Διεθνής Τύπος: Φόβοι ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – Αύξηση βασικού επιτοκίου από Fed ενάντια στον πληθωρισμό

Στη Γερμανία, η Der Tagesspiegel γράφει: «Η Κεντρική Τράπεζα φοβάται νέα κρίση του ευρώ». Η ΕΚΤ σχεδιάζει μέσα κατά της κρίσης για την προστασία των χρεωμένων χωρών από την αύξηση των επιτοκίων. Στη Bild διαβάζουμε: «Τι θα πάρει ο δικός σας κλάδος!». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργάτες στη χαλυβουργία θα λάβουν αύξηση 6,5% στους μισθούς τους. Τέλος, η Die Welt: «Συνταγματικό Δικαστήριο: Η Μέρκελ παραβίασε το καθήκον της ουδετερότητας». Με δηλώσεις υπέρ του υποψήφιου του CDU Τόμας Κέμμεριχ στις εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας το 2020, η πρώην καγκελάριος καταχράστηκε το αξίωμά της για κομματικές πολιτικές, αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι κεντρικές τράπεζες ενώνονται ενάντια στην οικονομική αστάθεια». Η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό για να αποφύγει την κρίση χρέους, και η αμερικανική Fed ανεβάζει τα επιτόκια 0,75% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Και η El Mundo: «Μια ΕΚΤ διχασμένη ετοιμάζεται για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ισπανία». Η κεντρική τράπεζα της ΕΕ επιταχύνει το σχέδιο ενός μηχανισμού για να συγκρατήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου των δύο χωρών. Οι προϋποθέσεις που ζητά η ΕΚΤ από τις χώρες αποτελούν το πρώτο σημείο τριβής.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Fed κάνει τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75%, ενώ προοικονομεί περαιτέρω νομισματικό περιορισμό μέσα στο 2022. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, η Fed σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον αυξανόμενο πληθωρισμό». Τον επόμενο μήνα μπορεί να ξαναγίνει και άλλη αύξηση. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Αύξηση τριών τετάρτων στα επιτόκια καθώς η Fed αυξάνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού». Η αύξηση κατά 0,75% είναι η μεγαλύτερη από το 1994. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους να αποφύγει τα προβλήματα χρέους. Τέλος η Washington Post: «Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed από το 1994 στοχεύει τον πληθωρισμό». Η αύξηση αυτή εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο εκβιασμός του αερίου». Η Μόσχα κόβει 15% τις προμήθειες στην Ιταλία και 33% στη Γερμανία. Παράλληλα, η ΕΕ συνάπτει ιστορική συμφωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ για το μεθάνιο. Αυτή την Πέμπτη ο Ντράγκι, ο Μακρόν και ο Σολτς μεταβαίνουν στο Κίεβο για να βρουν μια κοινή, ευρωπαϊκή, λύση στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ευχαριστούμε κυρία Λαγκάρντ». Η ΕΚΤ ανακοινώνει νέα βοήθεια για τις χώρες σε κίνδυνο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Ρωσία κόβει το αέριο στην Ιταλία». H Eni λαμβάνει 15% λιγότερες ποσότητες αερίου, ενώ το καλοκαίρι θα φανούν οι πρώτες ελλείψεις. Παράλληλα, η τιμή του αερίου αυξάνεται. Τέλος, η Corriere della Sera: «’Ασπίδα αντι-spread, ενώ το χρηματιστήριο απογειώνεται». To σχέδιο της ΕΚΤ για να φρενάρει τον πληθωρισμό κάνει το δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός υπό νέα πίεση καθώς παραιτείται ο υπεύθυνος δεοντολογίας». Ο σύμβουλος δεοντολογίας του Μπόρις Τζόνσον, Κρίστοφερ Γκάιντ, παραιτήθηκε την Τετάρτη καθώς ένιωσε απογοήτευση από την αντίδραση του πρωθυπουργού απέναντι στα κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός πάλι υπό πίεση καθώς παραιτείται και δεύτερος σύμβουλος δεοντολογίας». Ο λόρδος Γκάιντ παραιτήθηκε απογοητευμένος ενώ άφησε υπόνοιες ότι ο Τζόνσον μπορεί να έχει παραβεί τον υπουργικό κώδικα. Στον Independent διαβάζουμε: «Ένιωσα σαν να με πηγαίναν για εκτέλεση». Η εφημερίδα δημοσιεύει τις μαρτυρίες των ανθρώπων που θα επέβαιναν στην πτήση απέλασης στη Ρουάντα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο λόρδος Γκάιντ παραιτείται από επικεφαλής δεοντολογίας του Τζόνσον». Ο σύμβουλος έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι τα πρόστιμα για τα κορονοπάρτι που έλαβε ο Τζόνσον μπορεί να αποτελούν παράβαση του υπουργικού κώδικα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η κρίσιμη επιλογή της 19ης Ιουνίου για φόρους, συντάξεις, προϋπολογισμό». Πίσω από τα ψέματα για το πρόγραμμα της Ενωμένης Αριστεράς, δύο οράματα για την κοινωνία συγκρούονται. Το ένα είναι φιλελεύθερο, το άλλο υπόσχεται περισσότερη κοινωνική δράση, ισότητα και αλληλεγγύη, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Το στοίχημα των νέων». Οικολογία, ανισότητα, φεμινισμός… Μιλώντας για το μέλλον τους, η Αριστερά θέλει να προσελκύσει την ερχόμενη Κυριακή τους νέους από 18 μέχρι 34 ετών που απείχαν στον προηγούμενο γύρο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πώς η Γαλλία προσαρμόζεται στις υψηλές θερμοκρασίες». Το θερμόμετρο μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες μέρες, πιέζοντας τους πολίτες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τα αποθέματα νερού βρίσκονται χαμηλά και ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι γενικός για όλη τη χώρα. Τέλος, η Le Figaro: «Οι Ανυπότακτοι θέλουν να κάνουν την Εθνοσυνέλευση να τρέμει». Η Ενωμένη Αριστερά με την εκλογική δυναμική της ετοιμάζεται να καταλάβει μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου και να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή η προοπτική ανησυχεί ήδη την κυβέρνηση.

Ετικέτες