιη βοήθεια για όλους». Μερική επιστροφή στις χρεώσεις συστήματος, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάταγμα εντός της εβδομάδας. Τιμές με βάση την κατανάλωση, με αυξανόμενα ποσά. Αέριο: η τιμή πέφτει, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια, κατά 20%. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σι-Πούτιν, πάγος στις ΗΠΑ». Ο ρώσος πρόεδρος ενδιαφέρεται για το σχέδιο ειρήνης που κομίζει ο Σι, ενώ η Ουάσινγκτον τηρεί επιφυλακτική στάση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Δε μπορεί να σταθεί». Η κυβέρνηση ξέφυγε από την πρόταση δυσπιστίας με δυσκολία. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και οι υπουργοί της είναι περισσότερο από ποτέ ευάλωτοι, ενώ η μάχη για τις συντάξεις συνεχίζεται. Στη Libération διαβάζουμε: «Ελιζαμπέτ Μπορν: Σωσμένη αλλά ηττημένη». Η απόρριψη για 9 ψήφους της πρότασης μομφής ενάντια στην κυβέρνηση τη Δευτέρα έχει φέρει ουσιαστικά την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση, η οποία έχει βυθιστεί στην κρίση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μετά το 49.3, μια νέα εβδομάδα εντάσεων». Μετά την απόφαση για έγκριση δίχως ψηφοφορία του νόμου για τις συντάξεις, το παλάτι των Ηλυσίων ετοιμάζεται για εντάσεις καθώς τα σωματεία έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα. Τέλος, η Le Figaro: «Και τώρα, τι μπορεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν». Καθώς η κυβέρνηση ξεφεύγει από την πρόταση μομφής με εξαιρετική δυσκολία, ο γάλλος πρόεδρος ξεκινά ένα γύρο διαβουλεύσεων για να βρει απαντήσεις στην κρίση και να σώσει τη θητεία του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μακρόν ξεφεύγει με δυσκολίες από την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του». Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εγκρίνεται, αφού για  εννέα ψήφους η κυβέρνηση δεν έπεσε από την πρόταση δυσπιστίας. Και η El Mundo: «Ο Μακρόν σώζει τη λογοκρισία “in extremis”, αλλά η κυβέρνησή του εμφανίζεται ακόμα πιο αδύναμη». Μια ομάδα μετριοπαθών σπάει την πειθαρχία και ψηφίζει με τους κομμουνιστές και τους ακροδεξιούς. Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Ετικέτες