Διεθνής Τύπος: Φόβοι για trafficking ανηλίκων από την Ουκρανία – Το κύμα της αβεβαιότητας «καβαλά» η Λεπέν

Διεθνής Τύπος: Φόβοι για trafficking ανηλίκων από την Ουκρανία – Το κύμα της αβεβαιότητας «καβαλά» η Λεπέν

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει για τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία: «Διακίνηση ανηλίκων». Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι εξαφανίσεις ανηλίκων στην Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Στην Πολωνία ανοίγουν άλλες 200 υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κρεματόριο Ουκρανία». Στη Μαριούπολη έκαψαν τους σκοτωμένους αμάχους, αναφέρει η εφημερίδα. Ο δήμαρχος της πόλης λέει ότι 50 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Αποκλεισμός του ρωσικού αερίου». Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ρωτάει δηκτικά: «Προτιμάτε την ειρήνη ή το air-condition;». Παράλληλα, ο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυρώσεις για να σταματήσει η θηριωδία». Ο Μπάιντεν ανακοινώνει μέτρα για τις κόρες του Πούτιν. Βιασμοί στη Μπούτσα, κινητά κρεματόρια στη Μαριούπολη, 400 θύματα στο Χοστομέλ.

Στη Γαλλία, οι επερχόμενες εκλογές μονοπωλούν το ενδιαφέρον του έντυπου Τύπου. Η Libération γράφει: «Ακροδεξιά: ο μεγαλύτερος κίνδυνος από ποτέ». Αποδαιμονοποιημένη στην κοινή γνώμη, η Μαρίν Λεπέν “σερφάρει” πάνω σε μια δυναμική ακόμα πιο ευνοϊκή από ό,τι το 2017. Το άγχος πλέον το έχει το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Στη Le Monde διαβάζει: «Προεδρικές εκλογές: οι κίνδυνοι μιας αβέβαιης εκλογικής αναμέτρησης». Ο Μακρόν και η Λεπέν αναμένεται να προκριθούν στο δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν ελπίζει ακόμα σε μια έκπληξη, ενώ η Πεκρές, ο Ζαντό και η Ινταλγκό υποχωρούν. Παράλληλα, η αποχή αναμένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Η Le Figaro φιλοξενεί τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος λέει: «Οι κρίσεις με έχουν σφυρηλατήσει, η ενέργειά μου δεν έχει αλλάξει». Στη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα, ο πρόεδρος-υποψήφιος αναλύει την πολιτική κατάσταση και διασαφηνίζει το πρόγραμμά του. Τέλος, η Humanité: «Ουκρανία: η αγανάκτηση μετά τη φρίκη». Βιασμοί, συνοπτικές εκτελέσεις, χρήση ναρκών: μια σειρά από ΜΚΟ αναφέρουν ενοχοποιητικές μαρτυρίες και κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα ομόσπονδα κρατίδια και το CDU εξοργίστηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης για τον κορονοϊό». Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται αβέβαιη για τον εμβολιασμό. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ παραδέχεται τα λάθη του. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα κράτη του ΝΑΤΟ υπόσχονται περισσότερα όπλα». Ο καγκελάριος Σολτς υπόσχεται στην Ουκρανία: «Ό,τι έχει νόημα και λειτουργεί γρήγορα θα παραδοθεί». Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τέλος, η Die Welt: «Ο ίδιος ο Σολτς αποφασίζει τι χρειάζονται οι Ουκρανοί». Ο καγκελάριος στέκεται μπροστά στην αμφιλεγόμενη υπουργό Άμυνάς του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, και εξηγεί την ώρα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων γιατί δεν έχουν παραδοθεί ακόμη τεθωρακισμένα στο Κίεβο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ουκρανία προτρέπει τους πολίτες να φύγουν από τα ανατολικά». Το Κίεβο προειδοποιεί για την επερχόμενη επίθεση των Ρώσων στην περιοχή καθώς η προσοχή της εισβολής αλλάζει. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Φυγή από τα ανατολικά καθώς οι Ρώσοι αλλάζουν την εστίαση των επιθέσεων». Παράλληλα, η οργή για τις κτηνωδίες προκαλεί κυρώσεις εναντίον τραπεζών και μελών της οικογένειας του Πούτιν. Τέλος, οι Financial Times: «Οι δυτικοί σύμμαχοι επιβάλουν τις σκληρότερες κυρώσεις μέχρι στιγμής στις ρωσικές τράπεζες». Η Sberbank και η Alfa Bank πλήττονται από τις τελευταίες κυρώσεις, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Βρετανία αναμένεται να στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία». Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, σύμφωνα με τους επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας. Στο Guardian διαβάζουμε: «Η πίεση του πρωθυπουργού για την πυρηνική ενέργεια διχάζει τους Τόρις και εξοργίζει οικολογικές οργανώσεις». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να βάλει την πυρηνική ενέργεια στο κέντρο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ο Independent έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η σύζυγος του Σουνάκ αποφεύγει τη φορολογία με το καθεστώς μη μόνιμου κατοίκου». Η Ασκάθα Μούρτι, σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, έχει αποφύγει φορολογία αρκετών εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας το καθεστώς μη μόνιμου κατοίκου, αφού η οικογενειακή της επιχείρηση εκτιμάται ότι αξίζει £3,5 δις. Η κα Μούρτι συνέχισε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό και μετά την αναρρίχηση του συζύγου της στη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2020. Τέλος, η Daily Telegraph δημοσιεύει μαρτυρία 69χρονης κατοίκου της Μπούτσα που αποκαλύπτει τις απειλές των Ρώσων: «’Τι είναι αυτός ο λάκκος;’, ρώτησα. Είπαν: ‘αυτός είναι ο τάφος σου’».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ προτείνει στον Φεϊχό μια συμφωνία 11 σημείων για το κράτος». Ο ισπανός πρωθυπουργός προσφέρει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Φεϊχό, συμφωνίες σχετικά με τα θεσμικά όργανα, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ισπανία και την έμφυλη βία. Και η El Mundo: «Οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού κόμματος δεν πιστεύουν ότι ο Σάντσεθ θα συμφωνήσει με τον Φεϊχό». Η πλειονότητα των Ισπανών δεν πιστεύει ότι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων μπορούν να καταλήξουν σε μεγάλες συμφωνίες. Οι ψηφοφόροι του Λαϊκού κόμματος πιστεύουν ότι ο αρχηγός τους έχει περισσότερη δύναμη στην διαπραγμάτευση από ό,τι οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού κόμματος για τον δικό τους αρχηγό.

Documento Newsletter