Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Φόβοι για κρίση στις τιμές ενέργειας καθώς η Ρωσία κόβει τις προμήθειες αερίου». Η ΕΕ καταδικάζει την πρόκληση του Κρεμλίνου απέναντι στην Πολωνία και την Βουλγαρία. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι εταιρείες ενέργειας αντιμέτωπες με το φόρο στα έκτακτα κέρδη». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ απειλεί με επιπλέον εισφορές αν οι εταιρείες δεν επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω κρίσης κόστους διαβίωσης. Ο Independent αποκαλύπτει σήμερα ότι: «Ο Τζαβίντ χρησιμοποίησε ταμείο offshore ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών». Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ δεν δήλωσε έναν φορολογικό διακανονισμό για να πληρώνει λιγότερους φόρους όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Τζορτζ Όσμπορν το 2011. Τέλος, οι Times: «Η Τρας φοβάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τραβήξει για χρόνια». Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προειδοποιεί ότι και άλλες χώρες μπορεί να υποστούν εισβολή.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Χάμπεκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο». Ο εφοδιασμός στη Γερμανία δεν κινδυνεύει προς το παρόν, ενώ αναμένεται υψηλότερος πληθωρισμός. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ προετοιμάζεται ενάντια στις ελλείψεις φυσικού αερίου». Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεσμεύονται για την αλληλεγγύη τους μετά τη ρωσική άρνηση παράδοσης αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει πιο αδύναμα κράτη στην αγκαλιά της Μόσχας. Τέλος, η Die Welt: «Τα τανκς Cheetah δεν είναι μια γρήγορη λύση για την Ουκρανία». Η πολύωρη εκπαίδευση και η έλλειψη πυρομαχικών προκαλούν καθυστέρηση στην ένταξή τους στις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Στη Γαλλία, η Αριστερά ετοιμάζεται για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Η Humanité έχει αποκλειστική συνέντευξη με τον Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος δηλώνει ότι: «Μπορούμε να κατακτήσουμε την εξουσία». Οι αριστερές δυνάμεις ενώνονται εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ελπίζοντας ότι θα «καταλάβουν» το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Μελανσόν προσπαθεί να απορροφήσει τα κόμματα της αριστεράς». Με τη δύναμη που του έδωσε η καλή επίδοση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θέλει να ενώσει το Σοσιαλιστικό κόμμα και τους οικολόγους κάτω από μια σημαία κοινή εν όψει βουλευτικών εκλογών. Η Libération έχει τίτλο: «Γιατί 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη Λεπέν». Διατρέχοντας όλη τη χώρα, η εφημερίδα συνάντησε ανθρώπους που έριξαν, ακόμα και για πρώτη φορά, το ψηφοδέλτιο με το όνομα της ακροδεξιάς πολιτικού στην κάλπη. Οι πολίτες αυτοί ζουν σε μια κατάσταση στην οποία βασιλεύει η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Monde: «Οι ΗΠΑ οργανώνουν τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου». Σαράντα χώρες συγκεντρώθηκαν σε στρατιωτική βάση στη Γερμανία την Τρίτη για να αξιολογήσουν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας μετά από δύο μήνες πολέμου. Μια σύσκεψη των συμμάχων θα γίνεται κάθε μήνα, ενώ από τα 5 δις δολάρια σε βοήθεια που έχει λάβει το Κίεβο, τα 3,7 έχουν προέλθει μόνο από την Ουάσινγκτον.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν αψηφά την ΕΕ με τη μείωση του φυσικού αερίου που οι Βρυξέλλες θεωρούν εκβιασμό». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι τα ρωσικά αντίποινα θα εξαπλωθούν σε περισσότερες χώρες. Και η El Mundo: «Η Αλγερία απειλεί να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Ισπανία ανοίγοντας εκ νέου τον αγωγό φυσικού αερίου που φτάνει στο Μαρόκο». Η αφρικανική χώρα προειδοποιεί για πιθανή αθέτηση της σύμβασης μετά την ενημέρωση για την επαναλειτουργία με ένα ’email’ από την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το όπλο της ενέργειας». Σκληρή απάντηση της ΕΕ στο μπλόκο του ρωσικού αερίου, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό». Αναμένεται σύντομα το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Μόσχας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πούτιν: έτοιμοι για χρήση όπλων που δεν έχετε ξαναδεί». Η Ρωσία απειλεί με αστραπιαία αντίποινα όποιον παρέμβει στην Ουκρανία και απειλεί με στοπ στις προμήθειες αερίου προς εχθρικές χώρες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πρέπει να κάνουμε ένα εμπάργκο στην ενέργεια». Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα, λέει ότι «δεν θα διχαστούμε από τις απειλές του Κρεμλίνου». Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο εκβιασμός της Ρωσίας για το αέριο». Μηδέν προμήθειες σε εχθρικές χώρες, λέει η Μόσχα, ενώ ο Πούτιν απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει όπλα «που δεν έχετε ξαναδεί».
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ΕΕ υπόσχεται να πολεμήσει την παύση του ρωσικού αερίου». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδικάζουν την απόφαση της Μόσχας να κόψει το αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία, λέγοντας ότι είναι εκβιασμός. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ρωσία απειλεί με περισσότερα αντίποινα για τη βοήθεια στην Ουκρανία». Αυξάνονται οι φόβοι για την διάχυση του πολέμου και σε άλλες χώρες. Τέλος, οι Financial Times: «Η τιμή του φυσικού αερίου απογειώνεται καθώς η Ρωσία κλείνει τις κάνουλες για Πολωνία και Βουλγαρία». Η αύξηση έφτασε το 10% στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ κατηγορεί το Κρεμλίνο για εκβιασμό. Παράλληλα, η Gazprom θέλει τις πληρωμές της σε ρούβλια.