Στη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση αντιτίθεται στην ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων ενεργειών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Το Βερολίνο ενάντια στην πράσινη ταμπέλα της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια». Ο αντικαγκελάριος και συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη. Οι Βρυξέλλες βλέπουν επιφυλάσσουν και στο φυσικό αέριο έναν ρόλο ως καύσιμο μετάβασης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο συνασπισμός συζητά τα σχέδια της ΕΕ για το φυσικό αέριο». Οι Βρυξέλλες θέλουν να κατατάξουν τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς το περιβάλλον. Στο FDP υπάρχει μερική συμφωνία, ενώ ο Χάμπεκ είναι αντίθετος. Τέλος, η Die Welt: «Τα σχέδια της ΕΕ για αέριο και πυρηνική ενέργεια διχάζουν την κυβέρνηση». Το Φιλελεύθερο κόμμα και οι Πράσινοι διαφωνούν για την «πράσινη» ταξινόμηση. Το CDU προειδοποιεί για εμπάργκο.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία απορρίπτει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως πράσινες». Η Ισπανία γυρνάει την πλάτη της στις Βρυξέλλες και ζητά να δημιουργήσει μια άλλη κατηγορία. Και η El Mundo: «Η επιτάχυνση του Vox διατηρεί την πλειοψηφία στη Δεξιά». Σε δημοσκόπηση που έγινε για χάρη της εφημερίδας, το ακροδεξιό κόμμα Vox παίρνει 16,6% και μαζί με το 27,4% του Λαϊκού κόμματος δίνει την πλειοψηφία και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αν και οι επόμενες εκλογές είναι το Δεκέμβριο του 2023.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει για την ανεπάρκεια των μισθών σε ένα περιβάλλον καλπάζοντος πληθωρισμού: «Το σκάνδαλο της επανεκτίμησης του κατώτατου μισθού». Η γελοία αύξηση της τάξης του 0,9% από την 1η Ιανουαρίου μέσα σε ένα πλαίσιο εκρηκτικής αύξησης των τιμών ξαναρχίζει τη συζήτηση για την ανεπάρκεια των μισθών. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Η στρατηγική Μπλανκέ για τα τεστ στην αρχή της σχολικής χρονιάς». Ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ διατηρεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων. Τα δημοτικά σχολεία αναμένουν νέες οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς μπορεί να αναγκαστεί να απομονωθεί. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Η εκλογική μάχη του 2022 ξεκίνησε». Οι εκλογές του Απριλίου είναι κοντά και ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητά μια δεύτερη θητεία, με τους αντίπαλους να ανταγωνίζονται σκληρά. Τέλος, η Libération: «Επιστροφή υπό τον κορονοϊό: πάνω από όλα η υγεία!». Εκπαίδευση, μεταφορές, προεκλογική καμπάνια, νοσοκομεία. Σε αυτή την αρχή του έτους, όλοι οι κλάδοι έχουν πληγεί από την μετάλλαξη Όμικρον και οι χώρες είναι στο χείλος της αποδιοργάνωσης.
Στη Βρετανία, η κρίση στην ψυχική υγεία των ευάλωτων οικονομικά παιδιών επιδεινώνεται από την τρομερή καθυστέρηση στις υπηρεσίες. Ο Independent γράφει σχετικά: «Η λοταρία με τον ταχυδρομικό κώδικα φουντώνει την κρίση της παιδικής ψυχικής υγείας». Παιδιά από υποβαθμισμένες περιοχές μπορεί να περιμένουν έως και τρία χρόνια για να λάβουν ψυχολογική φροντίδα, ενώ άλλα περιμένουν το πολύ μια εβδομάδα. Η αύξηση των ψυχολογικών παθήσεων μέσα στην πανδημία ήταν αξιοσημείωτη: το 2017 ένα στα εννιά παιδιά είχε κάποια ψυχολογική πάθηση ενώ το 2020 και το 2021 ένα στα έξι. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Αντιδράσεις για τις μάσκες στο σχολείο καθώς τα κρούσματα μειώνονται». Ορισμένοι εκ των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος ζητούν να αναθεωρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο καθώς τα κρούσματα έπεσαν από τα 162 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα στα 123 χιλιάδες. Οι Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν χρειάζονται νέα περιοριστικά μέτρα». Οι υπουργοί επιμένουν ότι δεν υπάρχει τίποτα στα υγειονομικά δεδομένα που να δικαιολογεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Τέλος, ο Guardian: «Ενώστε τις τάξεις για να αντιμετωπίσετε τις ελλείψεις προσωπικού». Η κυβέρνηση έδωσε αυτή την οδηγία στους διευθυντές των σχολείων που ανησυχούν για τις ελλείψεις καθηγητών.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Συναγερμός στα νοσοκομεία, απουσίες και εισαγωγές». Η έκρηξη στα κρούσματα και οι καραντίνες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην υγειονομική περίθαλψη. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Οδεύοντας προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για να εργαστείς». Το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου, Ντονάτο Γκρέκο, είπε ότι έχει προταθεί στην κυβέρνηση η υιοθέτηση του σούπερ πάσου για την είσοδο στο χώρο εργασίας. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Σχολεία, η επιστροφή μπορεί να αναβληθεί». Η επιτάχυνση των κρουσμάτων ανησυχούν την κυβέρνηση που εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επιστροφή στις τάξεις. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Άμεσο πάσο στους αναρρώσαντες». Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δε θα χρειάζεται σε όσους έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, θα αρκεί μόνο ένα τεστ. Παράλληλα, οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους αύξησαν κατά 90 χιλιάδες τα ραντεβού για πρώτη δόση την περασμένη εβδομάδα.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ένας σέρβος εθνικιστής ρίχνει λάδι στη φωτιά». Ο Μίλοραντ Ντόντικ, επικεφαλής της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη απειλεί να κάνει ξεχωριστή υγειονομική υπηρεσία μετά την αποκάλυψη του περασμένου Σεπτεμβρίου ότι το οξυγόνο στα νοσοκομεία ήταν για βιομηχανική χρήση και ακατάλληλο για ανθρώπους. Επίσης, έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί από τον στρατό της χώρας και θα φτιάξει δικό του στρατιωτικό σώμα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Δύσβατος ο δρόμος των μετοχών το 2022». Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την πορεία των μετοχών φέτος καθώς από την μια πλευρά είναι απρόβλεπτη φύση της πανδημίας, από την άλλη είναι η πρόθεση της FED να αυξήσει τα βασικά επιτόκια. Τέλος, οι Financial Times: «Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις σε επίπεδο ρεκόρ: $5,8 τρις». Οι τράπεζες τίναξαν την μπάνκα με τις προμήθειες ύψους $157 δισεκατομμυρίων. Τα χαμηλά επιτόκια προσφέρουν τη δυνατότητα φθηνών δανείων για τις συμφωνίες.